Reisverhaal «Met Earl naar de kust»

Mexico 2016 | Mexico | 0 Reacties 05 Augustus 2016 - Laatste Aanpassing 29 Januari 2017

Ik sta vertrekkensklaar en Earl is op komst. Was ik niet op weg naar de kust en was Earl geen tropische storm, hij was zeker welkom geweest. Dat hij een ongenode gast is, blijkt ook uit de verontrustende mail van de manager van het Mango Tulum Hotel. Ze vreest dat de civiele bescherming zal beslissen om de hotels te sluiten als Earl recht op Tulum afstormt. Die onzekere factor doet mij halsoverkop beslissen om direct naar Playa del Carmen te gaan. Door mijn haat-liefdeverhouding met die kustplaats, focus ik me op de positieve kanten. Zon, zee en strand! 

De regen stort neer als ik er arriveer. Een voorbode van Earl? De zoektocht naar logement blijkt ook al geen sinecure. Te groezelig. Te duur. Volzet. Ik ben doodop en doorweekt. Hotel Tropical Casa Blanca lijkt de beste keuze. Ik zijg neer op mijn hotelbed. Tot een uur of tien gaat alles goed. Dan gaan de geluidsboxen open. Ik lig in een discotheek. De oordoppen en de vermoeidheid helpen een beetje. Om 5u 's ochtends valt alles stil. Wanneer de feestbeesten gaan slapen, ontwaak ik. 

Het onderschrift is nochtans duidelijk. Dit is een Party Hotel. De overlast komt van de openluchtdiscotheken in de straat. Vreemd dat ik er in mijn vorige hotel, een beetje verderop, geen last van had. Ik krijg twee nachten terugbetaald. De zoektocht kan opnieuw beginnen. Deze keer niet in de regen en niet met een overvolle rugzak. Ik kies voor een iets luxueuzer hotel. Ver genoeg van het feestgedruis. Ik stuur Earl de rekening.

Zon, zee en strand zullen me moeten oppeppen. Alhoewel. De zon zit verscholen achter donkergrijze wolken die elk moment kunnen losbarsten. De zee is zo woelig dat er niet veel strand overblijft. Op de smalste strook slaan de golven tot aan de strandstoelen. Het zand is overwoekerd met algen. De stank is navenant. Alles wat mij naar hier lokt, mis ik de eerste dagen. Ik zoek troost in de winkelstraten. 

Earl heeft eindelijk zijn biezen gepakt. Het is niet omdat ik mijn logement in Tulum geannuleerd heb dat ik de archeologische site niet zal bezoeken. De bus brengt me in een uurtje naar Tulum. De zee is rustig en heeft terug haar azuurblauwe kleur. Op de site krioelt het van de leguanen en schaars geklede toeristen. Dat de leguanen hier komen zonnebaden, tot daar aan toe. Een archeologische site in bikini bezoeken, daar heb ik bedenkingen bij. Ik kan er niet omheen dat ik terug vertoef waar ik vertrokken ben... tussen de massatoeristen.  

Earl is rakelings onder Tulum gepasseerd. Hij ging met 130 km/u aan land in Belize... op het moment dat wij daar in onze oorspronkelijke reisplanning zouden geweest zijn. Hij veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen, maar was al afgezwakt toen hij over Yucatán raasde. Waar ik nu ben. Hij welde terug aan in de baai van Campeche en maakte heel wat schade en slachtoffers in Mexico. De uitlopers ervan zorgden in Playa del Carmen voor een aantal dagen dreigend weer en een woelige zee. De algen zijn intussen opgeruimd, het fijne, witte zand is terug van onder de woeste baren gekropen... de lucht en de zee toveren een gigantisch felblauw geschakeerd palet. Meer moet dat niet zijn. Ik geniet. 
Praktische informatie

Vlucht Mexico City - Cancun met VIVA Aerobus, ongeveer €90 (in San Cristobal geboekt), 1u45

Bus Riviera (van ADO) Aeropuerto Cancun - Playa del Carmen, anderhalf uur (zonder file), 168MXN

Maya Bric Hotel, junior suite, 1106 MXN/nacht, na enige onderhandeling (normaal gezien 221MXN meer per nacht), lekker ontbijtbuffetje inbegrepen 

B&B Caribe Centro, appartement in het complex Tendenza, 1350MXN/nacht

Bus ADO Playa del Carmen - Tulum, h&t, 136MXN

Tulum, acheologische zone, 65MXN

Bus Riviera Playa del Carmen - Aeropuerto Cancun, 70MXN

Ibis Cancun Centro, tweepersoonskamer + ontbijt, 735MXN/nacht (bus van ADO naar luchthaven stopt voor de deur)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking