Reisverhaal «MONTENEGRO - ruwe diamant - deel 2»

MONTENEGRO | Montenegro | 2 Reacties 01 Oktober 2014 - Laatste Aanpassing 22 Oktober 2014

MONTENEGRO - DEEL 2

do 25.09 - PODGORICA > KOLASIN - 1400M stijgen - 80km - 7u + vr 26.09 (rustdag)

Vandaag begint het zwaardere werk, weliswaar vertrekken we met een klein hartje want er is veel regen voorspeld.
Het wordt een mooie panoramische route waarbij het eerste gedeelte een never-ending klim is van 25km. Gelukkig zo goed als geen verkeer en de weergoden zijn ons gunstig gestemd waardoor de regen uitblijft.
Blijkbaar goede benen want we rijden het volledige traject (80 km) in 1 keer uit terwijl het oorspronkelijke plan was om halverwege te kamperen. Uiteraard keken we geen van beiden heel erg uit naar een nacht in een tentje met kletsend onweer en regen rond onze oren (en misschien ook nog een paar slangskes en een beer ;-))
In de late namiddag arriveren we in Kolasin, waar we een knus hotel vinden.
Ril ril bibber bibber! Kolasin is een skidorpje en zo ervaren we het ook. Vermits morgen opnieuw regen voorspeld is, wordt er een fietsvrije dag ingelast.

Oeps, reeds voor de 2e maal nen platten tuup - een microscopisch klein ijzerdeeltje doorboorde onze "lekvrije" buitenbanden opnieuw (weeral bij Domini). Tussen 2 regenbuien door, en met de heerlijke geur van rokend houtvuur, herstel ik de band.
Voor de rest smullen we er op los (oa. streekgerechten: kaçamak, aardappelpuree met kaas en youghurt, palencinke - pannenkoek), de kalorietjes zweten we er de volgende dag wel af!
Volgens de locals zijn de weersvoorspellingen gunstig - morgen wordt het een zonnige dag?!

za 27.09 - KOLASIN > ZABLJAK (tussenstop na 71 km aan de TARA-bridge) - 450M stijgen - 4u

De boom in met de weersvoorspellingen - de Armand Pien van Kolasin zit ernaast, want vandaag echt een koude- en vooral regendag.
Het wordt een rit op karakter met heel veel regen, koude tegenwind, en ook nog wat bergjes.
Maar...."Elk nadeel heb zijn voordeel": het water in de drinkbus blijft lekker fris.
Na 70 km door de prachtige Tara-canyon te hebben gefietst, houden we het voor bekeken wegens hoog ijsblokgehalte aan tenen, vingers,... en zo belanden we in motel TARA MB (aan de TARA-BRIDGE).
Deze 150 meter hoge brug (en 350m lang) werd bij de start van wereldoorlog II afgewerkt. Doordat in Zabljak veel Duitse/Italiaanse troepen gekazerneerd waren, gaf de leider van de partizanen het bevel om de brug op te blazen.
Pittig detail - het is de ingenieur himself (Lazar Jaukovic) die de brug ontworpen had, die de bom onder de brug heeft geplaatst en deze tot ontploffing heeft gebracht. Helaas werd hij nadien door de moffen geëxecuteerd op de overblijfselen van zijn brug.

Nog meer "wist je dat'jes"...
- Montenegro heeft 650.000 inwoners, oppervlakte 14.000km².
- De enige vlakke weg is deze rond het meer van KOTOR.
- Zeer bergachtig land, de hoogste top is 2523m.
- Erg veel honden, katten en ...muggen.
- De keuken is lekker - veel vis en vrij verfijnd in toeristische kustgebieden; in de bergen ook eerlijke keuken maar eerder goede boerenkost (grote porties)
- De mensen zijn eerder gesloten, maar zeer hulpvaardig als je ze iets vraagt.
- De mannen zijn struis en groot.
- Gemiddeld maandloon: 500 EUR, waarvan 50 voor de staat; 20% werkloosheid.
- Is ex-Joegoslavië; tot 2006 nog samen met Servië, nu volledig onafhandelijk dankzij een referendum.
- Montenegro grenst aan Kosovo, Servië, Kroatie, Albanië, Bosnië & Herzegovina.
- Veel winkeltjes, meestal open tussen 7 en 22 uur.
- Zeer weinig engels gesproken
- Geen gasvoorziening; iedereen stookt op hout (prijs: 35EUR/m³) of electriciteit (erg duur); zware boetes en controles op illegale houtkap.
- Dit jaar extreem slechte zomer: slecht voorjaar en normaal gezien moest het nu 25° zijn in de bergen (echter maar 13° momenteel).
- Systemen van logement: hotels, sobe (kamers met privé sanitair en meestal een gemeenschappeelijke keuken) en appartementen die ook per dag verhuurd worden.
Uiteraard variëren de prijzen van streek tot streek, maar in een sobe betaal je rond de 10 euro per persoon (zonder ontbijt) en in een hotel ongeveer 15 à 20 euro per persoon (met ontbijt)

zo 28.09 - TARA bridge > ZABLJAK + ma 29.09 (wandeldag)

Kort maar pittig ritje verder door de Tara Canyon - die op zijn diepste punt 1300 m diep is - tot in Zabljak. Dit is ook een skioord op een hoogte van 1400m.
Daags nadien blijven we hier om het Durmitor nationaal park al wandelend in het gezelschap van een zwerfhond te verkennen. En ja...vandaag is het volle zon...heerlijk!
Durmitor (39000 ha) is erkend als werelderfgoed en er zijn 48 pieken van boven de 2000 meter.

di 30.09 + wo 01.10 - ZABLJAK > TSRA > PLUZINE

Een wondermooie bergrit naar Pluzine, maar we stopten vroeger omdat we in Tsra (op 12 km van Pluzine) een prachtig gelegen hotelletje ontdekten, midden in de bergen en met een sfeer die het midden hield tussen Oostenrijk en Kirgizië... struise mannen te paard, heel veel raki en gezangen, brandend houtvuur, een zicht van jewelste en een zonnig terras.
Pas rond 10u deze morgen in de berekoude - ondanks het mooie zonnetje - afgedaald naar Pluzine, langs smalle kronkelende wegetjes en door verschillende manueel uitgehouwen (onverlichte!) tunnels... precies een rioolbuis die je in moet fietsen brrrr brrrrr. Op de top van de berg en tijdens de afdaling hebben we een prachtig zicht op een natuurlijk uitziend stuwmeer met schitterend groen water.
We vonden hier het erg leuk Jazz/blues hotel Zvono (kamer voor 25 euro per nacht) en lieten ons verwennen met vers gergrilde forel in olijfolie met look en kruiden - oooohhhh mjam zoooo lekkerrrrrr,

do 02.10 - PLUZINE

Deze morgen bij het ontbijt kwam de eigenaar van Zvono naar ons met een boodschap van een van de stamgasten die gisteren in het café zaten. Blijkbaar logeert een van de ingenieurs van de PIVA dam in het guesthouse en hij nodigt ons uit op en rondleiding in en rond de stuwdam. Uitereaard zien we dat volledig zitten, Eerst een schitterende fietstocht, met héééééél veel tunnels, van ongeveer 18 km door de Piva canyon   met als eindpunt de vrij indrukwekkende stuwdam. Hoogte is 220 meter en alles zit ingewerkt in de majestueuze rotsen ( alle buizen alsook de ganse electriciteitscentrale!). De dam is omringd door een netwerk van tunnels waarin constant metingen gebeuren om te checken indien de druk van het water geen bewegingen in de rotsen teweegbrengt en zo ook scheuren in de dam kan veroorzaken,

De ingenieur is ontwerper van een bepaald soort mega grote hydraulische pomp die het openen en sluiten van een aantal noodkleppen regelt, Deze pomp was aan vervanging toe en hierdoor heeft hij zijn vrouwtje in Servië vor een aantal maanden achter gelaten en moet nu vollen bak in die donkere grotten werken,,,brrr,

vrij 03.10  - PLUZINE > NIKSIC

Eerst lange klim om weer uit het dal te komen - ongeveer 750 hoogtemeters, Ganse dag motregen,

In Niksic nemen we onze lunchpauze in Riverside, Prachtig gebouwtje aan de oevers van een idyllisch riviertje, waar ook onze bestelling rechtstreeks uit gevist werd - levende verse forel!!!mjammie - met de vislijn gevangen door het zoontje des huizes, Prijs van dat lekkers inclusief drank en koffie: 10 euro voor 2 personen!

Ik (Piet)heb hier wel een serieuze tuimeling gedaan op de natte gladde trappen,,,echt op staartbeen ka iet ka iet ka iet

zat 04.10 - NIKSIC > PODGORICA

Het blijft hier onwaarschijnlijk mooi, maar wel meer vuilnisbergen langs de weg en in de afgronden ,,,,wat jammer toch,

Morgen nog een dagje fietsen inpakken in onze dozen (die we nog zelf moeten maken) en daarna terug naar  ons huzetje in Brugge,

Met 535 km in de beentjes kunnen we alweer terugblikkken op een zeer geslaagde en landschappelijk zeer mooie vakantie! 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Montenegro

MONTENEGRO - ruwe diamant 2 (44)

01 Oktober 2014 | MONTENEGRO | Montenegro | Laatste Aanpassing 01 Oktober 2014

  • guesthouse Zvono - bruine kroeg
  • steentje afgebrokkeld
  • TARA canyon
  • goed gekozen: KACAMAK
  • Even fietsdoos gaan halen bij fietshandelaar in ce

MONTENEGRO - ruwe diamant 1 (23)

21 September 2014 | MONTENEGRO | Montenegro | Laatste Aanpassing 24 September 2014

  • Kotor - middeleeuws stadje - volledig ommuurd - he
  • Praatje met local in Virpazar; tevens de slaapplaa
  • Uiteindelijk arriveren we in Cetinje - oude hoofds
  • Te voet naar het fort - 250 meter boven het stadje
  • Rijeka Crnojevica: vergeten parel - oud stadje dat

 

Plaats een Reactie

erik eenzijdige informatie dominique en piet : leuk om te lezen maar ... de mannen zijn groot en struis ...maar waarom geen informatie over de vrouwen..... Geplaatst op 02 Oktober 2014
erik eenzijdige informatie dominique en piet : leuk om te lezen maar ... de mannen zijn groot en struis ...maar waarom geen informatie over de vrouwen..... Geplaatst op 02 Oktober 2014

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking