Reisverhaal «De rotsjes en kantjes van Ipoh»

Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | 2 Reacties 27 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 20 Januari 2018

De natuur rond Ipoh is woest. Gigantische kalksteenrotsen schieten als ruwe basten uit de grond. In de rotsen zitten natuurlijke holten. Je hoeft geen speleoloog te zijn. De hoge nissen zijn door menselijke inmenging niet alleen toegankelijk gemaakt, mensenhanden hebben er ook een extra dimensie aan toegevoegd. Zo wordt dit stukje natuur voor mij pas echt overdonderend.

Perak Tong is de eerste grottempel die we bezoeken. Aan het begin van de twintigste eeuw stichtte een Chinese monnik hier een heiligdom. In de grote hal zit een immens boeddhabeeld. Het goudkleurige beeld en de kitscherige versieringen contrasteren fel met de natuurlijke omgeving. De zachte schilderingen op de rotswanden springen pas daarna in het oog. In de verder gelegen nissen die als honingraten op elkaar aansluiten, vind je nog meer blinkende heiligenbeelden en kleurrijke fresco's van natuurschoon.

Mijn mond zal niet alleen van verbazing openvallen. Ik beklim meer dan driehonderd treden die via een spelonk naar de buitenkant van de grot leiden, naar het standbeeld van godin Kuan Yin die op een olifant rijdt. Het beeld is de inspanning niet waard. Aan de andere kant vind ik een nog steilere trap naar boven. Mijn tong hangt op de grond terwijl ik van het uitzicht geniet. Geen wonder dat ik de enige gek ben die helemaal tot de top van de rots klimt.

In Kek Look Tong zijn het de stalagmieten en stalactieten die de show stelen. Hier zijn de rotswanden niet opgekalefaterd met schilderingen. Achterin ligt een bron waarin een handvol sierkarpers rondzwemmen, volledig in stijl met de zentuin waar je langs de achterkant op uitkomt. Het pad rond de vijver, het keurige gemillimeterde gras en de mooi verspreide planten en palmbomen zijn duidelijk mensenwerk. Dat kan je van de brute rotsen die de tuin omsingelen niet zeggen. Ik maak te veel reclame. De rust is een extra troef. Niet alleen voor mij, maar ook voor de gelovigen die dit heiligdom bezoeken. 

Bij Ling Sen Tong beland ik in een pretpark. Het tempelgebouw tegen de rots en de decoraties er rond zijn het toppunt van kitsch. Veel kleur, veel beelden en veel tropisch groen. In de tempel is er niet zoveel te zien en dat is ook zo in Nam Thean Tong die er vlak naast ligt. We zijn snel terug buiten. Een oudere man houdt ons verontwaardigd tegen en wijst naar de rotswand. "Buddha", zegt hij. Ik moet drie keer kijken vooraleer ik het boeddhagezicht ontwaar in de kalksteen. 

Het is nog maar drie uur in de namiddag en de derde en meest bekende grottempel in het rijtje, Sam Poh Tong, is gesloten. We komen niet te weten of dit het normale sluitingsuur is of dat de tempel uitzonderlijk dicht is. Onze taxichauffeur trekt zijn schouders op. We zijn natuurlijk niet met een gids onderweg. Als kort daarna de regen met bakken naar beneden valt, vinden we het niet erg dat we al op de terugweg zijn. 

De avondzon heeft me uit mijn hotelkamer gelokt. Het centrum van Ipoh is niet groot. Ik doe een korte pre-verkenning. Ik heb nog niet veel gegeten vandaag en beland in het eettentje Lou Wong dat bekend is om zijn taugé ayam. Er is een meneertje dat de bestelling komt opnemen, meteen daarna komt een ander meneertje afrekenen en als ik de zacht gegaarde kip met sappige sojascheuten heb opgegeten, komt een derde meneertje afruimen. De plastic borden belanden in grote bakken op de stoep. Er is al veel volk gepasseerd. 

Morgen heb ik nog een paar uurtjes om de straten te verkennen. Er zijn grote pleinen en witte, koloniale gebouwen. Ook het station past in dat plaatje. Er zijn ook kleine straatjes en geestige muurschilderingen. Ik kan hier wel een dagje langer blijven, maar ook niet veel meer. Daarvoor missen ze hier wat leuke winkeltjes...

Praktische informatie

- RM30/per uur sightseeing, in totaal RM80, ongeveer €17

De bezienswaardigheden zijn heiligdommen, dus gratis.

- Hotel Pi, Kampung Jawa, Ipoh, zakenhotel, kraaknet en goedkoop, standaard queen, RM95, ongeveer €20, tien minuten wandelen van het centrum, goed gelegen, http://hotelpi.com.my

- Restaurant Lou Wong, 49, Jalan Yau Tet Shin, Taman Jubilee - famous dish: Tauge Ayam, kip met sojascheuten

- Lim Kopi, 10, Jalan Sultan Iskandar, zalige vegetable curry soup.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Ipoh»

De rotsjes en kantjes van Ipoh (58)

27 Juli 2017 | Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | Laatste Aanpassing 20 Januari 2018

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Cathy: ik kan gerust tegen wat kitsch hoor... maar de sereniteit verdwijnt dan wel een beetje (in onze westerse ogen) Geplaatst op 21 Januari 2018
Cathy Jammer altijd van die kitsch, maar toch wel aparte foto’s hoor. En die soep lijkt me zeker heerlijk! Geplaatst op 20 Januari 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking