Reisverhaal «Schelpjesrapen in Mui Né»

Honderd dagen rijst (2013-2014) | Vietnam | 4 Reacties 19 Februari 2014 - Laatste Aanpassing 19 Februari 2014

De superkwallen zijn present. In grote getale. De Russen ook. 

In eerste instantie erger ik mij dood. Niet aan de kwallen. Die zijn immers morsdood. De restaurants en touroperators afficheren in het Russisch. Ben ik wel in Vietnam? Ik kan het de Vietnamezen niet kwalijk nemen. De geldstroom is aanzienlijk. Aan een eenvoudige backpacker op zijn hoede voor alle mogelijke bedrog en op de hoogte van de laagste prijzen van de souvenirs verdien je niets. Met een glimlach en sympathie koop je niet veel. 

Mijn haat-liefdeverhouding met het strandtoerisme.

Ik ben verslaafd. De zon voedt elke vezel in mijn lijf, het zand scrubt mijn huid. Op de achtergrond de wilde muziek van de zee. Bruisende golven die gretig schelpjes werpen voor de voeten van de schelpjesraper. Deze keer in Mui Né, in een baai van de Zuid-Chinese Zee. De krachtige zeebries verfrist mij en trekt honderden kitesurfers. De vliegers dansen in de lucht als grote, kleurrijke vogels. Af en toe werpen ze een schaduw alsof er gigantische arenden overvliegen. De dorre bladeren van de kokospalmen knisperen door de wind, en brengen de gezelligheid van een knetterend haardvuur. Ik lees Murakami.

Alles is duurder. Minder authentiek. Meer op de toeristen gericht. Massatoerisme. Een avenue met aan de zeezijde de resorts en guesthouses, aan de overkant de restaurants. Met westerse gerechten. En bestek. Af en toe een bordje met Authentic Vietnamese Food. Gelukkig maar. Ik ben toch in Vietnam?

De motortaxibestuurders wenken me nog steeds. Bussen claxonneren luid als ze brommertjes en fietsers inhalen. Straatverkopers prijzen hun goederen aan. De noedelsoep staat op het menu. Ik ben in Vietnam.

In de buurt is een tempelruïne. Eens mijn lichaam het zand gevoeld heeft, is er geen enkele drang meer om nog iets te bezoeken. Rode en witte zandduinen, niet ver van het vissersdorp. Ach ja, een andere keer misschien. 

De volgende stop is Nha Trang. Een kustplaatsje. Had u iets anders gedacht?

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

Anneleen @Torra: je maakt me benieuwd... of bang?? Geplaatst op 19 Februari 2014
Anneleen @Isa: in mijn 'resortje' is er gelukkig een mooie mix van backpackers en andere reizigers Geplaatst op 19 Februari 2014
Torra Ik ben benieuwd hoe je Nha Trang vindt. En of je hetzelfde ziet als wij hebben gezien. :D Geplaatst op 19 Februari 2014
isa Stuur ze daar maar allemaal naar het Marriott! ;-) Geplaatst op 19 Februari 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking