Reisverhaal «Op zoek naar Borat»

KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | 4 Reacties 31 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 31 Augustus 2011

 

KAZACHSTAN

ALMATY (KAZACHSTAN)

Ons fietsavontuur start in deze miljoenenstad. Na lange wachttijd aan de douane (CUSTOMS) en een zoektocht naar onze fietsen, vinden we een taxi die ons naar een typisch sovjet-hotel brengt... Voor 80$ een a f s c h u w e l i j k e kamer, het zwembad gevuld met alles behalve water, per verdieping zit er een norse russische "chef" die alles in de gaten houdt. Na veel gesleur (4e etage - defecte lift) belanden we in onze kamer - gelukkig ruim genoeg om onze fietsen in elkaar te knutselen.

Daarna onze eerste stappen in deze afgrijselijk lelijke en drukke stad. We zoeken een supermarkt maar kunnen echter niets opmaken uit de karig aangebrachte cyrilische opschriften. We zien hier en daar mensen in een groot raamloos gebouw (alle gebouwen zien er hetzelfde uit) binnenwandelen - blijkt een grote supermarkt (net de innovation in brussel) weliswaar met een erg beperkt aanbod.

Onze eerste maaltijd valt erg goed mee - via aanwijzingen (point-it) bekomen we bijna wat we wensen.

ALMATY > CHILICK 120km oostwaarts

Rond 9u vertrokken - verstand op nul en volle gas vooruit - de weg : een autosnelweg en altijd maar rechtdoor - gelukkig zit de wind goed. We vinden een mooi mals net gemaaid grasveld op 500m van de grote weg - onze eerste wildkampeernacht valt bijzonder mee.

CHILICK > ergens te velde... 70km

Terug dezelfde saaie weg... de geplande 120 km halen we niet want de wind is vandaag niet onze bondgenoot (constant licht stijgen, wind tegen en erg zwaar geladen - een foute coctail om snel vooruit te geraken). In ruil voor het afzien krijgen we een steeds mooier wordend landschap, en minder druk verkeer. Afwisseling genoeg, een kazachse nomaad te paard nodigt ons uit voor de thee... moeten we weigeren want zijn yurt(nomadentent) ligt zo te zien aan de horizon - midden in de steppe en totaal niet op onze reisweg (en onbereikaar per fiets).

Onderweg willen proviand inslaan (brood = chleb) - in een klein dorpje was er niets voor handen (iedereen bakt zelf) ... tot plots één van de omstanders (ja we zijn telkens een attractie) eventjes wegholt en ons kort nadien ons spontaan 2 broden aanbiedt ... Hij weigert pertinent om ervoor betaald te worden.

Net voor valavond vinden we een mooie kampeerplaats in een kloof nabij een rivier (Dominique wou een rivier om ons na 3 dagen wat grondiger te kunnen wassen :-)).

In deze kloof vinden een vlak plekje, groot genoeg om onze tent op te zetten. De piketten zitten net in de grond en Dominique in de tent, tot plots een hevig storm losbarst(rukwinden, hevige regenbuien, je wil het nooit meemaken) ... de helft van de (nochtans goed ingeklopte) piketten hielden niet stand en vlogen in de lucht; de tent klapte toe met een gillende Dominique erin, regen regen regen, terug piketten eruit ... Ik ben een uur in de weer om met erg zware rotsblokken onze tent te behoeden tegen de steeds opduikende rukwinden... Volledig doorweekt en verkleumd brengen we de rest van de avond in de tent door. Gevolg : geen warme maaltijd noch grondige wasbeurt :-)

Na een bewogen nacht (Dominique dacht ook berengeluid te horen, maar 't was haar maag) ontwaken we de volgende morgen met een prachtige zon en kunnen we tocht verderzetten.

ERGENS ONDERWEG - KEGEN (grensovergang Kazachstan-Kirgizië)

Erg zware maar leuke fietstocht - we stijgen (rond de 6%) constant tot net geen 2000 meter en dit voor 11 km aan een stuk. Onbeschrijfelijke landschappen - echter fris bewolkt weer maar dus ideaal om te fietsen.

Rond 16u in Kegen aangekomen vragen we in een klein winkeltje de weg naar de grens en als antwoord krijgen we telkens 'nje' en 'gekruiste armen'... Zouden we net te laat zijn? Moeten we morgen terugkeren?...Niemand begrijpt ons, wij snappen het ook niet en vragen advies in het politiekantoor. Ook hier gekruiste armen en het woord "zakrita'. Aan de hand van het russisch vertaalboekje vragen we of we morgenvroeg misschien moeten terugkomen. Terug gekruiste armen en zakrita. Uiteindelijk hebben we door dat deze grensovergang volledig gesloten is, maar toch wagen we het erop om de weg die naar de grens van Kirgistan leidt, te volgen. Na een 7-tal km horen we loeiende sirenes - een politiewagen met zwaailichten nadert snel en we worden midden het niets (steppe, eindeloos zicht en geen verkeer) tot stoppen gebracht. Net een amerikaanse route 66 film...

We worden er nogmaals op gewezen dat we terug moeten; na enige discussie overtuig ik hen dat we verder fietsen tot het volgende dorp met de smoes om er te slapen en morgen terug te keren. We rijden verder en een paar km verderop worden we ditmaal tegengehouden door een legerjeep - terug hetzelfde verhaal... Uiteindelijk bereiken we na 15 km een erg klein dorpje - geen hotel, restaurant - niets...

We spreken enkele dorpelingen aan - eentje blijkt 2 woorden duits te kennen en merkt dat we erop reageren, stapt snel weg en komt terug in het gezelschap van een vloeiend duits sprekende kazachstaanse vrouw.... We doen ons verhaal en de vrouw nodigt ons uit op de thee. Even later zitten we aan een rijkgevulde tafel met lachman (maaltijdsoep), allerhande zoetigheden, versgebakken brood, oliebollen ... heerlijk! Uiteindelijk brengen we er de nacht door in haar living . We genieten erg van haar gastvrijheid en hebben boeiende gesprekken. Ook zij vertelt ons dat de grens gesloten is en de enige grensovergang ten zuidwesten van Almaty ligt.

KEGEN - KARAKOL wordt retour à Liege... KEGEN - ALMATY - BISHKEK

Na een uitgebreid ontbijt bij de gastvrouw, nemen we contact op met enkele ambassades, schakelen we het thuisfront via SMS eventjes in maar tevergeefs...De ambassade was verbaasd, maar een verwittiging van onze gastvrouw en opnieuw een confrontatie met strenge militairen, laat ons geen keuze - we moeten de 300 km terugfietsen om de enige grensovergang onder Almaty te kunnen nemen (tegenstribbelen heeft geen zin meer - de lokroep van een kazachse gevangenis kan ons niet bekoren)!!!

We zien eventjes niet meer zitten, en zeker niet om het hele eind terug te fietsen. Via via komen we terecht op een taxiverzamelplaats. Terwijl we druk in de weer zijn om vervoer te regelen, duikt plots uit het niets een duitse fietser op. We doen ons verhaal met als gevolg een paniekaanval bij onze duitse vriend - hij moet ten laatste morgen Kazachstan verlaten vermits zijn visum vervalt !!! Gelukkig vinden we na een uurtje een minibus taxi, overtuigen de man om ons te vervoeren naar Bishkek (460 km - Kirgizië). Na een gezellige trip van 6 uur (christian is een leuke gast - woont trouwens op 50 km van het gebied waar we elk jaar gaan skiën en gaat naar hetzelfde skigebied) komen we rond 20U aan in het hartje van de hoofdstad van Kirgizië - onze GPS leidt ons naar een heerlijk guesthouse (RADISON) waar we erg gemoedelijk ontvangen worden. Na een erg leuke avond met Christian kruipen we moe maar voldaan onder de wol in een "echt bed".

 

KIRGISTAN

BISHKEK - Relax !

Blijkt vandaag de nationale feestdag - de gastvrouw overtuigt ons om samen met een ouder engels koppel mee te gaan naar de parade op het presidentieel plein. We genieten van het militair machtsvertoon samen met duizenden opgesmukte Kirgizische patriotten. Bij het betreden van het plein wordt ik gefouilleerd door de veiligheidsagenten en mijn fototoestel wordt grondig geinspecteerd (is mogelijks een wapen - de presidente zit in de tribune). Ik wordt verplicht om een foto te nemen om te bewijzen dat het effectief een fototoestel is...

We relaxen de rest van de dag, herschikken onze reisroute. Morgen - 1 september beste kindjes - gaan we er terug voor !

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Kyrgyzstan

Op zoek naar Borat - gevonden (30)

18 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 18 September 2011

 • 10D DD'TJE IN ACTION
 • 12 OPENBAAR TOILET - GEZELLIG FACE TO FACE KEUVELE
 • 10F EFFE EEN TRUCK KRUISEN
 • 07 SUPERSONISCHE FLIKKENMOBIEL
 • 10B HERDER PIET OP ZOEK NAAR ZIJN KUDDE

Op zoek naar Borat 2 (33)

07 September 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 07 September 2011

 • 13 de job van je leven - herder op wandel met scha
 • 18 yurt altijd een mooi plaatje
 • 06 spectaculaire weg naar het meer song kol
 • 05b theekransje  in de yurt
 • 09 paarden paarden en paarden

Op zoek naar Borat 1 (20)

31 Augustus 2011 | KAZACHSTAN EN KYRGYZSTAN | Kyrgyzstan | Laatste Aanpassing 31 Augustus 2011

 • KAMPPLAATS ERGENS TUSSEN ALMATY EN KEGEN
 • EVEN MEUBELS OPZIJ OM PLAATS TE MAKEN VOOR VERWAAI
 • KAZACHSTAN: EINDELOOS LANGE WEGEN IN NIEMANDSLAND.
 • LACHMAN - SOORT MAALTIJDSOEP MET VEEL AARDAPPELEN,
 • KAZACHSTAN ROAD

 

Plaats een Reactie

mieke Hoi Dominique en Piet , Gisteren even tijd gehad om de genieten van jullie spannende avonturen amaai bangelijk . Had gereageerd maar wat had ik vergeten het paswoord natuurlijk :-) Vele regenachtige groetjes Mieke Geplaatst op 09 September 2011
erik bouckaert Dominique en Piet wat zijn jullie durvers ? ik zou rondlopen als een hyper gefrustreerde- en kinetische kip zonder kop , die constant in de broek doet . Nog veel succes en vergast ons verder met jullie verhalen. grtjes erik Geplaatst op 02 September 2011
Danny Bonnaerens Dominique en Piet, Onbetaalbare en ongelofelijke avonturen die jullie meemaken !! Bewijst dat jullie uit hetzelfde avontuurlijke hout zijn gesneden als onze beroemde Belgische journalist, Kuifje ! Ik ben al benieuwd naar wat volgt, dit is alvast duizendmaal boeiender en spannender dan de meeste onnozel reisprogramma's die ze momenteel op tv vertonen. Nog veel plezier tijdens jullie tocht toegewenst. Geplaatst op 01 September 2011
Jennie Lieve Belgen, Wat leuk om weer een fietsverslag van jullie te kunnen lezen. Ik ga jullie op de voet volgen. Point-it is al weer in gebruik las ik. Ik ga in januari fietsen in Sri Lanka. Hoe jullie mij kunnen volgen horen jullie nog. Niki en Piet een fijne fietstocht. Lfs Jennie Geplaatst op 01 September 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking