Reisverhaal «Van zakformaat naar kinderformaat»

Onder mijn wolken | België | 4 Reacties 05 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 10 Juni 2013

of de klucht van de Polaroid.

Schoenmaker blijf bij je leest. En dan ga ik ervan uit dat mijn 'leest' lesgeven, schrijven en reizen is. Alvast niet fotograferen. Foto's trekken, dat wel. Maar niet fotograferen. Zoals niet iedereen die iets op papier zet  een schrijver is. 

De overdracht van de SX70 Polaroid - die tijdelijk bij mijn broer woonde - was gepland. We spraken af aan de fotowinkel in Steendam waar ze de filmpjes verkochten voor mijn nieuwe oude toestel. Ik telde 20 euro neer, voor welgeteld 8 foto's. Zuinig foto's trekken is in het digitale tijdperk een contradictio in terminis. Ik dacht dat ik mezelf wel kon bekeren. 

In het Baudelopark kreeg ik op die bewuste zaterdagmiddag een snelcursus polaroidfotografie. Een fluitje van een cent, toch. Ik duwde voorzichtig op de rode knop en trok mijn eerste foto. Een half uur later zou ik weten of de foto geslaagd was. En dan volgde de plechtige overhandiging van het toestel. Met rechte rug en opgeheven hoofd wandelde ik door de stad. 

Miss Polaroid.

Beheersing. Ik legde het toestel ostentatief op de tafel. Zes foto's had ik nog. Uit mijn handtas haalde ik de foto en zag dat het eindresultaat donker was. Het kon nog net door de beugel. Oefening baart kunst.

Nog zes foto's.

Ik wachtte tot de volgende middag om het toestel open te klappen. Stuntelig, wat had je gedacht. Het onderwerp van mijn foto lag vast. Mijn weelderig bloeiende orchideeën zou ik vereeuwigen. Ik knielde neer voor de bloemen, duwde mijn oog dicht tegen het vizier, probeerde scherp te stellen, zag alleen maar onscherp, aarzelde en deed niets. Opnieuw. Knielen, kijken, focussen en... niets. Ik beefde van de gedachte dat ik slechts 6 dure pogingen had. En dan duwde ik toch op de rode knop. Hard. 

Er gebeurde niets. 

Ik schudde voorzichtig met het toestel, draaide het om. Niets. Ongecontroleerd duwde ik plots op de rode knop. Zoemzoemzoem. Daar gleed mijn eerste polaroidfoto uit het toestel. Mislukt. Stress overviel me en ik drukte voor een tweede keer zonder het te willen op de rode knop. Zoemzoemzoem. Grandioos mislukt. Om dat te weten hoefde ik zelfs geen half uur te wachten. Uiteindelijk blokkeerde het toestel en gaf het de geest. 

Ik kon mijn polaroidconcept niet zo maar begraven.

De zoekresultaten van Google boden soelaas: de Fujifilm Instax 210. Grote foto's, flits, redelijk automatisch. Zal dus wel kinderspel zijn. Ik polste voorzichtig bij mijn broer. Heb ik, sms'te hij. Maar het is een groot geval, meldde hij er voor de zekerheid bij.

Vandaag maakte ik me op voor de ruil van de SX70 voor de Instax 210. En groot, ach ja, dat is relatief, bedacht ik toen ik het zwarte, logge toestel in mijn tas stopte. Ik trok terug naar de fotowinkel. De man herkende mij niet meer. 30 euro voor 20 foto's. Dat was al een stuk voordeliger. 

Maar toch.

Toen ik terug de Fujifilm Instax mini zag staan, met fotootjes in bankkaartformaat, begon ik te twijfelen. "Mag ik dat toestel even zien?", vroeg ik terwijl ik naar de witte camera wees. 

"Zeker", zei de fotoman, "maar ik ga je ook het nieuw binnengekomen model even tonen." Dat was nog compacter. Hij legde het kleine, fijne, witte toestel in mijn ene hand. In mijn andere hand liet ik de grote, zware bak balanceren, als op een denkbeeldige weegschaal. De balans helde over.

"Ik ga er een nachtje over slapen", maakte ik mezelf wijs. Dat nachtje was verbazingwekkend snel om. Tien minuten later wandelde ik met mijn nieuwe aankoop buiten. Lang leve mijn Fujifilm in babyformaat!

2013-06-06-18-13-07-kopie

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Onder andere wolken Ja, waarom? Omdat de foto er direct uitkomt... maar ja, waarom wil je dat? Een kleine foto van niet zo fantastische kwaliteit... als je een deftig digitaal toestel op zak hebt... waarom? Daarom zeker :-) Geplaatst op 10 Juni 2013
lutgarde Eerlijk gezegd begrijp ik er niet veel van, waarom een polaroïdtoestel? Geplaatst op 10 Juni 2013
Onder andere wolken Je was er ook niet op woensdagnamiddag om mij tegen te houden ;-) Er liep een stemmetje naast mij (neen, niet in mijn hoofd) dat zei: kopen! Geplaatst op 07 Juni 2013
Lieselot Nieuwe titel: impulsaankopen in Vlaanderen.. wie, waar en waarom? Geplaatst op 07 Juni 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking