Reisverhaal «Dagtrippen in de Cameron Highlands»

Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | 2 Reacties 25 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 12 Januari 2018

Een vlinder- en reptielenboerderij, een viewpoint, aardbei- en cactuskwekerij, een mossy forest en theeplantage, een time tunnel, lokale markt en een Chinese tempel. Dit kan alleen het programma van een heel toeristische daguitstap zijn. Not my cup of tea, maar wel handig om in een dag tijd de troeven van de Cameron Highlands te ontdekken. 

***

Een jeep rijdt voor. Ik ben de eerste die opgepikt wordt. Drie koppels zullen mij vergezellen. De Zwitserse geliefden blijven op de achtergrond. Na twee of drie stops is het ijs gebroken met het andere gezelschap. Het Italiaanse koppel is op huwelijksreis en vertelt honderduit over hun wel en wee in Turijn. Het Omaanse koppel is misschien de motor van onze openhartigheid. Zij, arts en hij, ingenieur, op stap zonder de dochters, zijn zo innemend dat ik er een beetje week van word. Het gevolg van drie weken alleen onderweg zijn. 

De gigantische vlinders zitten onbeweeglijk stil. Als ze allemaal beginnen te fladderen, moet het een spektakel zijn. Nu poseren ze gewillig voor de camera. De nationale vlinder van Maleisië is oververtegenwoordigd. De grote zwarte vleugels met fluorescerende groene streepjes van het mannetje domineren het uitzicht. De soort is genoemd naar de blanke koning van Sarawak, James Brooke. Het krioelt hier van mannelijke Rajah Brooke's Birdwings. Naar het minder opvallende vrouwtje moet je iets langer zoeken. 

 

Als we een steile zijweg inschieten, wordt het nut van de jeep duidelijk. We zwalpen door de bochten de hoogvlaktes tegemoet. De theestruiken liggen als zachte tapijten tegen de glooiende heuvels. Als een patchwork in verschillende tinten groen. Ik ga er van zweven. Mijn adoratie gaat zo ver dat ik er zelfs een theeliefhebber door geworden ben.  

Deze heuvels in het binnenland van Maleisië werden in 1885 ontdekt door de Britse expeditieleider William Cameron. De Britse kolonisten kwamen hier verkoeling zoeken. Het klimaat bleek ideaal voor het verbouwen van thee. Dat is mooi meegenomen voor de grootste theedrinkers ter wereld. Vanaf het terras van het BOH Sungai Palas Tea Centre genieten we van een fenomenaal uitzicht. Als de hemelsluizen open gaan, verwarmen we ons aan een kop zwarte thee. En waarom zouden we weerstaan aan de scones met room en jam?

We scheuren verder. Steeds hoger het regenwoud in. Het mossy forest is vandaag ook misty. De avontuurlijke reiziger kan een klim wagen naar de top van de berg Brinchang die met zijn 6666 meter boven de zeespiegel ook hoog boven de theeheuvels uitsteekt. Wij worden afgezet aan een houten wandelpad waar je langs trappen een stuk in het bos kan wandelen. De grote toegankelijkheid zorgt dat we hier niet alleen zijn. Ik heb alleen nog oog voor het mos. Het zachte bedje woekert niet alleen op de bodem. De stammen van de bomen hebben ook een dikke jas van mos aan. De mist maakt de sfeer spooky, ook al missen we daardoor het uitzicht op de top van de Brinchang. 

  

De parel van de Cameron Highlands is de aardbei. Dus rijden we naar een kwekerij. Ik voel me een beetje idioot als ik met mijn camera voor een aardbeiplantje sta. Ik fotografeerde deze ochtend ook al broccoli en lavendel. Zo exotisch is dat niet voor een westerling. Misschien werkte het enthousiasme van het Omaanse koppel aanstekelijk. Ik heb ook geen idee waarom er hier zoveel cactuskwekerijen zijn. Mijn geest is totaal niet meer kritisch. Ze mogen mij alles voorschotelen. Ik vind het ook niet erg dat de kwekerij eerder een tuincentrum  is waar alles te koop is. Het moment is aangebroken om mijn opgekropte souvenirhonger te stillen. 

De buit is groot. Zwarte thee in kleurrijke blikken van de Boh Tea Estate, drie mini-cactusjes in felle kleurtjes en een doosje aardbeien om direct op te smullen. Voldaan dwaal ik 's avonds door de paar straten dat het stadje Tanah Rata groot is. De lange strook souvenirwinkels die vooral spullen uit Thailand verkopen, loop ik straal voorbij. Alleen de Indische restaurants kunnen mij vanavond nog verleiden.  

Praktische informatie

- busrit Jetty Kuala Besut naar Tanah Rata (Cameron Highlands), vertrek rond 10u, aankomst rond 16u, met lunchpauze, minibus, €20 - online gereserveerd via http://www.busonlineticket.com

- Cameronian Inn, double room, private bathroom, €25/nacht, http://www.thecameronianinn.com

- Dagtoer geboekt via hotel, €17 (RM80)

- Lekkere Indische restaurants: Sri Brinchang - 25, Main Road, Tanah Rata en er vlak naast Kumar, aan het overdekte voetpad waar veel restaurantjes en winkeltjes zijn

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Cameron Highlands»

Cameron Highlands in een dag (42)

26 Juli 2017 | Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | Laatste Aanpassing 09 Januari 2018

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Cathy: zou ik wel willen hoor... als ik het kan combineren met les geven! Geplaatst op 12 Januari 2018
Cathy Advies: Ga voor een reisorganisatie schrijven, zoals jij het beschrijft krijg zelfs ik er weer gewoon zin in. Waarom heb ik niet gezien en gevoeld zoals jij? Geplaatst op 12 Januari 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking