Reisverhaal «De eerste dagen im Gebs ! »

Zwitserland | 0 Reacties 26 Februari 2015 - Laatste Aanpassing 26 Februari 2015

Dag iedereen!

Het is al een tijdje geleden dat ik een blogberichtje schreef, sorry daarvoor! Vorige week had ik namelijk een weekje vakantie. Zoals velen onder jullie wel weten bracht ik de week door met mijn familie in Saas Fee! 't Was echt dik in orde, kon ook niets anders met zo'n gezelschap en super sneew- en weercondities! Met de krop in de keel terug afscheid genomen maar wel helemaal opgeladen voor de volgende stage hier in Thun: 6 weken op het verloskwartier of zoals ze hier zeggen "im Gebs".

Maandag was mijn eerste van de vijf vroege shiften (7u-16u). Er was een vrouw in arbeid en mijn stagementor nam me direct mee op sleeptouw om deze vrouw te begeleiden. Hoewel het niet veel gebeurt hier in het ziekenhuis, vroeg de vrouw om een epidurale. Toen mijn shift erop zat was ze nog niet bevallen. Op mijn eerste dag was het vooral mijn ogen opentrekken. Kennismaken met een nieuw team, nieuw materiaal, nieuwe protocollen en dialecten. Ik sloeg hierdoor eigenlijk een beetje in paniek, het is tenslotte ook al een jaar geleden dat ik stage heb gedaan op een verloskwartier. Wat maakt dat alles nog wat ver zit ook! Hopend op een beter verloop van de week fietste ik naar huis met de zalige zon op mijn smoel :-)!

Dinsdag was het zover, het informatiebord zag er veelbelovend uit! Er was een vrouw in arbeid op komst die zwanger was van haar vierde kind (bij vrouwen die reeds kinderen gebaard hebben vindt de bevalling meestal vlugger plaats). Toen de vrouw toekwam mocht ik de buik palperen, de monitor aanleggen en de anamnese doen. Dat is nog een hele opgave zo in het Duits. Ik weet wel wat ik moet vragen maar van een supervloeiend gesprek is er nog niet echt sprake... Ik ga er echter van uit dat dat wel zal beteren naargelang de dagen voorbijgaan! Bon, na het gesprek en de eerste controles was het tijd om de vrouw eens te 'onderzoeken' (vaginaal dus). Ik heb hier nog niet zoveel ervaring mee maar ik mocht direct van de vroedvrouw proberen. Bon, waar ik al 100% zeker van was, is dat ik het hoofd voelde! Joepie! Haha, nee, na wat oefening ging het uiteindelijk veel beter en kon ik wat later 8 cm vaststellen! Omdat het hoofdje niet optimaal op de bekkenbodem kon drukken door de nog intacte vliezen vroeg de vroedvrouw of ik ze wou breken. JA DU-UUUH. Klaar stond ik   met mijnen haak (ik wil jullie niet afschrikken maar tis zo). En PLOP, bij de volgende wee vloeide het helder vruchtwater af. De vrouw ving de contracties supergoed op en zat de hele tijd op de mat op de grond, ze wou niet bevallen in bad dus vroegen we of ze de Maya-Hocker zag zitten. Dit zegt jullie waarschijnlijk niets, in meer verstaanbare woorden, de kruk! De vrouw nam plaats op de kruk en lag in de armen met haar partner, echt wel mooi om te zien! Ondertussen stond ik helemaal steriel klaar samen met de vroedvrouw, de assistent en arts keken toe op de achtergrond (daar kan België éééécht wel iets van leren, hihi). 10 minuutjes later werd Lionel geboren! Toen de vrouw nog eens werd onderzocht door de assistent op wondjes of scheuren kwam de 'proficiat' in mijn richting want het perineum was intact! Joepie :-). Na eerst wat uren skin-to-skin met haar pasgeboren baby mocht ik alle zorgen zelfstandig doen bij zowel mama als kind. Mijn 14e bevalling is een feit en 't was een pareltje! 

De volgende dag kwam eraan en jawel, ochtendstond heeft goud in de mond! Toen ik toekwam had de vrouw al 8 cm ontsluiting en stond ze op het punt te bevallen van haar eerste kindje. Ik kon het niet geloven, geen epidurale, geen pijnstillers, niets nada noppes! Nog nooit gezien in België! De vrouw zat opnieuw op de mat en zocht naar houdingen die voor haar het beste leken. Ondertussen werd ze aangemoedigd door haar man en kreeg ze een massage van mij! Ook al is er niet veel dat de vrouwen kan helpen op zo'n moment, het gevoel geven dat je er bent en dat je wilt helpen doet al heel veel! Na een uurtje had ze volledige ontsluiting en stond ik met mijn steriele handschoenen paraat! De vrouw wou niet veel meer manoevreren dus stelden we opnieuw de kruk voor. Ik mocht de bevalling volledig alleen doen, met nu de vroedvrouw, arts en assistent achter mij! Toen het hoofde geboren werd zag ik dat de navelstreng errond zat, ik kon hem er vlotjes overtrekken en enkele seconden later werd Mila geboren! Vol spanning (voor mij dan toch) onderzocht de gynaecoloog het perineum van de vrouw, en jawel, opnieuw intact! Yes! :-)

Vandaag heb ik niet zoveel gedaan, het was zeer rustig. Een vrouw was net bevallen en ik mocht de verdere zorgen overnemen. Het kindje volledig onderzoeken van top tot teen en de vrouw begeleiden bij het douchen (de vrouwen worden hier nooit zoals in België in bed gewassen, hop de douche in!). 

Zo, de eerste week zit er al bijna op. Ik ben heel blij dat ik al twee bevallingen heb kunnen doen. Wel voel ik dat ik opnieuw wat onzeker ben in de taal. Het is moeilijk om efficiënt informatie te geven in dringende situaties of in situaties waarin men veel informatie op korte tijd verwacht... Hopelijk betert dit snel en kan ik morgen nog een bevalling meepikken!

Bis Später!

Poelie

 

 

 

 

Fotoalbums van Zwitserland

Poelie in Swiss (75)

11 Januari 2015 | Zwitserland | Laatste Aanpassing 11 Januari 2015

  • IMG 7289
  • IMG 7062
  • image
  • IMG 7134

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking