Reisverhaal «Barcelona voor genieters: El Barri Gotic/La Ribera»

Barcelona 2014 | Spanje | 0 Reacties 22 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 30 December 2014

El Barri Gotic - La Ribera

Je kan niet rond het levendige, historische centrum van de stad. Hier ademt Barcelona geschiedenis uit. Aan de ene kant heb je de levendige Rambla met zijn vele straatartiesten, maar vooral ook met veel toeristen. Interessanter is om de zijstraten in te duiken en het middeleeuwse Barcelona op te snuiven. Eeuwenoude panden en kerken wisselen elkaar af. Waarschijnlijk bots je eerst op de Santa Maria del Pi. Spring binnen om de kleuren van het gigantische rozetglas te bewonderen. Op het pleintje voor de gotische kerk is er een gezellige markt met etenswaren. Als het tijd is om te verpozen, doe je dat op één van de pleintjes, zoals de kleine Plaça de Sant Felip Neri. Op hete dagen doet de schaduw van de Sant Felip Neri deugd en verfris je je met het sprankelende water uit het fonteintje. Natuurlijk kan je ook kiezen voor de Plaça Reial waar de palmbomen schaduw werpen. De lantaarns zijn ontworpen door Gaudi. Onder de arcaden zijn er bars en restaurants.

Hoofdattractie van deze buurt is de Catedral de la Santa Creu. Als je de kathedraal op zaterdag om 18u of op zondag om 12u bezoekt, kan je de sardane bijwonen. Op het plein voor de kathedraal speelt een orkest en wordt de nationale dans van Catalonië opgevoerd. Vooral de oudere Barcelonezen leven zich hierop uit.

Geniet van de kleine straatjes, vergeet de urinegeur, kijk naast de graffiti, en verdwaal. Je zal dikwijls weer op hetzelfde punt uitkomen – aan de kathedraal, op de Rambla of op de Plaça de Sant Jaume waar het stadhuis staat. In deze wijk vind je voldoende musea en historische gebouwen om je hart op te halen. Wees gerust, je kan ze niet allemaal in een keer bezoeken. Dan heb je geen tijd meer om te genieten van de terrassen, pleintjes, winkeltjes… Voor we deze buurt verlaten, valt nog de Mercat Santa Caterina op door haar kleurrijk, golvend dak. Je kan hier tapas aan de bar bestellen, fruit kopen voor je tussendoortje.

Uit de route, in de wijk La Ribera, ligt het Palau de la Musica Catalana. De architect Montaner vind je in meerdere bouwwerken terug in Barcelona, maar zijn barokke Palau de la Musica is toch wel een spectaculair modernistisch werk. Rijkelijk versierd is een understatement. Overdaad is de norm. Het meest tot de verbeelding spreekt de omgekeerde koepel (de vorm van een borst?) in hallucinant glaswerk. Het bezoek is begeleid. In plaats van een rondleiding kan je ook een ticket reserveren voor een voorstelling. Wil je er goedkoop vanaf zijn, dan opteer je voor een orgelvoorstelling. Dat kan al vanaf €6. Ik moet wel zeggen dat een minuutje orgeldemonstratie voor mij meer dan genoeg was. De concerten vinden meestal ’s avonds plaats en dan mis je de natuurlijke lichtinval, vooral als de zon schijnt. En dat is in Barcelona geen uitzondering.

Praktisch El Barri Gotic – La Ribera

-Palau de la Musica Catalana, €18, met informatieve video en korte rondleiding. Alle informatie op http://www.palaumusica.cat/en

-Catedral de la Santa Creu, http://www.catedralbcn.org/index.php?lang=en. Als je de kathedraal bezoekt tussen 13u en 17u wordt een donatie gevraagd van €6. In de voormiddag en na 17u15 is een bezoek gratis.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking