Reisverhaal «Ons fietsavontuur Laos - 3»

THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | 1 Reacties 29 December 2010 - Laatste Aanpassing 17 Januari 2011

Van LUANG PRABANG naar KIUKACHAM - 80 km - totale stijging 2000 m

Eerste 27 km vrij vlak, maar daarna héél veel klimmen: de panorama's zijn dan ook letterlijk en figuurlijk adembenemend! het venijn zat hem vooral in de staart: we dalen af tot op 400m en daarna moeten we non-stop 25 km klimmen tot 1400m... eentje om U tegen te zeggen! We doen er meer dan 3 uren over en komen net voor donker aan in Kiukacham waar we de keuze hebben tussen 2 guesthouses. We belanden in het Dunchavit GH, dat heel basic is maar wel een heerlijk warme douche heeft en ook lekker eten...meer moet dat echt niet zijn! Even later arriveert er nog een andere fietser, Ian, een dokter die 9 maanden geleden per fiets vanuit Engeland is vertrokken. Supertoffe kerel. 
 

Van KIUKACHAM naar BOR NAM OOM  - 78 km - totale stijging 1300 m

Vandaag ook alweer een zware etappe op het programma, maar het betoverende landschap en het onophoudelijke "Sabaidee!!" vanuit de dorpjes geven ons enorm veel energie en moed!
We fietsen ettelijke kilometers in volle zon boven de wolken.
Onderweg worden we voorbijgestoken door een groep Amerikaans mountainbikers (zonder baggage) die ook naar Bor Nam Oom fietsen. Hun gids vertelt ons dat hij het ganse "resort" (=5 bungalowtjes) heeft afgehuurd voor zijn bende...SHIT, want dat was ook onze bestemming!
In de late namiddag komen we daar aan en de gids komt naar ons toe met de melding dat hij zijn kamer afstaat aan ons. Hijzelf zal intrekken bij zijn Laotiaanse collega's (chauffeur en fietsmechaniekers)....lief toch é! We willen hem traketeren op een biertje of geld geven, maar hij weigert dit omdat gastvrijheid voor hem een vanzelfsprekendheid is. 
Wij zijn dolgelukkig want Bor Nam Oom Resort is werkelijk een idyllisch plaatsje. Ons "tuinhuisje" heeft geen warme douche, maar daarvoor zijn er de hotsprings voor onze deur... warm waterbronnen die dienst doen als wasplaats .... heerlijk puur natuur. Ook de locals komen hun hier was en plas doen.

We beslissen om hier een extra nachtje te blijven en  zo op oudejarsavond te genieten van de hotsprings, het voortreffelijk eten en het wondermooie decor.  

Van BOR NAM OOM naar VANG VIENG - 78 km - totale stijging 670 m

Opnieuw een mooie route, maar minder spectaculair dan de afgelopen 2 dagen. We fietsen voor het grootste gedeelte bergaf, maar af en toe zit er toch nog een klimmetje tussen.
Onderweg ontmoeten we nog 2 andere Belgen in tegenovergesteld richting en blijkt dat ze hebben precies dezelfde Verlick fietsen hebben. 
Leuke babbel.

20 km voor Vang Vieng worden we uitgenodigd voor een nieuwjaarsfeestje met de locals! Er stond een man op straat naar ons te zwaaien en teken te doen dat we absoluut moeten stoppen en mee komen vieren. We krijgen onmiddellijk een paar pinten met grote ijsblokken in ons handen geduwd en binnen de kortste keren worden we ook "ten dans" gevraagd. Na een uurtje en vele pinten later, zetten we met zware benen onze tocht verder richting Vang Vieng.  
Dit stadje is geen spek voor onze bek...heel veel toeristen en luide muziek overal. De omgeving daarentegen is absoluut prachtig. We vinden een tof en rustig gelegen guesthouse (bungalowtjes in mooie tuin) op een paar kilometer van het stadscentrum. We blijven hier 3 dagen, slenteren van terrasje naar terrasje en genieten van de heerlijkste pannekoeken, fruitshakes en sublieme zonsondergangen!

Van VANG VIENG naar BAN THALAT - 100 km

Tijd om vang Vieng te verlaten want onze benen beginnen alweer te kriebelen om op de fiets te springen. Eerst nog wat heuvels, maar daarna wordt het platter en verandert het landschap in rijstvelden waar de boeren volop bezig zijn met het planten van hun rijst.  

In Ban Thalat nemen we onze intrek in het Panakung resort, waar we voor 9 euro in grote luxe logeren en het guetshouse voor ons alleen hebben. We gaan hier nog een kijkje nemen op de markt waar we "het leven zoals het is" aanschouwen ...heel mooi en kleurrijk tafereel! We kopen ook nog wat noten, ananas en andere vruchten voor onderweg.  

Van BAN THALAT naar VIENTIAENE - 90 km

Dit is een behoorlijk saaie route, waardoor we veel stops maken en op die manier terecht komen in een winkeltje waar we babbel doen met een 72 jarige oorlogsveteraan, die engels en een beetje frans spreekt. Hele boeiende ontmoeting.
In Vientiaene (=hoofdstad) lopen we opnieuw een aantal oude bekenden tegen het lijf ...onze hollanders natuurlijk! Elzo en Aldje waren al een dag eerder in Vientiaene, waardoor ze ons een zeer goed hotel aanprijzen. 
's Avonds gaan we - opnieuw ;-) - ons afscheid vieren in een frans restaurant waar we een heerlijke steak eten.
Dominique en ik blijven nog een paar dagen hangen in Vientiaene, waar we onze calorieën weer op peil brengen

Van VIENTIAENE naar NONG KHAI (Thailand) - 64 km 

De kortste weg naar Nong Khai is 30km, maar je kunt ook langs de Mekong fietsen en dan is het rond de 60 km. Deze tocht is wel mooier, maar het wegdek laat de wensen over waardoor we tamelijk vermoeid aan de Thaise grens aankomen. Om in Thailand te geraken moeten je de zogenaamde friendshipsbridge (brug over de Mekong) over, maar eerst moet je uiteraard nog de nodige stempels en handtekeningen krijgen wat algauw een uurtje in beslag neemt. 
Nong Khai is een heel mooi stadje aan de oevers van de Mekong.

Van NONG KHAI naar UDON THANI - 60 km

Deze tocht is perfect te vergelijken met een fietstocht op de pechstrook van de autostrade tussen Brugge en Gent (Kwestie van al een beetje in de mood te komen van ons Belgenlandje). Niet echt mooi te noemen... gewoon verstand op nul en tegen 24 km/uur doorvlammen naar de eindbestemming van onze schitterende reis (totaal gefietste afstand: 1580 km)
In Udon Thani logeren we in het President hotel. Dit is een zeer sjieke bedoening, maar toch is het personeel het engels nog niet echt machtig  kleine anekdote:
in het hotelrestaurant staat een klein podium met daarop een aantal instrumenten en een micro. De ober loopt de richting van het podium uit en ik roep al lachend: "you sing!?" Hij snelt naar de toog en brengt ons prompt 2 grote bieren ...hilarisch ! (blijkbaar hebben zij een bier dat Singha noemt).

Een paar dagen later rekenen we af en op de rekeing staat 140 baht. Ik vraag wat dit is en de bedeesde receptioniste zegt "you lolly"...????ze herhaalt dit een paar keer tot mijn frank valt dat ik gisteren mijn was heb laten doen "laundry" dus ;-). 

de shuttlebus van president hotel brengt ons + onze ingepakte fietsen naar de luchthaven voor onze eerste vlucht van Udon Thani naar Bangkok (slechts 50 minuten).

Wat ons daarna te wachten staat:
Bangkok - Singapore (2,5 uur)
Singapore - Amsterdam (13 uur)
Amsterdam Brussel met de auto (2 uur)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Laos

Laos 3 ( + thailand slot) (53)

08 Januari 2011 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 10 Januari 2011

 • Beestig lekkere wormendrank...Lao-Lao
 • Marktkraamer stalt zijn waar uit ... take away rat
 • ontmoeting met 2 lieve belgen uit Gent - klein det
 • basic slapen in kiukacham - na zware tocht 2000m s
 • P1070077

Laos 2 (44)

28 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 28 December 2010

 • testrit - gevolg scheur in de broek en pijnlijke..
 • P1060751
 • knol gekregen
 • P1060434
 • doktel doktel heb pijn aan mijn oog

Laos 1 (40)

19 December 2010 | THAILAND EN LAOS FIETSVAKANTIE | Laos | Laatste Aanpassing 19 December 2010

 • img_2792
 • p1060361
 • img_2828
 • p1060405
 • dagelijkse bedelronde

 

Plaats een Reactie

liselot en steven

Hey hey,

we zijn blij om te horen dat onze collega-Vlerick-Laos-fietsers een geweldige reis gehad hebben... De onze is nog niet helemaal ten einde (we zitten in Fang, Thailand), maar we missen Laos toch ook al een beetje (die rustige wegen! de vriendelijke mensen! en de lange maar niet zo steile hellingen!!). Gisteren naar Mae Salong gefietst (langs de andere kant weliswaar) en we zijn er nog niet goed van. Gelukkig konden we er van bekomen met een leuke en lekkere Chinese tea-tasting... Wij mogen nog twee dagen fietsen, dan uitrusten en shoppen in Chiang Mai en dan, jammer genoeg, weer naar huis...

't was tof jullie ontmoet te hebben - tot een volgende keer ergens ver weg, of op de Brugse bierfeesten 2011 (wij gaan voor beerlao, jullie?)!

Groetjes,

Liselot en Steven

Geplaatst op 20 Januari 2011

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking