Reisverhaal «MONTENEGRO - ruwe diamant - deel 1»

MONTENEGRO | Montenegro | 2 Reacties 24 September 2014 - Laatste Aanpassing 01 November 2018

MONTENEGRO - DEEL1

Wat vooraf ging…

Na het zwoele Costa Rica nu het ruwe Montenegro: meren en bergen...voel bergen.

vr 19.09.14 LILLE-LESQUIN > DUBROVNIK (KROATIE) > BIJELA (MONTENEGRO) 47KM

Een discussie met de hostess van Thomas Cook wordt na enkele minuten gestaakt wanneer Dominique de mail bovenhaalt dat de fietsen niet in een doos moeten...
Na de landing pakken we zoals gewoonlijk onze fietsen uit en reeds om 10 uur fietsen we bergop/bergaf naar de grens met Montenegro.
Zoals het goede belgen betaamt, stoppen we uiteraard niet voor een grensovergang waar de slagboom omhoog staat, maar dit was echter buiten de strenge douaniers gerekend. Na een preek over ons wangedrag (!) en het tonen van onze paspoorten mogen we doorrijden.
Na een paar uren, komen we bij het meer van KOTOR, een uitgestekte baai waarlangs we helemaal rond kunnen fietsen tot het stadje Kotor(+_ 40km).
Vermoeid van het vroege opstaan, vinden we een hotel aan het water in Bijela, en genieten we nog van de rust en heerlijke maaltijd (gegrilde inktvis en risotto); om 20 uur al onder de wol.

za 20.09 - KOTOR 36KM

Aan 1 stuk doorgesnurkt tot 7 uur. Kolosaal ontbijt: 3 eieren, 3 dikke schellen hespespek en een hoop brood...porties zijn hier onmenselijk 'bergachtig'.
Helaas vandaag regenweer, maar toch kunnen genieten van een tochtje langs de oevers van het meer, dat omzoomd is met witte marmeren villa's, kerken en andere gebouwen.

Door de hevige stortbuien zijn we genoodzaakt om te stoppen en landen zo bij een italiaans restaurant in PERAST, een oud stadje met smalle straatjes en 16 kerken en 17 paleizen.
Naar het schijnt hebben Michael Douglas en Catherine Zita Jones hier een optrekje. De eerstvolgende 4 uur worden we gegijzeld door hevig onweer en storm.
Gelukkig niet echt een straf, want ze hebben voor Dominique heerlijke cappuccino's.
Pas rond 16 uur trekt de mist op, regent het minder en trappen we verder richting KOTOR.

zo 21.09 - rustdag: bezoek aan KOTOR (beschermt door UNESCO wegens hoge culturele waarde).

We logeren terug aan de baai op enkele minuten wandelen van de oude stad KOTOR; KOTOR in een pittoresk historisch omwald stadje, bewaakt door een 250m hoger gelegen oud fort.
Het bestaat uit een doolhof met smalle straatjes, kerken, winkels en restaurantjes.
We zweten ons te pletter wanneer we de 1350 trappen bewandelen tot het uitzichtpunt. Nadien genieten we van enkele leuke terrasjes en lekker eten.
Een Amerikaanse bezoeker zei al passerend tegen zijn vriend:" ah, Montenegro, is dit dan geen stad ?'...waarop zijn vriend uitlegde dat het een land is.
Kotor is gegeerd/druk aangedaan door cruiseschepen (tot wel 10 verdiepingen hoog, 350 meter lang...).
's Avonds leuke picnic aan de oevers van het meer. We logeren in een apartman Anita (appartementje dat je voor 1 of meerdere dagen kan huren).

ma 22.09 - KOTOR > CETJINE 1150M stijgen - 48km - 4u40

We ontwaken met dichte mist en het zware doordringende gegalm van aankomend cruiseschip. Vandaag moeten we van zeeniveau eerst naar 900m (Mt Lovcen), en het dorpje Njegusi. Njegusi is beroemd voor zijn zwart gerookte hesp, kaas en honing.
Gelukkig is het veelal schaduw rijden, door de vele loofbomen langs de weg.
We trotseren 26 haarspeldbochten, stijgen 24 km aan 1 stuk en toch is aan constant genieten van de adembenemende uitzichten op KOTOR-Bay. Onderweg moedigen de toeristen in hun huurauto's ons aan.
In 3,5 uur tijd klaren we de klus tot boven.
We zien het zitten om nog 250m hoger te klimmen, en komen in de namiddag aan in Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro. Het stadje is een mixt tussen prachtige huizen en oostblok appartementsgebouwen... toch charmeert het ons.
De ontvangst in het pension waar we verblijven is zeer hartelijk en de gastvrouw verwent ons met koekjes en een berg ;-) pruimen (goed voor de vooruitgang van de achteruitgang 't schijnt ;-)).

di 23.09 - CETJINE > VIRPAZAR 400M stijgen - 43km - 3u

Deze nacht hels onweer en gietende regen, het was koud wanneer we rond 9u op de fiets stapten.
Na een korte klim, daalden we af via een oude weg tot in het pittoreske Rijeca Crnojevica. Bij aankomst was het precies een spookstad door het verval van <> huizen; echter aan de rand van de "zwarte rivier" was alles mooi gerenoveerd en idyllisch. We vertoefden er een 3-tal uur om daarna opnieuw langs mooie wegjes tot in Virpazar te fietsen.
Onderweg proefden we wat witte, rode wijn en een likeurtje, maar zonder erg want volgens mij wat het druivensap ipv wijn...
Nu logeren we aan de uitloper van het Skadarmeer (tss de 300 en 550 vierkante km groot moerasland, dat grenst op Albanië).

wo 24.09 - VIRPAZAR > PODGORICA 100M stijgen - 41km - 2,5u

Vandaag vlakke fietstocht langs drukke wegen. Verplichte tussenstop in de hoofdstad, omdat we nu al op jacht willen gaan naar karton, om onze fietsen te kunnen inpakken voor onze terugvlucht met Ryan air! Via via en met veel gebarentaal, hebben we al op de 3e plaats geluk - we vinden bergen karton bij een bouwfirma.

Via een taxi bracht ik het karton bij hetzelfde hotel (Laguna) als waar we de laatste nacht zullen slapen (5 oktober); 't zal dan knutselen worden.

Intussen ons bevoorraad voor de zware tocht vanaf morgen: vermoedelijk in 2 dagen naar Kolasin (echter geen hotel onderweg, noch resto's...); de weersvoorspellingen zijn somber en net morgen moeten we vermoedelijk in een tent slapen...

wordt vervolgd - 25.09 richting KOLASIN maar ontmoedigende weersvoorspellingen... we zien wel!


 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Montenegro

MONTENEGRO - ruwe diamant 2 (44)

01 Oktober 2014 | MONTENEGRO | Montenegro | Laatste Aanpassing 01 Oktober 2014

  • Piva canyon
  • TARA canyon
  • Even fietsdoos gaan halen bij fietshandelaar in ce
  • TARABRIDGE - zie STORY
  • ZABLJAK - meenemen?

MONTENEGRO - ruwe diamant 1 (23)

21 September 2014 | MONTENEGRO | Montenegro | Laatste Aanpassing 24 September 2014

  • 19 sep - Fietsen uitpakken en monteren - Dubrovnik
  • Skadar komt dichterbij...
  • Kotor - middeleeuws stadje - volledig ommuurd - he
  • Te voet naar het fort - 250 meter boven het stadje
  • Rijeka Crnojevica: vergeten parel - oud stadje dat

 

Plaats een Reactie

Micheline Hey wielerfanaten ;-) Wat heb ik gelezen vandaag? 1) wangedrag aan de grens > hoe komt het dat mij dat niet verbaasd ;-) 2) pruimen voor de vooruit-achteruitgang > er zijn daar toch overal toiletten ... zeker;-) 3) 't is er nat --> amaai wat een mens lijden kan! Maar 't is er precies wel mooi en het eten (belangrijk voor Belgen!!!!) ziet er lekker uit en de wijn glijdt ook goe binnen ;-) D'amuzeleute nog en wees voorzichtig! M. Geplaatst op 25 September 2014
Jennie Hallo leuke Belgen. Weer onderweg? Wat een prachtige plaatjes. Ik ben in 2008 met mijn zus met de kampeerauto in Montenegro geweest. Met de fiets is het toch een stuk leuker zo te zien (we hadden natuurlijk wel fietsen mee). Ik kijk weer uit naar jullie volgende verslag en ... doe voorzichtig. Ik weet uit ervaring dat de automobilisten als gekken rijden. Geplaatst op 25 September 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking