Reisverhaal «Barcelona voor genieters: Plaça d'Espanya/Montjuic»

Barcelona 2014 | Spanje | 0 Reacties 21 Juni 2014 - Laatste Aanpassing 30 December 2014

Plaça d’Espanya – Montjuïc

Via Carrer Nou de la Rambla – een zijstraat van La Rambla aan het Palau Güell – wandel je steil omhoog naar de Montjuïc. Bus, taxi of kabelbaan zijn een alternatief voor de benenwagen. Mijn doel is de Fundacio Joan Miro. Ik ontdek hier een prachtige collectie van één van mijn lievelingsschilders. Ik geef toe dat mijn oordeel compleet subjectief is. Over smaak en kleur valt niet te twisten.

Je bent achter de hoek van het Museu Nacional d’Art Catalunya, maar toch vind ik de entree vanaf de Plaça d’Espanya indrukwekkender. De majestueuze aanblik van het middeleeuwse Palau Nacional domineert de lange laan vanaf het plein; de krachtige fonteinen versterken het effect. De romaanse kunst domineert. Je kan er ook terecht voor een collectie gotische, barokke en renaissance kunst. Niet meteen mijn meug. Het gedeelte met moderne kunst was bij mijn bezoek gesloten wegens renovatie. Toch ben ik onder de indruk van het monumentale gebouw. De bijna negen meter lange muurschildering van Miro past er wonderwel.

Op de Plaça d’Espanya staat de vroegere Arenas van Barcelona, nu een commercieel centrum met winkels, filmzalen en restaurants. Voor €1 kan je de panoramische lift naar het bovenste level nemen vanwaar je uitzicht hebt op het Museu Nacional, het Parc Joan Miro en de rest van de omgeving. Die euro voor de lift wordt terugbetaald als je bij één van bars of restaurants iets eet of drinkt. Is een euro toch nog teveel dan neem je binnen in de Arenas de roltrap tot boven.

Het Parc Joan Miro pronkt niet alleen met een grote sculptuur van de kunstenaar. Hij realiseerde Dona i Ocell (Vrouw en Vogel) in 1982, een jaar voor zijn overlijden. Ook het tropisch palmenwoud, de weelderige bougainvillea’s en de statige cipressen lonken om een wandelingetje door het grote park te maken. Door de sportruimtes en parcours trekt dit park veel jongeren en andere sportievelingen. De wandelaar kan langs verschillende paden die aangename pergola’s en binnenpleintjes met elkaar verbinden, rustig rondstruinen. Aan de ene flank staat een grote brandweerkazerne, nuttig voor de omgeving, maar misschien niet meteen het toppunt van een geslaagde locatie.

De Font Magica – voor het Museu Nacional – is overdag niet meer dan een gewone fontein. Het is pas ’s avonds dat deze magische fontein tot leven komt. Tijdens de zomermaanden danst de fontein in verschillende kleuren op muziek. Het spektakel begint om half tien, van donderdag tot en met zondag.

Om de hoek ligt Poble Espanyol. Dat dit historische dorp een erfenis is van de wereldtentoonstelling van 1929 en pronkt met reproducties van de verschillende Spaanse bouwstijlen, lokt mij in eerste instantie. Het leek me leuk om door de smalle steegjes van Andalusische dorpjes te slenteren terwijl ambachtslui hun kunde demonsteren. Als ik voor de toegangspoort sta, een reproductie van de vestingpoort van Avila, besef ik dat dit een soort Bokrijk van Spanje is. Weg charme. De toegangsprijs is stevig, het toeristisch gehalte te hoog. Ik pas. Wil je natuurlijk heel Spanje in één namiddag bezoeken, dan is dit je uitgelezen kans (en ook helemaal niet zo duur).

Je passeert bijna aan de voet van de Torre Calatrava, de spierwitte telecomtoren met speciale vorm. Op de Montjuïc staan het Estadi Olympic en het Castell de Montjuïc nog op mijn to-see-lijstje. Alweer een goede reden om bij een volgend bezoek de berg op te wandelen.

Praktisch Plaça d’Espanya en Montjuïc

-Fundacio Joan Miro: €11, gesloten op maandag, zon- en feestdagen tot 14u30 (check alle openingstijden en tarieven op http://www.fundaciomiro-bcn.org)

-Museu Nacional d’Art Catalunya, €12, gratis op zaterdag vanaf 15u, (http://www.museunacional.cat/ca?lan=001)

-Poble Espanyol, €12, http://www.poble-espanyol.com/en

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking