Reisverhaal «Sapa: with and without view»

Honderd dagen rijst (2013-2014) | Vietnam | 0 Reacties 09 Maart 2014 - Laatste Aanpassing 12 Maart 2014

Zon op mijn huid. 

In Sapa.

Elf uur nachttrein naar Lao Cai en een uur kronkelen met de minibus. Het werd me weer glashelder waarom ik de tocht per bus naar Mae Hong Son (Thailand) niet heb ondernomen, een rit door ruig berglandschap met meer dan 1800 bochten. Mijn lege maag maakte een koprol. Honger in combinatie met een lichte misselijkheid.

Ik gooi mijn schild van trui en legging af en voel mijn huid heropleven. Daarvoor moest ik dus naar de bergen komen.

Het minibusje zat afgeladen vol. Dat hield de Amerikaanse Tina met Taiwanese roots niet tegen om haar leven te vertellen. "Oh my god", jammerde ze, "four months alone?" Zelf plande ze ooit twee weken vakantie op haar eentje. Haar man houdt niet van reizen. Ze hield het welgeteld vier dagen vol. De toeristen werden aan verschillende hotels gedropt. Ik keek bedenkelijk naar de staat van het Grand View Sapa Hotel.

In colonne wandelen we de berg af. 

Naar Cat Cat Village. Het dorp ligt in een vallei. Dus eerst dalen en daarna...

Voorop onze jonge gids. Een meisje van de Hmong, een bergvolk. Ze ziet er veertien uit, maar blijkt toch al negentien te zijn. In haar kielzog een handvol toeristen. Een Vietnamese jongeman en zijn vader. Jennifer, de helft van een Canadees koppel. Jason is ziek en beslist in bed te kruipen. En ik. Voor, tussen en achter ons een zwerm Hmongdames. In typische kleurrijke klederdracht. 

"Where you from?" 

"What's your name?" 

Hoogstens twee vragen voor de kennismaking. Dan is het tijd voor de handel.

"You buy something?" 

"You buy from me?" 

Je zou vergeten naar het landschap te kijken. De verkoopsters plakken letterlijk op je lijf. Vliegen smijt je zomaar van je af, maar ik probeer beleefd te blijven met een "no, thank you". Maar de dames aanvaarden geen neen. Ze geven niet af. Tot juist voor Cat Cat. Daar druipen ze af. Dit is het terrein van andere verkoopsters.

De Vietnamese kerel koopt een grote zak snoep voor de kinderen van het dorp. Van zodra hij een snoepje bovenhaalt, drummen de kinderen zich rond hem. Ze leven op snoep. Hun tandjes zijn dan ook navenant. 

We wandelen langs een geplaveide weg door het dorp, dalen samen met de verschillende plateaus van de rijstvelden naar beneden. Zwarte hangbuikvarkens snuffelen rond. Knabbelen op achtergelaten snoepverpakkingen. In de winkeltjes verkopen ze kleurrijk geweven sjaaltjes en plaids, zilver en stenen beeldjes. Alleen kijken dat kennen ze niet. Kijken is kopen. Dan kijk ik maar niet en loop ik tegen mijn natuur in al de winkeltjes voorbij. De opdringerige tactiek heeft een averechts effect op mij.

***

Ik trek de deur open en bots op een muur van mist. De outfit wordt aangepast. Tot en met de regenjas. Vandaag wandelen we dertien kilometer naar een ander dorp. 

Twintig meter. Het zicht reikt niet verder. Nu niet. Straks niet en aan het einde van de dag niet. 

We wandelen vermoedelijk langs diepgroene rijstvelden, vergezichten om u tegen te zeggen, boeren die werken op het veld, kuddes die rondtrekken. Ik zie enkel wat zich binnen een spanne van twintig meter bevindt. Omgeven door grauwe, dikke mist. 

Ik slibber de modderpaadjes naar beneden en zucht af en toe eens. Wat loop ik hier te doen? Had ik toch beter de lange tocht naar Mae Hong Son ondernomen? Daar was het tenminste droog en zonnig. 

En toch.

Op een bepaalde manier is het mooi. In de mist duiken huisjes onverwacht op. De kinderen spelen alsof er niets aan de hand is. Ze letten niet op de toeristen die langzaam passeren en met de fototoestellen hun privacy verstoren. Je begint op kleinigheden te letten. Varkens, waterbuffels en berggeiten. Immense bamboe. Een hangbrug die past in een filmdecor.

Er is veel te zien, behalve een vergezicht.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sapa»

Sapa: with and without view (21)

09 Maart 2014 | Honderd dagen rijst (2013-2014) | Vietnam | Laatste Aanpassing 12 Maart 2014

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking