Reisverhaal «Travel light met een Polaroid in zakformaat»

Onder mijn wolken | België | 3 Reacties 22 Mei 2013 - Laatste Aanpassing 25 Mei 2013

Hij is er! Er moet nog een beetje aan gesleuteld worden, maar hij is er! 

Mijn Polaroid SX 70.

De trigger verschool zich in een reistijdschrift waar ze reclame maakten voor een Fujifilm Polaroid toestel. Een grappig ding dat me herinnerde aan Funny, het polaroidtoestel van Babs dat meereisde met Anne en mij naar Tunesië. Wat vonden we het vermakelijk als er een grappige foto uit het toestel rolde. Toch verklaarde ik mijn reisgenote gek dat ze zo’n groot toestel meesleurde.

Reisgadgets moeten leuk en handig tegelijkertijd zijn. Mooi ook, natuurlijk, maar vooral licht en gemakkelijk op te bergen. Mijn reismotto is travel light. En dan laat ik mij meeslepen door een gadget uit een reclame…

“Mag ik de foto al omdraaien?”, vroegen we ongedurig. Een kordaat neen was meestal het antwoord. “Nog even geduld.” Dat is mijn vage herinnering aan de Polaroids van uit mijn kindertijd. 

Geduld hebben we de dag vandaag niet meer met onze reisfoto’s. Een klik, een blik op het schermpje, goed- of afkeuren, deleten, opnieuw fotograferen… en weer van voor af aan. Instant fotopret. Tijdens mijn eerste reisjes gebruikten we nog fotorolletjes. In Portugal trokken we wel twaalf filmpjes vol. Jammer genoeg was er eentje onherroepelijk verloren gegaan. Foto’s van Coïmbra hebben we niet. Zelfs als je nu per ongeluk foto’s delete op je computer bestaan er programma’s om ze terug op te sporen. Dat overkwam mij onlangs met een deel van mijn foto’s van Barcelona.

En dan brachten we na de trip onze rolletjes bij de fotograaf binnen. Nog twee weken geduld en je kon de fotomapjes ophalen. Dan kreeg je te zien welke foto’s gelukt of mislukt waren. Een vinger voor de lens, ogen dicht, een rare snoet… het had charme. In het digitale fototijdperk poseer je tot je tenminste op één foto appetijtelijk staat. Met een vingerklik kunnen we daarna onze foto’s met onze vrienden of met onbekenden delen. Constante fotopret.

Intussen slibt de map Afbeeldingen op je pc dicht met foto’s, gelukt, mislukt en compleet overbodig.

Nu mogen jullie mij gek verklaren. De internetzoektocht begon en werd verder gezet door mijn broer. Hij botste op een jaren zeventig toestel in compact formaat. De nieuwe digitale polaroidtoestellen had hij al wegens te zwakke kwaliteit afgekeurd.

Nu alleen maar hopen dat ik de knepen van het analoog trekken tijdig onder de knie krijg!

My first polaroid picture

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Onder andere wolken Er hangt gewoon een heilige op mij ;-) Geplaatst op 28 Mei 2013
lutgarde Deze foto heeft alleszins iets, er hangt een heilige waas rond je. Geplaatst op 28 Mei 2013
Onder andere wolken En de polaroid SX 70 is in mijn handen geen lang leven beschoren... Geplaatst op 26 Mei 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking