Reisverhaal «Op reis met Japanse literatuur»

Onder mijn lentewolken | België | 1 Reacties 20 Mei 2015 - Laatste Aanpassing 25 Mei 2015

Ik sla Liefdesdood in Kamara open en installeer mij voor een namiddagje lezen. De zon schijnt fel; ik waan me ergens op een strand. Ik vertoef in verdere oorden, in lang vervlogen tijden. Op reis door Japan, van het begin van de 20ste eeuw tot op heden. Luk Van Hautte stelde deze verhalenbundel samen en zorgde ook voor de vertaling. Hij leidt elk verhaal in met een korte biografie van de auteur. Zo worden de verhalen binnen de maatschappelijke context geplaatst. Dat er een kortverhaal van Haruki Murakami instaat, vind ik een evidentie. Voor de rest reikt mijn kennis Japanse literatuur niet ver. 

Lezen is reizen.

Ik wals door de fictieve verhalen die meer over het land vertellen dan de reisgidsen. Vaak gaat het over de moderniserende Japanse maatschappij. Over dromen en verwachtingen. Over vreemde sadistische trekjes en perversiteiten. Over vroeger en nu. Af en toe ondergedompeld in een dromerige sfeer.

Deze verhalenbundel zou een ideale reisgenoot zijn. Toch zal dit boek mij niet vergezellen onderweg. Het is te zwaar (bijna 600 bladzijden). Ik vond het zo'n mooie uitgave dat ik het niet als e-book maar wel in ouderwetse boekvorm kocht. 

Mijn literatuurlijstje is steeds aan de bestemming aangepast. Dankzij de e-reader kan ik onbeperkt boeken meenemen. Ja, ik ben een absolute fan van het elektronische lezen. In de maanden voor vertrek wandel ik de betere boekenzaak binnen en snuister ik rond. Alsof ze speciaal voor mij geselecteerd zijn, beland ik er tijdens de Japanse maand. Liefdesdood in Kamara blinkt tussen de andere boeken. Ook in verschillende literatuurprogramma's duiken verrassend veel Japanse werken op. Er is gelukkig redelijk wat beschikbaar als e-book. 

Mijn reisleeslijst ziet er momenteel als volgt uit:

- Kazuo Ishiguro: Vergeten Reus en Laat me nooit alleen

- Yoko Ogawa: Het zwembad

- Milena Michiko Flasar: Een bijna volmaakte vriendschap

- Takashi Hiraide: De kat

Om geen freak te worden (in Japan val ik waarschijnlijk niet op), neem ik ook nog een aantal andere boeken mee:

- Annelies Verbeke: Dertig Dagen

- Jonas Karlsson: De kamer

- Dave Eggers: De cirkel

- Michel Faber: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen

Ik denk wel dat ik voldoende literatuur op zak heb. Onderweg koop ik zeker een Murakami in het Japans. Neen, zoveel Japans ken ik nog niet na een jaar. Gewoon... als hebbeding! 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hometown»

Wolken met een effectje (4)

06 Mei 2015 | Onder mijn lentewolken | België | Laatste Aanpassing 06 Mei 2015

 

Plaats een Reactie

Onder Andere Wolken Leestips zijn altijd welkom! Geplaatst op 25 Mei 2015

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking