Reisverhaal «De verleidingstrucs van Kuala Lumpur»

Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | 4 Reacties 04 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 19 Augustus 2017

Ik zet mijn eerste voeten op Maleisische bodem in het metrostation Masjid Jamek, zoals de Vrijdagmoskee heet die er pal naast ligt. De luxueuze uitstraling van de moskee maakt duidelijk dat de islam de officiële religie van Maleisië is. Dat is al meteen een groot verschil met mijn teerbeminde Thailand. 

De drang om Kuala Lumpur met Bangkok te vergelijken is groot. Eens je zo ver van huis bent, voelt een afstand  van duizend kilometer aan als een boogscheut. Zal ik voor Kuala Lumpur ook maar iets voelen wat in de buurt komt van mijn liefde voor Bangkok?

McDonalds en KFC in een oogopslag. Dat stukje westen duikt overal op. Of je het nu wil of niet. En een 7-eleven om mij gerust te stellen dat ik toch in Azië ben. Deze kleine supermarkt duikt om de haverklap, maar steeds op het gepaste moment op. Als je bijna een moord zou begaan voor een fris flesje water. Als er in de ruime omgeving geen restaurant te bespeuren valt en je bent al ver voorbij een normaal lunchuur. Of gewoon om even op adem te komen in de te koud afgestelde airconditioning. "Always there for you." Hun slogan is niet uit de lucht gegrepen. Het irritante deuntje dat de deur bij het binnen- en buitengaan maakt, hoor ik uren nazinderen. Of ik het nu wil of niet.

***

De eerste geuren die ik in Kuala Lumpur opsnuif, zijn de wierookwalmen uit de winkeltjes met offerandespullen voor de Hindoetempels. Het zet mijn zintuigen scherp. Vanavond eet ik Indisch. Rond het Medan Pasar Lama, het oude marktplein met centraal de klokkentoren, liggen oude Chinese winkelhuizen. Als het pleintje niet wordt ingepalmd door een event, lijkt het meer op een parkeerplaats voor brommers. De Pasar Seni, de centrale markt, ligt verderop. In de grote art-decohal is al lang geen versmarkt meer. De toeristen stromen er toe voor de souvenirwinkeltjes. Ik hou me nog even in. Galerijen vol rode lampionnen kondigen het levendige Chinatown aan. Handtassen, T-shirts en elektronische spullen te grabbel. Hier zegeviert het label made in China. Maar er is meer. Tussen het consumentisme geven zowel Chinese boeddhistische, taoïstische als Hindoetempels kleur en rust aan deze wijk.

Het Plein van de Onafhankelijkheid lijkt op een gigantisch voetbalveld maar dan wel omringd door koloniale gebouwen van een buitengewone schoonheid. De Royal Selangor Club getuigt nog van de cricketwedstrijden die de Britten organiseerden. In 1957 werd de Union Jack neergehaald en sindsdien wappert hier de vlag van het onafhankelijke Malaya. De koloniale rijkdom spat van het Sultan Abdul Samad-gebouw af. Ooit zetelde hier het Britse koloniale bestuur, nu zitten hier overheidskantoren. De klokkentoren heeft het gebouw wat grandeur zodat het niet opgaat in de hoogbouw van het hedendaagse Kuala Lumpur. Het zijn de koperkleurige koepels, de zachtoranje baksteen en de spitsbogen die het een dromerige karakter geven. Het zou niet misstaan in het Spaanse Córdoba. 

In dat plaatje past ook Masjid Jamek, de Vrijdagmoskee. De Mogol-architectuur combineert islamitische en hindoe-elementen. Zoals bij de Taj Mahal. Op het binnenplein verwelkomen hoge palmbomen de gelovigen en creëren een ingetogen sfeer. De Nationale Moskee, Masjid Negara, heeft een heel andere stijl. De achttien punten van het knalblauwe, stervormige dak symboliseren de dertien staten van Maleisië en de vijf zuilen van de islam. Er is veel geld aan te pas gekomen. Blijkbaar zouden zelfs niet-moslims gedoneerd hebben. De strakke stijl, de witte gaanderijen, de fonteinen die klateren in de blauwbetegelde bassins. Het zou de perfecte locatie zijn voor een poepchic hotel. Mijn gedachten ontheiligen dit oord. Ik loop in een allesbedekkend gewaad, het zweet gutst uit mijn poriën en ik kan aan niets anders denken dan aan ligzetel, bikini, cocktail. 

De musea die ik bezoek, zijn eerder sympathiek dan overweldigend. Het Textielmuseum ligt in een pareltje van een gebouw en geeft een leuke kijk op technieken zoals batikken, borduren met gouddraad en op de klederdracht van de verschillende etnische groepen. De KL City Gallery is een klucht. De shop is tien keer groter dan het museum. Niet dat ik daar meteen een probleem van maak. Het Muzium Negara, het Nationaal museum, heeft een imposante binnenhal waarrond vier galerieën liggen. Ik doorloop de geschiedenis van Maleisië in mijn snelle-museum-tempo. Het Muzium Kesenian Islam is de uitblinker in het rijtje. Het gebouw met mozaïekkoepels herbergt een uitmuntende kunstcollectie uit de islamitische wereld. Je hoeft de oude koranteksten niet te kunnen lezen om van de kalligrafische, Arabische geschriften en fijne illustraties te genieten. 

Ik laat me verleiden door het Bird Park, Butterfly Park en kom ook in de orchideeën- en hibiscustuin terecht. Ze liggen in een grote, groene oase, de Lake Gardens. Tussen de vlinders loop je vrij rond. In het vogelpark zijn het vooral de ooievaars, pauwen en verschillende soorten reigers die vrij vliegen. De neushoornvogels zitten in kooien. Als zo'n ooievaar met een vleugelspanwijdte van twee meter over je hoofd scheert, heb je de neiging om te bukken. Dus waarschijnlijk ga ik lopen als er zo'n neushoornvogel aan komt vliegen. Tijdens de lunch krijg ik een plantenspuit om vogels die een graantje mee willen pikken weg te jagen. 

Ze willen de hoogste zijn! En het lukt hen, niet solo, maar wel als duo. Bij inwijding van de Petronas Twin Towers in 1998 waren zij de hoogste gebouwen ter wereld. Ze zijn intussen naar de negende plaats gezakt en moeten zo de Burj Khalifa, de Shanghai Toren en ook het One World Trade Center laten voorgaan. Ze blijven wel de hoogste tweelinggebouwen. Ik zwijmel als ik naar boven kijk. De luchtbrug tussen de twee torens spreekt tot de verbeelding. Ik moet erop! Op de 41ste verdieping wandel je tussen de torens. Nu... dat ziet er misschien spectaculair uit van beneden, maar je beseft niet dat je op hoogte over een brug van bijna zestig meter lang loopt. De brug dient als vluchtroute bij brand in een van de torens. Dat is meteen ook de reden dat er 'maar' 1200 bezoekers per dag toegelaten zijn. Op de 86ste verdieping krijg je een panoramisch zicht over de stad cadeau. 

***

Op zich heeft Kuala Lumpur veel strepen voor op Bangkok. Er is een grote diversiteit in de bezienswaardigheden. Van de oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen. De stad is properder en georganiseerder. Het verkeer is druk, maar het verloopt gestroomlijnder. Dat komt misschien door de grote afwezige: de tuk-tuk, de kleurrijke gemotoriseerde driewieler die de typische hectiek van Bangkok bepaalt. Je wordt hier niet aangeklampt als toerist door opdringerige verkopers, taxichauffeurs of beroepssjacheraars. Het is aangenaam vertoeven in deze stad. Maar Kuala Lumpur is geen doolhof. Ik kan er dus niet eeuwig in verdwalen. Ik heb het gevoel dat mijn lijstje met bezienswaardigheden afgevinkt is. Heeft deze stad voldoende troeven om mij nog een keertje te verleiden?Praktische informatie

- Religieuze gebouwen zijn gratis toegankelijk, mits zich aan te passen aan de kledingnormen. In de toeristische trekpleisters zijn er altijd doeken en gewaden beschikbaar.  

- Museum voor Islamitische kunst (Muzium Kesenian Islam), 14RM (€3)

- Nationaal Museum (Muzium Negara), 5RM (€1)

- Textielmuseum, gratis

- KL City Gallery, 10RM (€2), je krijgt een waardebon van 5RM (€1) om te besteden in de museumshop

- Bird Park, 67RM (€13)

- Butterfly Park, 25RM (€5)

- Petronas Twin Towers, 85RM (€17) - eerste stop op verdieping 41, de brug tussen de twee torens, tweede stop verdieping 86 voor het panoramisch zicht over de stad

- Aquaria, 69 RM (€14)

De prijzen van Trotter Maleisië, Singapore zijn gedateerd. Ook al is mijn reisgids pas herzien in 2016. Zo kost het Aquaria daar slechts 50RM. 

- Betel Leaf, 77a Lebuh Ampang, groot Indisch restaurant op 1e verdieping, beste veggie thali ooit!!

- Sangeetha, 65 Lebuh Ampang, klein Indisch restaurantje met patisseriehoekje!

- Hornbill Restoran & Kafe, genieten van nasi lemak met zicht op de vogels en soms ook een bezoekje. In de Trotter staat 'er komen regelmatig neushoornvogels en zilverreigers langs, op zoek naar iets lekkers'. Die zilverreigers, ok, maar de neushoornvogels zitten in kooien... 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kuala Lumpur»

Old & new Kuala Lumpur (80)

04 Juli 2017 | Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | Laatste Aanpassing 15 Augustus 2017

  • KL Menara Tower
  • Sangeetha Restaurant
  • Masjid Negara - National Mosque
  • Centrale markt

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Tine en nonkel Antoine: foto 80 nog toegevoegd! Geplaatst op 16 Augustus 2017
Antoine Fonck Indrukwekkend. Ook foto 6. Geplaatst op 16 Augustus 2017
Anneleen euh Tine... is foto 6 in het album van Kuala Lumpur niet bedekkend genoeg? Geplaatst op 16 Augustus 2017
Tine Ik mis wel een foto van jou in zo'n allesbedekkend gewaad :-). Geplaatst op 16 Augustus 2017

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking