Reisverhaal «Op zoek naar Borat - gevonden!»

KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | 1 Reacties 18 September 2011 - Laatste Aanpassing 18 September 2011

 

(NARYN – TOSOR) NARYN - KOCHKOR

Ons doel voor de volgende dagen is om via EKI-NARYN en ORUK-TAM naar TOSOR te fietsen. Het zou een tocht zijn waarbij we de eerste dag nog dorpjes tegenkomen (= proviand + water) maar vanaf dag 2 tem 4 zullen we worden overgelaten aan de verlatenheid van het hooggebergte.

We hebben echter pech : rond 7 uur zijn we vertrekkensklaar, maar bij het checken van de fiets blijkt dat er lucht ontsnapt is uit de voorband … Een uurtje later (nieuwe binnenband en algemene checkup van de fiets) zijn we voor de 2 de maal vertrekkensklaar, maar vanaf dan begint het hard te regenen. We besluiten toch – ik wat tegen mijn goesting – te vertrekken.

Na 20 km stijgen en erg erg slechte weg, stoppen we 2u ½ later totaal uitgeregend en verkleumd bij een winkeltje. We lopen er binnen met de bedoeling ons wat op te warmen en maken ondertussen een praatje over het weer. De vrouw des huizes weet ons te vertellen dat het de volgende 6 dagen dergelijk weer zou blijven ("dosjt" of regen)… Ook de plaatselijke politieagent raadt ons af verder te rijden wegens heel veel "shnek of sneeuw" op de tosorpas, en veel rivieren waar we niet overkunnen met de fiets... we overwegen de mogelijkheden en besluiten wijselijk om terug te keren naar Naryn en ons route aan te passen.

Terug in Naryn regelen we snel vervoer naar KOCHKOR (200 km ten noordwaarts). We logeren hier bij mensen thuis, waar we zeer gastvrij onthaald worden en lekker smullen van een uitgebreid avondmaal.

KOCHKOR – BOKONAEVO

Ons einddoel blijft nog steeds KARAKOL – de route zal verlopen via de zuidkant van het meer YSYK-Köl. We denken dit in 3 etapes te kunnen doen (260 km), maar spoedig blijkt dit wat hoog gegrepen. Opnieuw speelt de hitte, het wegdek en enkele onverwachte klimmers ons behoorlijk parten. Daarbovenop heeft Dominique erg te kampen met buikloop en dienen we een tussenstop te maken in BOKONAEVO. Dit typisch ex-Sovjet stadje kan ons wel bekoren – leuk om het leven van alledag te observeren.

BOKONAEVO – BARSKOON

Na een extra rustdag genieten we van een fijne tocht, kronkelend langs de oevers van het meer doorheen diverse dorpjes. Terug veel oud ijzer langs de weg, en tientallen niet afgewerke bouwwerken. Tegen de middag bereiken we BARSKOON, een dorpje gelegen in een prachtige vallei, omringd door gigantisch hooggebergte. Aan de rand ligt een bloeiende goudmijn (KUMTOR) die nog steeds aan een paar duizend mensen werk verschaft. Blijkt dat er nog goudvoorraad genoeg is voor de volgende 20 jaar…

Tijdens onze natte terugtocht (zie hierboven NARYN-TOSOR) ontmoetten we RASH, de eigenaar van een klein guesthouse in BARSKOON en organisator van trektochten te paard. We brengen hem een bezoek en blijven er overnachten om daags nadien een trektocht in de bergen te maken – te paard.

De ontmoeting met de sympathieke Rash en de vlotte zwitserse habitué Bernard, leidt tot een boeiende en erg leerrijke avond. Uit het gesprek kunnen we niet goed uitmaken of de overgang van het communistisch systeem naar de vrije markt economie goed verteerd werd….velen maakten zich door gebrek aan regels superrijk, anderen misten de boot. De volledige structuur verbrokkelt en de goed uitgebouwde infrastructuur van de Sovjets leidt snel tot chaos (vervallen bouwwerken, niet meer onderhouden wegen, werkloosheid, geen respect voor het milieu, laksheid door de jarenlange indoctrinatie en dominantie, corruptie op elk niveau…). De Kyrgiezen hebben geen kaas gegeten van zaken doen, investeren niet en hebben totaal geen voeling met toerisme

De familie van Rash past zich echter snel aan en bouwt sinds de laatste 20 jaar – samen met de westerse ideeën van Bernard - een goeddraaiend agentschap uit (SHEPHERDS WAY) gespecialiseerd in paardentrektochten. …

BARSKOON – TREKTOCHT TE PAARD

De volgende dag maken we samen met Bernard een overweldigende trektocht door de bergen. Steile hellingen, stenige smalle bergpaden met gapende afgronden zijn alledaagse kost voor deze paarden. Onze eerder gevolgde rijlessen werpen nu toch hun vruchten af en zo genieten we beide van een overgetelijke ontspannende tocht.

Na berg en dal te doorkruisen, worden we verwend door de met houtvuur gestookte "banja (soort sauna)". We keuvelen nog lang na in de yurt, vallen als een blok in slaap en dromen verder weg over de voorbije ervaringen…

BARSKOON – KARAKOL

Erg vroeg in de morgen (6.45) vertrokken om te ontsnappen aan de brandde hitte… Na 50 km langs een saaie weg kruisen we 2 oostenrijkse meisjes. We babbelen wat en overtuigen hen ook een tussenstop te maken in BARSKOON (achteraf blijft dat ze dit inderdaad ook gedaan hebben). Verder slaan we een kilootje honing in bij een sympatieke zigeuner-imker en komen na tocht van 100km tegen de middag aan in KARAKOL. Net op tijd, want een uurtje later barst een hevig onweer los. Plots is het 20° kouder en hebben we een paar extra pulls en onze donzen vest terug nodig…

KARAKOL is in tegenstelling met wat we hoopten, ook een lelijke russische stad met grote kale pleinen, afbladerende muren, niet onderhouden gebouwen en wegen en vooral geen spiertje toeristisch uitgebouwd. Na wat zoeken ontdekken we achter die lelijke gevels toch heerlijke eetgelegenheden.

De weergoden blijven ons echter niet gunstig gezind – KARAKOL blijft tot ons vertrek bedekt onder een dik wolkendek, met af en toe fikse buien en het blijft er barkoud… per slot van rekening ligt het op 1700m hoogte. We maken er het beste van en bezoeken alles wat te bezoeken valt (museum, orthodoxe kerk, moskee, het centrum, de bazar (=markt)). Ik maak terug veel vrienden (je moet weten dat erg veel mannen die je zomaar op straat tegenkomt, mij spontaan een hand geven en SALIM zeggen -goeie dag... Het grapje dat mij tot nu toe nog geen vuistslag in het gezicht bezorgde is, dat ik telkens terug antwoord met SALAMI).

Dit weer is echter erg stimulerend om met een tas koffie in een warm café ons reisverslag af te werken…

Toch besluiten we hier te blijven daar we zeker op zondag de grootste ‘animal market’ van de omstreken willen bezoeken. Die start reeds de zaterdag nacht en duurt tot 10u de zondag morgen.

De beestenmarkt is werkelijk de moeite - 1000den mensen met evenveel vee staan bijgeperst op een modderig veld aan de rand van de stad. Taxi's (lada, oude audi's), voorhistorische vrachtwagens en mannen te paard stromen aan en af. Intussen keuren de mannen het vee - ze voelen bij de schapen aan de vetzak, kijken ze in de mond discussiëren wat. Eenmaal gekocht, een paar kneveltjes rond de poten, en hop in de kofferbak van de lada...

We genieten echt van het spectakel en rond 11u eindigt ons verblijf in KARAKOL. Via een minibus reizen we 400 km verder naar BISHKEK, waar we overnachten in het guesthouse RADISON dat ons vervoer zouden regelen naar KAZACHSTAN - ALMATY. Tevergeefs, want de man beweert niet over de grens te mogen, en dat zijn zoon ons normaal zou voeren maar nu naar China is en bla bla... geen droomeinde van de vakantie want pas rond 19u regel ik een taxi naar ALMATY AIRPORT, en we moeten reeds om 10u morgenvroeg de baan op... Ons plan om nog een halve dag in BISHKEK rond te gangen valt in duigen - eventjes onweer in mijn hoofd.

Toch maken we er het beste van en gaan nog snel een hapje eten in een fijn restaurantje, genieten van een lekker ontbijt en zijn klaar om terug de weg naar huis te verder te zetten (3 daagse terugtocht ...)

Het werd opnieuw een onvergetelijke ervaring en een erg fijne vakantie ! Op naar de volgende avonturen.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Kyrgyzstan

Op zoek naar Borat - gevonden (30)

18 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 18 September 2011

 • 08 BESTE VOGELAARS WELKE VOGEL IS DIT
 • 01 WAT ZULLEN WE KIEZEN...
 • 10D DD'TJE IN ACTION
 • 09 RELAXEN IN DE TUIN VAN RASH TE BARSKOON
 • 10E GEEN HOOGTEVREES DD'TJE...

Op zoek naar Borat 2 (33)

07 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 07 September 2011

 • 23 lotgenoten vol bewondering - world harmony run
 • 24 typisch kyrgizisch huisje - lada - gedroogde pa
 • 04 lonesome cowboy...
 • 13 de job van je leven - herder op wandel met scha
 • 03 brug weggespoeld dus natte voeten

Op zoek naar Borat 1 (20)

31 Augustus 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 31 Augustus 2011

 • LACHMAN - SOORT MAALTIJDSOEP MET VEEL AARDAPPELEN,
 • CHRISTIAN...ONTMOETTEN WE IN KAZACHSTAN, NABIJ GRE
 • EVEN MEUBELS OPZIJ OM PLAATS TE MAKEN VOOR VERWAAI
 • SAMEN MET CRISTIAN NOG HAPJE ETEN NA BEWOGEN "GREN
 • KAMPPLAATS ERGENS TUSSEN ALMATY EN KEGEN

 

Plaats een Reactie

Danny Bonnaerens Piet, Dominique, Ik blijf met spanning en verbazing jullie reisverhalen volgen, m.i. moeten jullie bij terugkeer dringend contact opnemen met de VRT voor een rubriek in Man Bijt Hond of Vlaanderen Vakantieland !! Blijven fietsen, paardrijden en wat jullie allemaal nog gaan doen !! Geplaatst op 19 September 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking