Reisverhaal «CHINA - Yunnan deel 1»

CHINA | China | 9 Reacties 24 Oktober 2015 - Laatste Aanpassing 31 Oktober 2015

24 OKTOBER 2015 > BRUSSEL - KUNMING

Thai Airways brengt ons vlot van Brussel naar Kunming met een tussenstop van 5 u in Bangkok.

25 OKTOBER 2015 > KUNMING

Kunming - 1800 m - stad van de eeuwige lente telt zo maar eventjes ongeveer 6 000 000 inwoners en evenveel auto's en brommers. Bizarre aan het verhaal is dat écht alles met minder dan 4 wielen (behalve fietsen) elektrisch rijdt, waardoor ze geruis- en geluidloos door het verkeer zoeven.

Eerste werk: aan geld geraken (Yuan), wat helaas voorlopig niet lukt met onze bankkaarten. Ook geld wisselen blijkt zonder paspoort niet mogelijk... dus terug naar guesthouse en tegen dan waren de banken gesloten ;-(

We proberen nogmaals af te halen en dit keer lukt het wel, maar slechts 1000 yuan (140 euro).
Hopelijk morgen meer succes met onze geldzaken.
Verdere verkenning van de stad, waar verrassend veel groen is.

26 OKTOBER 2015 > KUNMING Bamboetempel

Eerste opwarmertje: met de fiets naar de bamboetempel, gelegen op een heuvel op 15 km van ons guesthouse. Het is ongelooflijk druk in de stad en het vergt wel wat lef om hier te fietsen, maar door het vele groen en de meestal aparte brede brommer(fiets)paden, is het best wel aangenaam. Een ding is zeker: een auto heeft ALTIJD voorrang en het is heel normaal dat ze vlak voor je wiel afdraaien - remmen steeds in aanslag is de boodschap.

We maken een tussenstop aan een eetstalletje en wijzen op goed geluk aan wat we willen toevoegen aan onze noodlesoep. We nemen plaats op het 'terras'(voetpad) op plastieken ministoeltjes, maar het 'toveren' met die stokskes lukt ons nog niet zo goed zodat een heel vriendelijke dame ons plots 2 kleine plastieken lepeltjes komt geven. We volharden echter in de boosheid en smekken en slurpen (zoals het hoort)dat het geen naam heeft. Plots worden mijn darmen actief en wordt ik naar een openbaar toilet geloodst, waar ik een babbelke had kunnen doen met mijn buurman, maar helaas spreekt hij geen engels ;-).

We zetten onze weg verder en klimmen gestaag naar de bamboetempel, waar het zeer stil en vredig is. We zijn hier alleen samen met de monniken, maar helaas begrijpt men geen woord engels waardoor enige conversatie uitgesloten is.

Het is ons trouwens opgevallen dat men ook in Kunming zeer weinig kaas gegeten heeft van andere talen, ondanks het feit dat het een provinciehoofdstad is.

Op de terugweg proberen we nogmaals onze visa kaart, maar helaas....Probleem is dat we niet genoeg cash geld bij hebben om de ganse reis te overbruggen. Na verschillende contacten met de Belgische bank en lange wachtmuziekjes, zetten ze hun fouten recht en deblokkeert men onze kaarten.

Wat trouwens ook belangrijk is voor andere China reizigers: je geraakt hier met de beste wil van de wereld niet op internet. Hiervoor heb ik thuis een VPN app (VPN express) geïnstalleerd die de firewall, opgezet door de Chinese overheid, doorbreekt en zo kunnen we wel surfen en mailen.

27 OKTOBER 2015 > KUNMING - DALI

Eerst 12 km door Kunming fietsen om bij het busstation te geraken en de bus naar Dali te nemen. In het guesthouse had men een briefje in het chinees geschreven met de vraag voor bustickets voor de eerstvolgende expressbus naar Dali. In het busstation moesten we eerst door een scanner, maar gelukkig lag de Chinese beambte te slapen.
Fiets en baggage tussen de muizen, een fooi aan de chauffeur voor onze fietsen en hupsaké, een half uur later waren we op weg naar Dali.

5 uur later arriveren we in nieuw DALI en moeten we nog voor 15 km fietsen naar de oude stad. Hier is het zeer toeristisch (hoofdzakelijk van Chinese origine), maar desondanks toch een hele zoektocht naar eten wegens enkel maar chinese tekens overal.
Brrrr 's avonds is het hier best wel fris (overdag een graad of 25)

Piet voelt zich belabberd: koorts en overal spierpijn.

28 OKTOBER 2015 > DALI

Vermits Piet koorts heeft zullen we hier nog minstens een dag extra blijven. Na het ontbijt slenteren we toch even door het mooie stadje en stoppen we bij een 'dokter' die voor Piet een hele reeks pilletjes geeft: ongeveer 6 per pakketje en hij moet er zo 3 per dag nemen (18 pillen!!) en daarbovenop nog een soort siroop. Om af te rekenen haalt hij een reuze telraam boven...
Piet riskeert niet om dit te nemen, doet verder met paracetamol en kruipt onder de wol.
Ikzelf maak een wandeling door de oude stad, maar het is hier veel te toeristisch en veel te veel winkeltjes. De sfeer is wel relaxed en de kleine zijstraatjes en pleintjes zijn aangenaam vertoeven.

29 OKTOBER 2015 > DALI - BINCHUAN

Piet voelt zich nog geen 100%, maar we willen toch proberen naar Binchuan te fietsen vermits slechts 60 km.

Eerst steken we het Erhai-meer over en moeten we aan de overkant nog een heleboel trappen doen (met fiets en baggage) om aan de autoweg te geraken. De Chinezen stonden erbij en keken ernaar ;-).

Dan eindelijk start van onze eerste deftige fietstocht. De aanvankelijk industriële landschappen maken plaats voor mooie bergen en landbouwgemeenschappen. Onderweg smullen we van de lekkere verse mandarijntjes die men hier overal verkoopt.

Piet heeft geen deugd gehad van de fietstocht want meer dan 38° koorts. Gelukkig is Binchuan een grote stad en logeren we in het luxueus Honqiang hotel met prachtig zicht op de ons omringende bergen.

Eten doen we in het hotel en vermits men uiteraard enkel Chinees verstaat moeten we in de keuken gaan aanwijzen wat we willen eten. Nadat de groenten werden aangewezen immiteert Piet op schitterende wijze een rondspringend kieken, waardoor we even later ons in kleine stukjes gehakte kip voorgeschoteld krijgen. Ik wil echt niet weten welke onderdelen we zo opgepeuzeld hebben... . Kip op zijn Chinees gaat als volgt: men neemt een ganse kip en hakt alles ik kleine stukjes die je dan makkelijk kan pakken met je chopsticks, wokken en lekker sausje over. Resultaat: meer vel en been dan wat anders natuurlijk...wel lekkere sausjes.

Piet naar bed terwijl ik op zoek ga naar paracetamol, want ik had maar een kleine voorraad mee. Ook hier weer met handen, voeten en google vertaalapp. (deze app is onmisbaar in China, hoewel de vertalingen waarschijnlijk niet altijd kloppen ;-))

30 OKTOBER 2015 > BINCHUAN

Piet heeft nog steeds hoge koorts en gelukkig ontmoeten we aan het ontbijt een jonge vrouw die engels praat en een Chinese opsomming neerschrijft van Piets ziektebeeld zodat we hiermee naar een dokter kunnen.

We worden door de hotelmanager himself naar het ziekenhuis gevoerd en kunnen onmiddellijk naar de dokter, waar Piet zijn papier afgeeft.

Na meting bloeddruk en temperatuur, luistert hij nog heel oppervlakkig met zijn stethoscoop bovenop Piets kleding (en hij had nochtans 2 dikke pulllen aan...) en dat was het. Hij wees naar de doosjes aspirine en gebaarde dat dit ok was. Zonder dat we moeten betalen keren we terug naar het hotel.

31 OKTOBER 2015 > BINCHUAN

Ook vandaag bestaat het ontbijt uit allerlei soorten onbekende groenten, bereidingen en soepen, maar was niet slecht. Ondertussen zijn we al behendig met onze stokjes en smekken en slurpen we erop los, maar we geraken moeilijker gewend aan het rochelen van onze Chinese medemens. Daarenboven beland de groene jongen vervolgens ergens in een vuilbak die naast elke tafel staat of bij gebrek hieraan gewoon op de grond - ook al is het een restaurant van een sjiek hotel.

Vandaag is Piet beter en wandelen we naar het marktplein van Binchuan waar een heleboel mensen onder grote bomen gezelschapsspelen spelen en muziek maken. We zetten ons naast de muzikanten en ik krijg onmiddellijk een muziekinstrument in mijn handen geduwd, gevolg door een heel enthousiaste uitgebreide Chinese uitleg en de boodschap dat ik moest meespelen....kattegejank was er niets tegen, maar ambiance alom. Gezellig boeltje daar. 

Het leuke aan deze stad is dat hier niets geënt is op het toerisme...China in zijn pure vorm. Daar houden we van!

Even later komt er een verkoopstertje van een omringende kledingwinkel naar ons toe gelopen met een plastieken zakje en ze maakt daarbij een eetgebaar - ze had dit speciaal voor ons gekocht!!. Vervolgens spurt ze snel en verlegen weer weg. In het zakje zit een maïskolf waarvan het binnenste bestaat uit maïsmoes (?) ... best wel lekker hoor!

Voor de rest van de dag: fietsroute hertekend.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van China

CHINA - Yunnan deel 3 (21)

13 November 2015 | CHINA | China | Laatste Aanpassing 13 November 2015

 • Hoogvlakte van Shangri La
 • Energievoorraad bijvullen
 • Yaks
 • Doorsnee hotelkamer, gemiddeld 100 yuan (14 euro)
 • Gertje, Gertje,'t was hier plezant zenne... in Sin

CHINA - Yunnan deel 2 (44)

05 November 2015 | CHINA | China | Laatste Aanpassing 05 November 2015

 • Guesthouse tijgerkloof
 • Shangri La - 3300 m
 • Onderweg
 • Graf
 • Tijgerkloof

CHINA - Yunnan deel 1 (24)

24 Oktober 2015 | CHINA | China | Laatste Aanpassing 30 Oktober 2015

 • Overzetboten Erhai meer Dalí.
 • Regionale groenten
 • De genieter
 • Bus van Kunming naar Dalí. Onze lunch is ook al me
 • Mooie bamboetempel in Kunming.

 

Plaats een Reactie

Michiel en Sophie Heylaba, Sorry voor de late reactie, maar jullie zijn weer goe bezig !! Wat een avontuur !! Hopelijk geraken jullie niet in een brand want de brandweer van daar ziet er niet indrukwekkend uit :) Stel het nog vree wel en niet meer ziek worden hé Piet !! Geplaatst op 16 November 2015
Mich'. Hallo 'Barbaren in China' * ... ;-) Oei, de start was precies wat minder goed voor Piet! Hopelijk helemaal gerecoverd ondertussen?! Heb net 'Een barbaar in China' gelezen van Adriaan Van Dis - een mens moet zich met iets troosten hé ;-) - en die beschrijft het gerochel en gespuw net als jullie. Ook een busreis naar de meest vergeten plekken in China. Dus 'in mind' beleef ik het ook en nu nog meer dankzij jullie blog. Geniet van de mooie landschappen, fiets er verder lustig op los en blijf verhalen en foto's sturen ... please ;-) Blankenbergse groeten ... klinkt minder exotisch dan Chinese groeten hé ... hahaha M. Geplaatst op 05 November 2015
Danny Bonnaerens zozo, onze globetrotters zijn weer eens onderweg ! Ik dacht al dat het lang geleden was dat jullie nog eens op vakantie waren gegaan...... Het onmetelijke rijk China wil iedereen wel eens bezoeken vermoed ik maar jullie maken er toch terug een speciaal bezoek van om het met de fiets te doen. Geniet er nog van, ikzelf en Carine staan nu voor andere hetere vuren gezien ons dochter bevallen is van een flinke kleinzoon : pampers, melkflessen en fruitpapjes, here we come ! Geplaatst op 04 November 2015
AML DM Nu ik tangatanga gevonden heb kan ik jullie reis verder beginnen te volgen. China is wel groot hé! De steden hebben zowat evenveel inwoners als heel ons heerlijk klein landje . heb je ook een overzicht van de te bezoeken plekken ergens ter beschikking? Geplaatst op 03 November 2015
Ivan Hallo Dominique en ega, ik leef me weer in in jullie avontuur. Het is en het zal er weer spannend aan toe gaan. Ik wens jullie nog een een leuk avontuur en hoop dat de gezondheid 100% blijft. Nog veel plezier en ik kijk al uit naar het volgende verslag. Grtjs, Ivan Geplaatst op 03 November 2015
Alex Goe bezig, beste wereldreizigers. Geniet ervan en let op jullie gezondheid. Groetjes van Tik en mezelf. ? Geplaatst op 01 November 2015
Eric Mercier Hallo Chinareizigers, Amai dit is weer een prachtige reis. Genoten van de foto's en het verhaal.Zo leer ik ook een beetje de streek kennen. Benieuwd naar het vervolg... Nog veel fietsgenot. Eric de spinner Geplaatst op 31 Oktober 2015
jean pierre & gilberte Zo te zien weer een reis naar jullie smaak gemaakt. Gelukkiglijk gaat het al veel beter met onze zieke, en kunnen jullie vanaf morgen er vol tegenaan gaan. Wij kijken alvast uit naar het vervolg. Nog een raad van tante kaat, opgepast aan de eetstalletjes. Geplaatst op 31 Oktober 2015
Jennie Wat goed om jullie weer op de foto te zien. Wat maken jullie weer een mooie reis. Alleen, waarom moet je nu ziek worden Piet. Ik wens jullie een mooie reis in goede gezondheid. Ik kijk uit naar het volgende verslag en de foto's. Ik ben trouwens het nieuwe boek van Brusselmans aan het lezen. Heel grappig. Belgen zijn natuurlijk heel leuke mensen. Het ga jullie goed. Liefs Jennie Geplaatst op 31 Oktober 2015

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking