Reisverhaal «De Laotiaanse keuken»

Honderd dagen rijst (2013-2014) | Laos | 9 Reacties 21 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 04 April 2014

Same, same. Dat is de gemakkelijkheidsoplossing. De Laotiaanse keuken heeft veel weg van de Thaise, maar is toch anders. Same, but different. En omwille van dat onderscheid - en na uitvoerig geproefd te hebben - beslis ik om bij de Tamarind Cooking School een kookcursus te volgen. Veel gerechtjes ken ik vanuit de Isaan, de noordoostelijke regio van Thailand, grenzend aan Laos en vroeger behorend tot dit land. Wat het meest typerend is - en ook al vind je het ook in Thailand - is de sticky rice! Heerlijk bij mijn andere favoriet, de papaya salad (ook van oorsprong Lao). 

  • Auberingedip/Tomatensalsa

Grill een aubergine en leef je erop uit met de vijzel, samen met een chilipeper, look, sjalot, koriander, lenteuitje, wat zout en vissaus. 

Dip er sticky rice in... zalig! 

Vervang de aubergine door kerstomaatjes en je hebt een pittige tomatensalsa. Voeg hier ook een scheutje limoensap toe.

  • Opgevuld citroengras

Ja, vraag je maar af hoe je in hemelsnaam citroengras kan opvullen. Ik hoop dat je het beeld voor je hebt. Dit receptje was leuk om te maken, maar de kans is klein dat ik het thuis bereid. Je moet eerst de stengel op een ingenieuze manier insnijden zodat je een netje hebt om er een vulling van kippengehakt, look, lenteui, koriander, kafir in te proppen. Een ware kunst en superlekker. Voor het bakken wentel je de stengel door een opgeklopt ei. Samen met een pindasausje... 

Ok, vermoedelijk zal ik er mij één keer aan wagen... 

  • Laap of koy, of een kruidige gehaktsalade

Rundsgehakt - tenzij je eerst een buffel slacht-, vissaus, sjalot, look (in elk gerecht nodig, want daar houden de muggen niet van), lenteui, koriander, citroengras, limoensap, chili, bananenbloem (hmm... het zal zonder zijn), boontjes, munt, thaise basilicum, galangal (of gember), sojascheuten...

De lauwe salade is een mengelmoes van al deze ingrediënten en leveren samen een kruidige salade op die je eet met sticky rice. Overheerlijk! Kan eventueel ook met kippengehakt of quorngehakt. Ik ben eventjes vergeten dat ik thuis hoofdzakelijk vegetarisch eet. 

In de bereiding tijdens de kookcursus zit er buffelhuid en -gal in. Ik doe stoer en gebruik ze ook in mijn bereiding. Als ik mijn salade opeet, denk ik er toch niet teveel over na. 

  • Mok Pa, of vis gestoomd in bananenblad

Dit gerechtje kan je ook in - niet zo ecologische - aluminiumfolie bereiden. Je hebt een papje nodig om de witte vis mee te bestrijken. Dit is een mengsel van de terugkerende ingrediënten sjalot, look, chili, citroengras, kafirblad, basilicum, dille (komt niet in Thaise keuken voor), lenteuitjes, vissaus... Het bittere blad van de kafir limoen is niet mijn favoriete smaak. Als ik het nog een keertje maak, doe ik het zonder en doe ik er een scheutje limoensap bij.

  • Purple Sticky rice met vers fruit en tamarindesaus

Is eenvoudiger dan rijstpap omdat de rijst apart gestoomd wordt en daarna pas gekookt in kokosmelk. Je serveert de smeuïge pap met banaan of mango. De tamarindesaus kregen we er in een potje bij. Superlekker... zoetzuur... maar zonder recept... het geheim van de Tamarind Cooking School.

Wie heel lief is, mag een keertje komen eten. Ik doe mijn best om aan buffelgal te geraken.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Luang Prabang»

Herwonnen tempelliefde (38)

20 Maart 2014 | Honderd dagen rijst (2013-2014) | Laos | Laatste Aanpassing 03 April 2014

Trekking langs bergstammen (20)

16 Maart 2014 | Honderd dagen rijst (2013-2014) | Laos | Laatste Aanpassing 23 Maart 2014

Luang Prabang: een verademing (24)

14 Maart 2014 | Honderd dagen rijst (2013-2014) | Laos | Laatste Aanpassing 21 Maart 2014

 

Plaats een Reactie

arjen Krijg er echt trek van! Geplaatst op 08 April 2014
Anneleen Allé, wie het meest zijn gal spuwt, mag de buffel zijn! Geplaatst op 04 April 2014
Nele Wat ontgoochelend, Annick... Ben ik dan niet welkom? Snifsnif ;-) Geplaatst op 04 April 2014
Annick Misschien kan je voor ons allemaal samen een kookworkshop organiseren en brengen we elk een ingrediënt mee. Het ziet er heel smakelijk uit en zonder gal zal het ook wel lekker zijn ;-). Geplaatst op 04 April 2014
Nele En ik breng de gal mee! Geplaatst op 04 April 2014
Anneleen It's a deal, Michèle!! Geplaatst op 04 April 2014
Michèle Kisteman Ik wil wel voor de buffel zorgen. Het ziet er allemaal zeer lekker uit! Michèle Geplaatst op 04 April 2014
Anneleen Nu nog een bereidwillige buffel vinden! Geplaatst op 04 April 2014
Lieselot Ik vind wel nog ergens een gaatje in mijn agenda de komende maanden ;) Geplaatst op 04 April 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking