Reisverhaal «Ons fietsavontuur Laos - 2»

THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | 2 Reacties 20 December 2010 - Laatste Aanpassing 28 December 2010

Laos here we are 

Van LUANG NAMTHA naar NATEUY - 42 km

Bij het ontwakwn heel toffe verrassing van Jennie; ze had op onze fiets het boekje point it gelegd. Daags voordien hadden we het erover dat dit zo een onmisbaar boekje is (wij kennnen dit niet). Dankjewel Jennie!!!

Eerst nog even inkopen gedaan op de markt (kleefrijst en bananen). De eekhoorns, kevers en ratjes laten we nog eventjes links liggen. Mooi r\rustig tochtje naar Nateuy, dorpje op 20 km van Chinese grens.
Niet veel te beleven - struinen wat rond, eten een hapje, checken fiets, ontmoeten saaie groep duitsers die een georganiseerde fietsreis doen met "China by bike" - die sissies hun baggage wordt met de bezemwagen vervoerd.

Er zijn slechts een paar guesthouses en besluiten - stoer als we zijn -  in een truckersmotel de nacht door te brengen. Na incheck werd ik al onmiddellijk door een aantal Thaise chauffeurs uitgenodigd voor een verbroedering met Lao Whisky. Gezien de bedenkelijke toestand van deze gasten, liet ik de kelk ( plastieken spa/wisky flesje) aan mij voorbijgaan.

Van NATEUY naar OUDOMXAI - 80 km - totale stijging 1000 m

Vroeg uit de veren, kleefrijst en oliebollen gekocht mmmjammie.
Eerste 25 km is dirtroad - losse scherpe stenen en heeeel veel stof - zeker als we overladen Chinese trucks kruisen. Alles vol stof en volledig door elkaar geschud  vevolgen we onze weg bergje op, bergje af. Onderweg stoppen we even aan een miserabel hutje, dat een woning blijkt te zijn van een gezin. We geven een zonnehoed en een tasje aan de moeder en onmiddellijk loopt het dochtertje van een jaar of 4  weg met een groot junglemes. Een paar minuten later komt ze opdagen met een grote knol - het lijkt op een biet en wordt rauw opgegeten.  
Net opnieuw vertrokken en hebben onze eerste platte band - tja...hiermee verlies je al vlug een uurtje, tijd voor onze picknick van kleefrijst koekjes en  ook onze knol smaakte voortreffelijk..

Laatste 20 km krijgen we als dessert nog een dirtroad te verwerken. We komen net op tijd op onze bestemming om onze dollars in kip om te zetten.

Van OUDOMXAI naar PAKMONG - 85 km - totale stijging 1300

Deze keer 4 cols te overbruggen - loodzware tocht en al bij het ontwaken voel ik me niet in topvorm (eens lekker blijven liggen zou veeeeel beter geweest zijn). Een echte jojo - 2.5 km  klimmen gevolgd door een te korte afdaling, daarna 6km klimmen tot 1080  meter, terug erg dalen en terug stijgen (6,5km) tot 1225m...  terug 10km dalen en uiteindelijk 20 km klimmen tot 1300m....
Na de eerste klim geef ik mijn voortassen af aan ddtje - uiteindelijk komen we totaal murv in Pakmong aan. Dit blijkt een transit-dorp te zijn voor chinezen... de guesthouses (slechts 4) zijn allen even vuil en echt smerig, maar ja er zit niets anders op - we moeten hier overnachten!
Ook de mensen zijn afstandelijk, het eten ziet er niet uit (elk beest dat loopt of vliegt wordt hier voorgeschoteld : vieze kevers, dikke witte wormen, sprinkhanen, ratten, vleermuizen.........) en op de koop toe verkopen ze hier enkel vervallen produkten ((koekjes van 2008, cola van vorig jaar....).
Ik voel me misselijk   - dus geen eten ; Dominique speelt save en smult een noodrantsoen op (gevriesdroogde macaroni met ham/kaas (AS-Adventure), waar kokend water moet bijgegoten worden).

Van PAKMONG naar NONG KIAU - 32 km - totale stijging 300 m

Uiteindelijk slapen we goed in dit insectendorp en in de  late voormiddag fietsen we lustig en ontspannen richting NONG KIAU - een idyllische tocht langs de Nambakrivier met mooie rijstterrassen en op de achtergrond het kolossale Karstgebergte. Onderweg veel Sabaidee-geroep. Ik voel me steeds beter en rond de middag komen we aan in het hotel Riversite, bestaande uit bungalows aan de oever van de "ou"-rivier.  We beslissen hier enkele nachten te verblijven gelet de prachtige omgeving en relaxte sfeer. 
s Avonds genieten we van een heerlijke maaltijd en door een misverstand van het hotelpersoneel klinkt reeds kerstmuziek en worden alle kerstmutsen opgezet - we schrijven 23 december !  We vermaken ons erg en spelen het spelletje mee (het vermoeden van een "generale repetitie" lijkt ons hier in Laos te ver gezocht... 
De volgende dag regelen we de boottrip naar Luang Prabang  - slechts de 1e  19 ingeschreven personen kunnen mee.  Hebben het gezellig en genieten van enkele korte ontmoetingen met jonge Australiers die enkele maanden met goedkope chinese fietsen en tentje Laos doorkruisen...en hierover erg spectaculaire verhalen vertellen.  

Van NONG KIAU naar LUANG PRABANG - 90 km - BOOT

Op Kerstdag per boot naar Luang Prabang - tocht van 5.5uur  via de 'Nam Ou", slingerend doorheen het Karstgebergte. Onze gemotoriseerde prauw vliegt aan 30km/u langsheen vissers en goudzoekers. Na ongeveer 3uur varen meren we aan en ccommandeert de bootman zonderr boe of ba volgende woorden : "Joe wakk 10 minutes!" en wees stroomafwaarts...
Robinson Croesoe gewijs stapten we verder, en een plots gebrul van een loeiende motor trok ons de aandacht naar de rivier  : De bootsman loodste in volle snelheid de boot doorheen het lage kolkende water op zoek naar een veiliger en bredere gedeelte van de rivier.  Na effectief 10 minuten stappen konden we terug aan boord.

Aangekomen in Luang Prabang moesten we onze bagage en fietsen een hele steile helling met trappen en modder omhoogduwen. Ik ben erg gehaast, glij uit en ga tegen dek met de fiets ... ik krijg hierbij de versnellingshendel in het oog. Ben er even niet goed van - gelukkig helpen enkel medepassagiers de fietsen naar boven.  
Bij het eerste beste guesthouse checken we in. We zijn er niet gerust in - mijn oog ziet er niet uit - en gaan naar een kliniek.  Na een checkup blijkt er geen ernstige schade toegebracht maar krijg ik wel antibioticadruppels...oef. De vriendelijke assistente wenst ons nog een "melly clistmas".

De enkele dagen rustig aan doen in dit oud frans koloniestadje doet ons deugd - de kips vliegen er door want hier stikt het van de toeristen en daar wordt gretig van geprofiteerd. We verwennen ons met heerlijke maaltijden, alle soorten desserts en westerse ontbijtgeneugten... Ook onze noorderburen lopen we terug tegen het lijf waarmee we  - een laatste keer? - een dagje optrekken. Verder lekker luieren en de batterijen opladen voor de 3 volgende erg intensieve fietsdagen. We genieten van een heuse professionele massage (niet de toeristische "hello mister masaaasss"-versie) bij het Lao Red Cross. 4 euro voor 1 uur letterlijk van kop tot teen massage. Super maar af en toe pijnlijk - amai tomke boonen ... 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Laos

Laos 3 ( + thailand slot) (53)

08 Januari 2011 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 10 Januari 2011

 • Laatste dagen - eventjes tijd voor een boekje aan
 • van elks een shake aub
 • Beestig lekkere wormendrank...Lao-Lao
 • prachtig vertaalwerk
 • IMG_3136

Laos 2 (44)

28 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 28 December 2010

 • mini facelift - 3 dagen na
 • plattten tuub
 • hoedje cadeau gegeven
 • P1060512
 • IMG_2979

Laos 1 (40)

19 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 19 December 2010

 • p1060329
 • img_2837
 • p1060345
 • img_2848
 • p1060411

 

Plaats een Reactie

Veer

Lieve belgskes in dat hele velle land

Wij, Ivan en Veer, wensen jullie een heel fijn uiteinde.
Wees voorzichtig met die vélo's en pas op voor de ogen want jullie hebben zoveel te zien ... 't Zou jammer zijn hé Piet?
Ik geloof dat dd-tje er zo goed als bovenop is!!!
Tot mails
Veer xxx (da's voor nieuwjaar)

Geplaatst op 28 December 2010
roland bracke

Hoy Dominique en Piet,

Ik wens jullie verder een prettige , toffe reis .

Ook nog een paar goedkope massages...

Een mooi, reisvol 2011 gewenst...

Roland

 

Geplaatst op 28 December 2010

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking