Reisverhaal «Op zoek naar Borat - deel 2»

KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | 2 Reacties 08 September 2011 - Laatste Aanpassing 08 September 2011

Op zoek naar borat – deel 2

BISHKEK – SUUSAMIR VALLEI - DAG 1 (CHAEK)

In de Suusamirvallei maakt het gladde asfalt plaats voor stofferige keien en kiezels,  putten en bulten. We zullen er moeten aan wennen voor de komende 5 fietsdagen. Maar in ruil voor het afzien krijgen we een prachtige omgeving met veel pittoreske dorpjes, waar het primitieve plattelandsleven rustig zijn gangetje gaat. Van leidingwater is hier absoluut nog geen sprake en is men aangewezen op waterpompen die we overal in het straatbeeld van Kirgizi� terug zullen zien.

Het vinden van een kampeerplaats is vrij simpel… ruimte zat en veel rivieren voor de was en de plas. Het vinden van winkeltjes is andere koek. Deze zitten verscholen achter de gevel van een gewoon huisje en hier vind je dan een klein aanbod van brood, koekjes, paar conserveblikken, pasta, soms ook groenten, water, en vooral erg uitgebreid assortiment aan Vodka…

SUUSAMIR VALLEI  DAG 2

Door het slechte wegdek en het vele hobbelen, speelt Dominique een belangerijke steunbout van haar Ortlieb-achtertas kwijt… gelukkig reserveonderdelen mee. Koekjes in de stuurtas worden herleid tot chapelure. Regelmatige algemene check van de fiets is aangewezen.

Het constante stijgen, de barslechte weg en de hitte verplichten ons na "slechts" 45km een kampplaats te zoeken. We installeren ons aan de rand van een dennenbos (2700m). Druk in de weer met het opzetten van de tent, stopt in de verte op de weg een LADA waaruit 2 mannen springen met een grote plastieken 10l-kan, gevuld met een witte vloeistof. Ze roepen "KUMIZ KUMIZ" en snel spurt ik met een lege 1l-fles naar de mannen. We brabbelen wat, en ze willen absoluut niet dat ik betaal! Enige tijd later drinken we onze eerste mok van deze gefermenteerde merriemelk. Wat de meeste toeristen als weerzinwekkend slecht ervaren, appreci�ren wij deze drank- de smaak is te vergelijken met een mix van karnemelk en gerookte paling, en door de gisting zit er alcohol en bruis in. Blijkt 14 dagen te bewaren zonder frigo! Naast de kan kumiz zag ik 3 dikken schapen hijgend in de kofferbak liggen - ach gaia!

De volgende morgen vinden we bevroren waterflessen. We ontruimen ons kamp en zetten dezelfde weg langs de rivier verder -  minstenst 6% maar meestal 10% stijgen. 2 uur over 8 km !!! We zouden graag vandaag SONG KOL (groot bergmeer op 3016m hoogte) bereiken, maar dit is nog 50km ver. We beulen en beuken verder - weinig zuurstof in de lucht - maar terug is het landschap adembenemend en schijnt de zon verdragelijk goed.

Op 20km voor onze bestemming worden we door een nomadenfamilie spontaan uitgenodigd op de thee. Koekjes, room en abrikozenconfituur (heeeerlijk) en als afsluiter uiteraard een kom kumiz. Met handen en voeten, de point-it en een russisch wordenboekje communiceren we - Blijkt dat deze nomaden van juni tot eind oktober het vee laten grazen op de hoogvlaktes. Deze 5 maanden zijn de enigste sneeuwvrije maanden. Daarna gaan ze terug naar lagere (minder koude) oorden waar de dieren gevoederd worden met het gewonen hooi.

Onderweg zien we vele kuddes schapen, koeien, paarden. Vele yuts (vilten  nomadentent) liggen overal verspreid in het uitgestrekte gebied. YURT = minstens 2 honden die van afgericht zijn om samen met de herder de kuddes te drijven. Helaas zien ze ook ons "ontsnapt uit de kudde" met als gevolg dat ze ons ongeacht de afstand, woest blaffend en grollend achterna hollen en ons graag in de kuiten willen bijten (zoals ze met de paarden effectief doen). Enig remedie volgens ons : STOPPEN! Versnellen helpt niet - de honden winnen toch in snelheid.

Bij het meer is het echter behoorlijk fris, en besluiten we in een yurt te overnachten. We krijgen er een emmer warm water (wat een luxe voor ons), douchen in een plastieken kotje, genieten van een uitgebreid avondmaal. Net voor het slapengaan steekt de boss de kachel aan in onze yurt - eerst een beetje hout en daarbovenop ... gedroogd paardenmest... We slapen als marmotten.

SONG KOL - NARYN DAG 1

Na het lekkere ontbijt van pannenkoeken, confituur en thee rijdt de ganse familie nog es op onze fiets.. gek zicht (het systeem van "vitessen" is hen niet duidelijk waardoor ze na elk rondje bekaf zijn).  Ook de Libelle bekoort de BOSS - teveel vrouwelijk schoon denk ik. Het zonnetje, de rust en het zicht vetragen ons vertrek - pas rond 10u vertrekken we richting Naryn. De eerste km dalen erg sterk en Dominique moet soms afstappen wegens te gevaarlijk.

Op en af, onophoudelijke natuurpracht. Na 55 km vinden we na een heuse klim, een idyllische kampplaats op een uitgestrekte vlakte bij een rivier waar vele paarden, schapen en koeien rustig grazen.

Tijdens het opzetten van de tent krijgen we bezoek van 2 kyrgische mannen met een vislijn en een zakje. Ze bieden ons onmiddellijk de helft van het zakje verse vis (forel) aan. We maken duidelijk dat we geen pan/grill hebben, en hierna begint de ene spotaan de vis te bereiden op ons campingvuurtje.

De andere heeft het op de fietsen gemunt - ook hij wil een rondje op de fiets (fiets Dominique). Hij is zo enthousiast na zijn testritje, dat hij mij het komende halfuur bestookt met vragen en inlichtingen en me probeert te overtuigen zo'n fiets op te sturen. De betaling zou wel volgen...

Onze freelance kok laat ondertussen foto's zien op zijn GSM (volkomen nutteloos in dit gebied) van zijn jachttroffe�n. Herten, vossen, vissen, ... passeren de revue. Uiteindelijk nemen ze afscheid, beginnen we aan ons diner en kruipen daarna terug met een goed gevoel onder de "pluimen" - muts en sokken ontbreken nooit... erg sexy hoor.

Midden in de nacht ontwaken we beide door het erg dichtbije grazend geluid van paarden - wanneer ik de rits van de tent open, horen we 10-tallen paarden snel weggalopperen... Indrukwekkend!

SONG KOL - NARYN DAG 2

Tijdens ons ontbijt (what's in a name - enkel 3 sesamkoekjes en een kop instant chocomelk over) zien we een erg jong kind een kudde van meer dan 40 paarden drijven.

Rond 9 uur kunnen we ons eindelijk ontdoen van muts, handschoenen en donsvest - de zon geeft al voldoende warmte. Gepakt en gezakt en alweer een heleboel water gefilterd, starten we onze tocht naar Naryn.

De laatste 50 km zijn op asfalt - wat een luxe !!! Op een bepaald moment is Dominique zodanig gefasineerd naar een roofvogel aan het kijken en ja DOEF! - ze rijdt knal tegen mij, gelukkig zonder schade. Komisch zicht voor de wegarbeiders die enkele meters vederop herstellingen bezig zijn.

NARYN - 2 rustdagen

Grondig wasbeurt onder de douche - alle hoekjes en kantjes worden goed onder handen genomen. Ook onze kleren vliegen de douche in - wat erg nodig blijkt...

Leuk maar prijzig guesthouse CELESTIAN MOUNTAINS - we genieten van de "luxe"-kamer die blijkbaar erg in trek is... Een horde hoge militairen en 3 parlementsleden eisen de dag nadien onze room 7 op - ik en uiteindelijk ook de eigenaar zwichten niet... met luid gebrul tegen de manager (vertelt deze ons achteraf) als gevolg.

We blijven 2 dagen want we hebben beide een zware verkoudheid. Dominique wil op safe spelen (gezien de volgende 4 � 5 dagen erg zwaar worden - constant stijgen tot 3800m! en geen proviand/dorpjes onderweg) en besluit eventjes een check bij de dokter te laten doen. We moeten hiervoor naar het hospital, en via het point-it boekje (DANK JE WEL LIEVE JENNY - zie onze trip in LAOS) maakt Dominique duidelijk wat loos is. We worden gratis geholpen.

De rest van de dag verloopt erg relaxed. We ontmoeten een jong zwitsers koppeltje dat een paar maanden geleden al hun hebben en houden verkochten en ook per fiets hier verzeilden. We zijn allebei op zoek naar brandstof voor ons campingvuur. Voor ons is dit niet echt een probleem want we hebben een PRIMUS multifuel (kerozine, petrol, diesel, benzine, gas ...) - de zwitser echter kunnen enkel met pure alcohol verder, blijkbaar erg moelijk te vinden...

Ook zij ontmoeten Christian, de duitser die samen met ons de Kazachstaanse grens overstak, en hoogstwaarschijnlijk komen we ze de volgende dagen wel ergens tegen op onze tocht richting TOSOR en KARAKOL (eindbestemming)...

 Wordt vervolgd...

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Kyrgyzstan

Op zoek naar Borat - gevonden (30)

18 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 18 September 2011

 • 09 RELAXEN IN DE TUIN VAN RASH TE BARSKOON
 • 07 SUPERSONISCHE FLIKKENMOBIEL
 • 10A OP NAAR DE TOP...DAGTOCHT TE PAARD IN DE BARSK
 • 05 EINDELOOS ZICHT OP BERGMEER YSIK-KÔL...
 • 05 BUITENAARDS WEZEN GELAND OP MARS

Op zoek naar Borat 2 (33)

07 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 07 September 2011

 • 16a kampplaats
 • 22 paarden paarden en paarden
 • 01 jongetjes op pad met vrolijke ezel
 • 08 overnachting in yurt
 • 14 twee prachtige natuurfenomenen volgens mij

Op zoek naar Borat 1 (20)

31 Augustus 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 31 Augustus 2011

 • HELE BELEVENIS VOOR DIE GASTJES - 2 BUITENAARDSE W
 • EERSTE ONTMOETING MET HERDER. WE WERDEN UITGENODIG
 • EERSTE BERGJES
 • 80 DOLLAR KAMER IN OUD SOVJETHOTEL IN ALMATY (KAZA
 • TENTBEVEILIGING TEGEN LOEIHARDE STORM

 

Plaats een Reactie

Gilberte en Jean pierre Piet, Dominique Jullie hebben al veel mooie reizen gemaakt, maar deze is zeker veruit de avontuurlijkste van allemaal.Fietsen op een hoogte van 3000 meter is zeker ook niet voor iedereen weggelegd.Schijnbaar heeft Point-it jullie al vele diensten bewezen. Wij volgen jullie van dag tot dag, en kijken al uit naar het volgende verhaal en de bijgevoegde prachtige foto's.Zal de moderne wereld jullie niet afschrikken bij thuiskomst? Nog veel fietsgenot en tot binnenkort .Gil en JP Geplaatst op 09 September 2011
eddy DD, samen met de collega's kijken we uit naar het volgende bericht. Met bewondering genieten we zo mee van jullie avonturen. Geplaatst op 08 September 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking