Reisverhaal «Ons fietsavontuur Laos - 1 »

THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | 7 Reacties 16 December 2010 - Laatste Aanpassing 19 December 2010


Laos here we come 

Van HUAY XIA (Laos) naar DON CHAI - 69km - totale stijging 1000m

Ik (Piet) heb voor het eerst een mindere dag...de vele rijst en bananen eisen hun tol - gevolg 4 dagen grove verstopping . Nog extra kilo's om mee te sleuren...
Tijdens een stop op 1 vam de vele hellingen, zien we in de verte nog 2 andere fietsers. Hijgend en zwetend stoppen ze en we maken een praatje. Het zijn 2 bejaarde nederlanders van Enschede, Altje (51) en Elzo (een stoere guitige bink met peperkoeken hart, een "haantje" van 63). Het klikt meteen tussen ons. Onze wegen kruisen elkaar geregeld de volgende dagen, wat resulteert in vele leuke momenten en het uitwisselen van indrukwekkende reisverhalen. Elzo fietste ooit van Nederland naar Tibet (9000km) met zijn boezemvriend Frank van Reyn. Ze zijn  zeldzaam, maar dit zijn echt toffe nederlanders!
De combinatie felle zon en geen schaduw maken de tocht erg zwaar, maar wel prachtig.

Het verschil met Thailand :
- erg primitieve dorpjes - heel arme mensen
- iedereen is er zo lief - gejoel/gezwaai, "Sabaidee"-geroep (hallo) door oud en jong wanneer we langsrijden.
- vele toeschouwers wanneer we in zo'n dorpje stoppen om op kracht te komen. Toch zijn ze erg bedeesd en gereserveerd - we zijn in hun ogen net pas gelande "Aliens"
- slechtere wegen...De gladde asfalt van Thailand maakt plaats voor lange stukken gravel met scherp uitstekende stenen, gevolgd door doorleefde beton/tarmac. Stijgen is moelijk (losse stenen - moeilijke grip), dalen soms gevaarlijk (vele putten)

In Don Chai is er slechts 1 homestay : een houten barak met daarin 3 hokken... voor 3 EURO... Onze douche is een grote koudwaterschepbak buiten (MANDI), electriciteit met brullende generator...
Ook Elzo en Altje komen er overnachten. Naast de barak is er een winkeltje waar we op de stoep de ganse avond bijkletsen en als een magneet vele dorpskinderen aantrekken...of is het de TV op de achtergrond.... Elzo animeert de kindjes met het uitdelen van armbandjes.
Ondanks de harde ondergrond, de rieten muren en het ongedierte slapen we als marmotten.

 Van DON CHAI  naar VIENGPOUCKHA - 53km - totale stijging 963m

Vandaag slechts 53 km te overbruggen, echter toch een aantal 10%-ers - 5 km/uur naar boven, 50km/uur naar beneden. Hoofdzakelijk stijgen. Onderweg nemen we de tijd om enkele primitieve dorpjes te verkennen. Op het einde van zo'n dorpje worden we hartelijk begroet door een stokoude kromgewerkte dorpeling. Dit was voor ons een aangrijpende confrontatie. 
Bij aankomst ontmoeten we 2 Hollandse vrouwen tijdens onze zoektocht naar een guesthouse. Ze vliegen naar ons toe en onmiddellijk maken een leuk praatje en blijkt dat 1 van beide dames ook een wereldfietser is... Prettig is dat!

 Van VIENGPOUCKHA naar LUANG NAMTHA - 70 km - totale stijging 619m

Heerlijke rustige tocht - vele stops ingelast. Ditmaal een belg op de fiets gekruist - Vincent, een hartelijke Waal die 6 maand per jaar vanuit Bankok reist, en de andere 6 maand zijn kost verdient als seizoenswerker in het tankstation in Mannekesvere Zuid aan de kust. Hij doet dit reeds meer dan 10 jaar. We zoeken deze toffe man zeker op tussen maart en september!

Sneller dan verwacht komen we er reeds kort na de middag aan. We vinden een charmant guesthouse (Zuela) in dit relaxte stadje en besluiten hier 2 nachten te blijven. Met Elzo en Atje beleven we nog een zeer geslaagde avond ( "het is stiiiiil aan de overkant".... en 'you never walk alone"...).
Vraagje voor onze belgen - hoe zit het met onze regering, want echt IEDEREEN zaagt ons de oren van het lijf en vraagt wanneer we ons landje splitsen... en we kunnen niet blijven zeggen dat ik de 1e minister ben en alle onderhandelingen heb stilgelegd...

We werken er wat tanga tanga bij, genieten van een babbel hier en daar en recupereren voor de volgende dagen...

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Laos

Laos 3 ( + thailand slot) (53)

08 Januari 2011 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 10 Januari 2011

 • Kinderopvang??? Simpel toch...
 • Bier met ijsblokken
 • nieuwjaarsparty zomaar langs de weg - binnengeroep
 • wat een zicht - 1200m
 • ontmoeting met 2 lieve belgen uit Gent - klein det

Laos 2 (44)

28 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 28 December 2010

 • lekkere ratjes
 • P1060564
 • goudzoekers
 • IMG_2952
 • IMG_2873

Laos 1 (40)

19 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 19 December 2010

 • p1060318
 • drijvende vrachtwagens
 • p1060374
 • img_2792
 • img_2856

 

Plaats een Reactie

Jan Houttekier

Twee bejaarde nederlanders van 51 en 63 jaar. Amaai, wij behoren daar gelukkig niet meer bij en hebben de eeuwige jeugd te pakken. Wij volgen met veel interesse jullie avonturen van uit het witte België waar op de weg alles in het honderd loopt. Zalig Kerstfeest.

Neem tijdig een dagje rust want dat zitvlak wil ook wel eens wat!!!

 

Geplaatst op 24 December 2010
Jennie

Wij zijn inmiddels weer in Ayutthaya aangekomen, onze laatste nacht voor we weer terug vliegen. We zijn hier met de nachttrein gekomen, na eerst  twee prachtige nachten in een homestay in Chiang Mai. Bij een Belg!!!! Fantasties.

Nou lieve Belgen, het volgende bericht zal uit een wit Nederland komen.

Veel fietsplezier

Jennie en de rest

 

Geplaatst op 23 December 2010
mieke

Hoi Domi en Piet ,

Weer genoten van de practige reportage hoor :-)) alléén die foto van mijn lievelingsdiertjes op een stokje  dat was niet zo een smakkelijk zicht.

grtjs mieke

Geplaatst op 22 December 2010
MOEVA

't is hier inderdaad ook mooi, maar niet zeer (w)arm. een purgeke of (een halve liter?) palm-, olijf-, soja- ...olie zou de schuif bevorderen na het eten van veel te droog voedsel en de liters zweet die eruitgewarmd worden. verzorg U alletwee heel goed en nog veel moois

Geplaatst op 20 December 2010
Eddy vdm

Hier gaat het er niet zo "easy" aan toe. Veel sneeuw en gladde wegen.

DD, op dat bord,.. zeer goed om snoeken mee te vangen. Meebrengen?

Geplaatst op 20 December 2010
Veer

Yakkes .... hebben jullie daar echt van gegeten? Kan niet missen dat de boel van binnen helemaal overhoop ligt.
Allé, ik hoop dat 't lekker was.
Wees voorzichtig enne ... ik hoop dat jullie geen "platte tube" hebben met al die stenen.
Veer

Geplaatst op 20 December 2010
JEAN PIERRE

eerst en vooral wij hebben in de verste verte nog geen regering, zonder informator die in het buitenland verbijft kunnen ze natuurlijk niet verder.Hier vandaag weer een pak sneeuw en zeer gladde wegen,en overdag komt het kwik niet boven het nulpunt,in de nacht vriest het van -6 aan de kust tot -12 elders.Hoe smaakte die vledermuizen? hier naast mij waren vieze reacties te merken.Hopelijk gaat jullie reis zo veel belovend verder.Nog heel veel fietsgenot wereldreizigers.

jean pierregilberte

 

 

Geplaatst op 19 December 2010

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking