Reisverhaal «Barcelona voor genieters: Gràcia/L'Eixample»

Barcelona 2014 | Spanje | 0 Reacties 22 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 30 December 2014

Gràcia - L’Eixample

Eindelijk tijd voor Gaudi. Langs de Passeig de Gràcia vind je Casa Batllo en Casa Mila (La Pedrera). Wat jij als zijn meesterwerk beschouwt, is je persoonlijke keuze. Voor velen is het Casa Batllo. Ik kies dit huis dan ook uit voor een bezoek. Ik droom al weg bij de gevel: de kleurrijke keramiekpatronen, de balkonnetjes, de welvingen, het uivormige torentje… De façade is nog maar het begin. Gaudi inspireert zich door de zee en het leven in de zee. Golven en blauw. Op het dak waan je je in een sprookjeswereld. Alles wat je ziet, doet wel aan iets denken. Maar leuk is dat iedereen aan iets anders denkt. Dat is de sterkte van Gaudi. Door de stevige toegangsprijzen bezoek ik La Pedrera niet. Volgende keer. Op de Passeig de Gracia zijn niet alleen Gaudi’s huizen de moeite waard. Dus speur gerust de gevels af naar pareltjes.

Het is een eind stappen naar de Sagrada Familia. Ik moet bekennen dat ik dit meesterwerk van Gaudi nog niet bezocht heb. De lange wachtrijen schrikken me telkens af en ik vind het niet leuk om een bezoek op voorhand online vast te pinnen. Voorlopig geniet ik alleen van de onafgewerkte buitenkant en probeer vorderingen in de werken met het blote oog op te merken. Is die kakafonie aan stijlen werkelijk mooi? Moet er oneindig geld geïnvesteerd worden in de afwerking ervan? Het gebouw is alleszins fascinerend. Ik geniet en laat de kritische vragen met plezier achterwege. Ik kom zeker in 2022, de vooropgestelde einddatum, nog eens piepen.

Aan de achterzijde van de Sagrada Familia neem je de Avenida de Gaudi, een gezellige avenue met restaurantjes, en dan loop je recht op het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Dit voormalige ziekenhuis (er achter ligt het nieuwe) is het grootste modernistische complex van Catalonië. Dit gebouw is alweer van Montaner. Als je kickt op koepeltjes met mozaïekjes, kom dan zeker een kijkje nemen. Het hoofdgebouw en de 27 paviljoenen staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst.

Wie zin heeft in een fikse wandeling bergop kan van hieraf te voet naar Parc Güell. Bij mijn eerste bezoek aan Barcelona was dit park nog gratis. Nu is het betalend en is het aantal bezoekers per half uur beperkt. Daarom sla ik het park over tijdens mijn laatste bezoek. De hagedis op de fontein, de Dorische zuilen, de kronkelende bankballustrade, maar ook de vergezichten over de stad tot de zee, maken dit bezoek meer dan moeite. Keramiek en schitterende kleuren zijn de kernwoorden.

Praktisch: Gracia – L’Eixample

-Casa Batllo, €21,50, bezoek met audiogids, http://www.casabatllo.es/en.

-Casa Mila (La Pedrera), €16,50, http://www.lapedrera.com/en/home

-Sagrada Familia, 14,80 zonder gids en torens tot €23,80, met gids en bezoek aan de torens, http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/?lang=0

-Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, in de ochtend zijn er rondleidingen (ik heb ze al elke keer gemist, aanrader voor een volgend bezoek).

-Parc Güell, €8 (€7 als je boekt via http://www.parkguell.cat/en/)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking