Reisverhaal «Zijn er katten in Kuching?»

Maleisië, Singapore en Borneo 2017 | Maleisië | 0 Reacties 14 Juli 2017 - Laatste Aanpassing 15 November 2017

De straatstenen kriebelen onder mijn voetzolen. Rechts van mij slingert de Sarawak rivier, links liggen tempels en oude winkelhuizen. Ik ben in de stad waar ik een paar dagen geleden geland ben, in Kuching, de hoofdstad van de staat Sarawak, op Maleisisch Borneo. Ik heb mijn boomhuis geruild voor een modern hotel. Kuching is mijn uitvalsbasis om een aantal bezienswaardigheden in en rond de stad te bezoeken. Maar eerst ga ik ontdekken of de kattenstad zijn naam waardig is?

Het zou om een misverstand gaan. In het Bahasa Indonesia betekent kuching kat, maar we zijn op Maleisische bodem. Hoe dan ook, het was voor de stad een uitgelezen kans om een extra troef te hebben. De kat is nu hét symbool van Kuching. Op verschillende rotondes verwelkomen standbeelden van katten de passanten. Mijn favoriet is de kat aan de ingang van Chinatown. Voor een goede foto moet ik mij in het midden van een druk kruispunt wagen. Zonder zebrapaden of verkeerslichten. Gelukkig is het geen zwarte, maar wel een lucky cat die mij wenkt.

  

 

Het bouwwerk dat de eyecather is van de promenade langs de rivier is een overheidsgebouw met een al even saaie functie. Toch trekt het koperkleurige parapludak constant de aandacht. Dat is natuurlijk beter dan het Hilton hotel dat als witte mastodont ook zijn deel van de aandacht opeist. Als je het water niet langer volgt, sla je af in kleine straatjes met kleurrijke Chinese tempels, massa's souvenirwinkeltjes en oude koloniale gebouwen. Ook al zijn er aangenaam veel toeristen, er is hier geen kat te zien. 

 

De geur van stoffige dieren en formol zijn niet meteen reclame voor het Ethnology Museum dat huist in een gigantisch wit Victoriaans gebouw van meer dan honderd jaar oud. De airco werkt niet en het zweet gutst over mijn lijf. In een sneltempo loop ik langs de kassen met opgezette neushoornvogels, reptielen en insecten waar je liever het bestaan niet van weet. Boven ontdek ik oude muziekinstrumenten, modellen van boten en andere artefacten die het leven van de verschillende etnische groepen in Sarawak illustreren. 

In het Art Museum werkt de airco zo goed dat mijn zweet ijspegels vormen. Je verwacht een kunstmuseum, maar ook hier loopt een moderne tentoonstelling over de sociale geschiedenis en de politieke ontwikkelingen van deze regio. Hier raak ik begeesterd door de kosmologie van de Iban, de grootste bevolkingsgroep van Sarawak, over de relatie tussen de spirituele wereld en het aardse. Dat het koppensnellers waren, hoort bij hun verleden. In het Textile Museum Sarawak zijn het de kralen die mijn ogen uitsteken. Na een uur cultuur geef ik mezelf de toestemming om de museumshop en de winkeltjes langs de Jalan Main Bazaar te plunderen, euh, te verkennen. 

Kuching is een aangename stad om tussen het Borneo-avontuur door in te vertoeven. Je kan er lekker eten, er zijn leuke winkeltjes en bovenal wordt slenteren op de wandelpromenade aan de rivier hier verheven tot een kunst. Stel je van die kattenstad toch niet te veel voor. Ik heb slechts één echte kat gespot. Een aaibare weliswaar. Voor het Cat Museum op vijftien kilometer buiten de stad heb ik gepast. De kattengekte is bij mij niet toegeslagen. Benieuwd of andere creaturen mij meer zullen begeesteren de komende dagen? 

  


Praktische informatie

- Sarawak State Museum: Ethnology Museum, Art Museum, Natural History Museum, Jalan Tun Abang Haji Openg, Kuching, gratis

- Textile Museum Sarawak, 5 Jalan Tun Abang Haji Openg, Kuching, gratis

- Bumbu Cooking School, 57 Carpenter Street, www.bumbucookingclass.weebly.com, bumbucookingclass@hotmail.com, €30

- Zhun San Yen Vegetarian Center, Lot 165, Jalan Chan Chin Ann, buffetstijl, je betaalt volgens wat je opschept, lunch €1,5 

- Lyn's TandooriRestaurant, 7, Lot 267, Jalan Song Thian Cheok, heerlijke Indische gerechten, €5 à €7 (veggie, paneer)

- Lima Tujoh Café, 57 Upper China Street, overheerlijke nasi lemak gegeten

- James Brooke Bistro, niet uitzonderlijk qua eten, maar prachtig gelegen aan de rivier

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking