Reisverhaal «Cuba 02/2017»

Cuba 02/2017 | Cuba | 0 Reacties 05 November 2017 - Laatste Aanpassing 31 Januari 2019

Dag 01: Zaterdag 4 februari. Naar Santa Clara. Korte nacht. Standaard kamer. Ontbijt in buffetvorm, grote ontbijtruimte. Enkele mensen moesten nog geld wisselen, andere een WiFi-biljet. We hebben geleerd om in de rij te staan en geduld te hebben. Lange rit, regen onderweg met de obligate regenboog. Leeg land. In Santa Clara, huizen in koloniale stijl, vervallen, enkele staan op instorten of zijn reeds ingestort. Casa: Leuk, gedateerd maar proper. Man heeft met de auto onze koffers naar de casa gebracht en ook terug. We eten op een overdekt terras/ tuin met alle gerechten in buffetstijl.

Dag 02: Zondag 5 februari. Naar Holguin. Ontbijt: samen met Fon en Antonetta. Fruit, sap, gebakken eitje. Rit: lang met stops op regelmatige tijdstippen. Stop in Camaguey met broodje beef. Orkestje. Landschap: eerste indruk leeg, koeien, geiten, paarden. Klein huisjes her en der of gegroepeerd in gehuchten of dorpjes. Behuizing: meestal van het bungalowtype met af en toe een verdiep. Plaatselijk vervoer: enkele nieuwe auto's, veel oldtimers maar ook paard (één) en koets (leuk om te zien), fietsen. Openbaar vervoer: oude bussen, vrachtwagens met een bak erop met vensters erin. Mensen die vervoer willen staan naast de baan met geld in hun handen te zwaaien om meegenomen te worden. Staatsbussen, zoals die van ons, zijn verplicht om (wanneer ze leeg rijden) die mensen mee te nemen. We eten op de tweede verdieping van een palador. Zeer correcte en verzorgde bediening.

Dag 03: Maandag 6 februari. Naar Baracoa. Beetje slonzige casa maar zeer vriendelijke mensen vooral de man. Beetje Engels. Kamer: basic. Bed: Goed geslapen ondanks minder goed bed. Ontbijt: vers gesneden fruit, dikke fruitsap, ham en kaas, gebakken eitje, lekker sterke koffie. Groep: eerste gevallen van diarree. Rit: gaat lang duren omwille van omweg, kapotte brug. Veel suikerrietplantages, suikerrietfabrieken, hoge schoorstenen met vuile rookpluimen. Onderweg konden we vanuit een uitkijkpunt de Amerikaanse basis van Guantánamo Bay bekijken. De Cubanen noemen dit een illegale basis maar krijgen de Amerikanen er niet weg. 17.00: aankomst in Baracoa, huizen in koloniale stijl maar in de buitenwijken veel armoedige hutjes. Diner in restaurant Colonial, caipirino dan een lekkere gegrilde pulpo voor mij en een soort van zwaardvis voor Annie.

Dag 04: Dinsdag 7 februari. In Baracoa. Onze casa is basic maar goed, weeral zeer vriendelijke mensen. Ontbijt zoals de vorige maar deze keer omelet, lekkere koffie. Onze was afgegeven, kwestie van een propere indruk te blijven geven. Cubanen maken altijd een zeer verzorgde indruk, tot in de puntjes en zeker 's avonds als ze uitgaan. De schoolkinderen dragen allen uniform: rokje of korte broek, spierwitte blouse of hemd en een sjaaltje. Baracoa en het gebied daarrond heeft zwaar te lijden gehad van een orkaan in oktober 2017 waardoor vele daken van de huizen zijn weggewaaid en palmen zijn omgewaaid of hun bladeren zijn kwijtgeraakt. De palmen zorgen voor schaduw zodat de bloesems van de cacaobomen geen te grote hinder ondervinden van de sterke zon. Men houdt daarom zijn hart vast voor de maanden juni en juli. We bezochten een plantage en hebben daar meer uitleg gekregen over het telen en produceren van chocolade. Onderweg kregen we een stevige regenbui te verwerken m met bijhorende regenboog. Daarom zie je veel mensen met een paraplu lopen die zowel voor de regen als voor de zon dient. De paraplu's zijn van kunstprints voorzien. Daarna een boottochtje op de Yumuririvier en is ondergetekende er in gaan zwemmen. Aperitief: Cuba Libre voor Annie en Daiquiri por eijo. Diner: Pulpo in cocosnootmelksaus. (plaatselijke specialiteit)

Dag 05: Woensdag 8 februari. Op weg naar Santiago de Cuba. Het wordt een zonnige dag. Ontbijt zoals de dag daarvoor met omelet, lekkere koffie. Annie verjaart vandaag (officieel althans, haar echte verjaardag is pas 2 april) Ter gelegenheid daarvan hebben Amaurin (onze officiële Cubaans gids) en Javier (buschauffeur) de bus versierd, van Anita (reisbegeleidster) kreeg Annie in naam van Sawadee een mooie waaier, een peper- en zoutvaatje, een zeepdispenser alle mooi versierd. Een rit door de bergen met veel bochten naar Guantánamo, enkele stops waaronder hotel Guantanamo. We lunchen in restaurant "Zunzun" met een broodje ropa vieja (oude kleren) stoofvlees dus. Onder begeleiding van een gitaarspelende zangeres met de klassiekers guantanamera, bessa me mucho, la bamba, ... . Daarna naar de calle feliz waar we worden opgewacht door de gastheren, gastvrouwen van de verschillende casas. Wij krijgen een kamer op de eerste verdieping met patio en terras. Zoals de vorige, basic maar oké. We krijgen een uurtje om ons te verfrissen en eventueel om te kleden en rijden daarna met de bus naar het fort "Castillo de San Pedro de la Roca del Morro". Het fort werd gebouwd om Santiago de Cuba te beschermen tegen aanvallen en rooftochten van piraten, vrijbuiters en andere mensen met slechte bedoelingen. Santiago is daar een paar keer zwaar gehavend uit gekomen. Na het bezoek aan het fort maken we ook de ceremonie van het strijken van de vlag en het afvuren van het kanon mee. Daarna eten we naast het fort op een terras met zicht op zee: gefrituurde vis, spareribs, garnalen in tomatensaus, kip, rijst en salade. De aperitief werd door ons geoffreerd wat zeer werd gewaardeerd. Mojito smaakt nog altijd heerlijk.

 

 

 

 

Fotoalbums van Cuba

Cuba 02/2017 (56)

04 Februari 2017 | Cuba 02/2017 | Cuba | Laatste Aanpassing 31 Januari 2019

  • DSC04177
  • DSC04198
  • DSC04211
  • DSC04083 2

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking