Reisverhaal «Duizend en een impressies van Georgetown»

Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | 3 Reacties 28 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 16 Februari 2018

Superlatieven overspoelen Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang. Ook al belanden de meeste toeristen in beach resorts in de kustdorpjes, toch bezoekt iedereen de stad die door veel reisgidsen en reizigers tot de aangenaamste stad van het land wordt gebombardeerd. Het moet de kers op de taart van mijn reis worden. Hier zal ik me voor de laatste dagen niet alleen laven aan de cultuur, maar ook aan lokale spijs en drank. Als er ook nog mooie souvenirs zijn, dan ga ik helemaal overstag. 

Restoran Kapitan ligt in het midden van de Indiase wijk, maar ook op de hoek van de hoofdstraat Lebuh Chulia. De chicken tandoori smaakt tot ik een dikke rat in de goot zie genieten van de restjes. De grote open riolen geven inkijk in de onderwereld. De rattenvriendjes bouwen daar waarschijnlijk feestjes met de kakkerlakken. Als ik over de grote rioolrasters stap, dringt de geur van beerput mijn neus binnen. Het is niet meteen de verwelkoming die ik gehoopt had. 

Een kersverse dag en de beste dim sum van de stad moeten mij een nieuwe indruk geven. Tussen Chinese toeristen installeer ik mij in de drukte van het restaurantje. Oude dametjes rijden met karretjes rond. Ze volgen een vast parcours. Als ze aan jouw tafel passeren, kies je wat je wil eten. Er is een karretje met steamed buns, maar ook eentje met onbekende, gefrituurde dingen. Vandaag speel ik op veilig. Ik wacht geduldig op de dim sum. Ik drink er een grote pot jasmijnthee bij. Iedereen die iets afzet op je tafel kruist dit aan op een papiertje. Zo is de rekening straks snel gemaakt.  

  

Ook de zon draagt bij tot de juiste stemming. De gloed zet de kleurrijke decoraties van de Chinese huizen in een mooi daglicht, ook al zijn ze niet altijd goed onderhouden. Onderweg naar het Pinang Peranakan Museum spot ik waarvoor Georgetown ook heel gekend is: street art. Ernest Zacharevic, een Litouwse kunstenaar die in Georgetown is verzeild geraakt, kreeg in 2012 van de gemeenteraad de opdracht om de stad te verfraaien. Nu sieren grote muurschilderingen de oude stad. Vaak is het een samenspel van een echt object en een schilderij. Vaak zijn het kinderen. Ze zijn de energie en de toekomst van de stad. Hun ondeugende blikken doen je spontaan glimlachen. Zijn succes heeft een prijs. Hordes toeristen troepen samen voor de kunstwerken. In tegenstelling tot in Ipoh moet ik hier rijtje schuiven om aan een foto te geraken. Het vochtige klimaat heeft de verf geen goed gedaan. De kleuren zijn al vervaagd. 

 

 

Op de Jalan Masjid Kapital Keling zijn ze trots op de religieuze diversiteit. In een straal van een kilometer vind je hier onder andere een kathedraal, de oudste boeddhistische tempel van Penang, een hindoetempel aan de rand van Little India en natuurlijk een moskee in Moorse stijl. Ook al is de islam de staatsgodsdienst, in Maleisië is er godsdienstvrijheid. De meeste mensen zijn moslim, boeddhist of hindoe. Er zijn ook sikhs en christenen. Een kleine kanttekening, als moslim mag je je geloof niet afvallig zijn en niemand mag ongelovig zijn. De overheid biedt alvast therapie aan. Ik probeer er hier niet te veel bij stil te staan en gewoon te genieten van de uitstraling van de religieuze bouwwerken.  

   

  

Genoemd naar de Brits King George III, is het logisch dat je hier ook de Britse stempel terugvindt. De kustlijn wordt afgezoomd met witte koloniale rijkdom. Wie zou er nu geen stekje met zeezicht willen? Betalen om de kanonnen van Fort Cornwallis te zien, doe ik niet. Het houten fort is door dwangarbeiders herbouwd in de negentiende eeuw. 'De een zijn dood is de ander zijn brood' blijkt maar al te vaak de waarheid. Voorbij het open grasveld wandel je langs de klokkentoren en verschillende regeringsgebouwen tot aan het majestueuze Eastern & Oriental Hotel. Hier voelden filmsterren en schrijvers zich thuis. Nu stromen welgestelde westerse en Aziatische toeristen naar buiten. Voor een nachtje tel je 180 euro neer. Op de protestantse begraafplaats er tegenover liggen talrijke notabelen begraven. Ze liggen in de schaduw van gigantische frangipanibomen. Vele Britten bezweken op jonge leeftijd aan het harde bestaan in het tropische klimaat. De wortels van mijn lievelingsboom groeien weelderig op hun buiken. 

 

Als de bewandelbare straten veranderen in drukke verkeersaders zonder voetpaden, blijf ik toch verder wandelen. Twee kilometer buiten het stadscentrum liggen een Birmese en Thaise tempel. Waarom zou ik voor dat loopafstandje een taxi nemen? Omdat er geen voetpaden zijn, omdat dikke wolken dreigen met regen, omdat de uitlaatgassen je vergassen... Ik stap in een stevige tred recht op mijn doel af. Als ik aan de tempels kom, begint het licht te regenen. Roze lotusvormige kaarsjes zorgen in beide tempels voor sfeer, in de Birmese tempel aan een staand boeddhabeeld, in de Thaise tempel voor een gigantisch liggend beeld. Ook al is het intussen aan het gieten, de blingbling decoraties blijven schitteren. Op de terugweg gaan de hemelsluizen op een helse manier open. Als een verzopen zombie bereik ik mijn hotel. 

 

Mijn oorspronkelijke plan om alle muurschilderingen in één wandeling te zoeken, heb ik geschrapt. Zonder plattegrond stapte ik van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, van Chinese koophuizen naar tempels, verdwaalde ik in de kleine straatjes en botste op gigantische koloniale gebouwen, marktjes en andere muurkunst. Mijn eerste indruk dat Georgetown een vuile stad is, raakte wel moeilijk bijgesteld. Toch vond ik pareltjes en genoot ik van de wirwar in de straten. 

Ik keer zeker nog een keertje terug, Georgetown. Je bent absoluut een derde indruk waard.  Praktische informatie

- Bus van Ipoh Amanjaya naar Butterworth, Dee Nice United travel, Bandar Express, ongeveer ...., RM24,5, €5 

- Ferry van Butterworth naar Penang, RM2 , nog geen halve euro

- B Street Hotel, No 263, Lebuh Pantai, George Town, luxury double room, €41

Bezienswaardigheden:

- Pinang Peranakan Museum, RM21,20, €4,5 - grote Nyonya villa met veel luxe, sieradenmuseum en mooie tempel. De gids geeft een entertainende rondleiding. Ongeveer hetzelfde verhaal in Malaka, maar dat is intussen wel bijna een maand geleden.

- Khoo Kongsi, RM10, €2 - bombastische boeddhistische tempel verborgen tussen de huizen

- Veel religieuze plaatsen zijn gratis, zoals de Kuan Yin tempel, Tokong Hainan tempel, Dharmmikarama-tempel, Wat Chayamangkalaram

Restaurantjes:

- Kapitan, Lebuh Chulia 93, Indisch restaurant, lekker, maar door de omgeving krijgt het een vuile indruk.

- De Tai Tong Cafe, Lebuh Cintra 45, heerlijke dim sum

- Yun Shan Ge, Lebuh Penang 16, vegetarian house, heerlijk en eerlijk, niet altijd heel grote gerechtjes

- Yun Shui Ge, in de Lebuh Armenian heeft de dochter ook een klein vegetarisch restaurant met heerlijke laksa en een drankje op basis van nootmuskaat.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Georgetown»

Impressies van Georgetown (67)

29 Juli 2017 | Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | Laatste Aanpassing 31 Januari 2018

  • Kuan Yin tempel

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Cathy: neen, met de ferry, bij het terugkeren wel langs de brug Geplaatst op 01 Februari 2018
Antoine Fonck Georgetown? Nog nooit van gehoord ... toch indrukwekkend! Geplaatst op 01 Februari 2018
Cathy Ben je over een brug ernaar toe gereisd? Ik herinner me als eerste indruk de hoge witte flatgebouwen, vond ik geen fraaie entree. De oude stad wel leuk idd. Geplaatst op 01 Februari 2018

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking