Reisverhaal «Drukdrukdrukdruk»

Zwitserland | 0 Reacties 22 Maart 2015 - Laatste Aanpassing 22 Maart 2015

Guten Abend Mitenander! 

Mijn oprechte excuses voor het veel te late blogberichtje! Het is de laatste weken al zoooo druk geweest dat ik mijn blog volledig uit het oog verloren ben! Mijn dagen werden gevuld met stage, bachelorproef, koken, wassen, strijken, boodschappen doen,... Ik ben een échte huisvrouw geworden ondertussen, haha! 

Vorige week was het heel rustig op het verloskwartier, jammer genoeg geen enkele bevalling kunnen doen... Wél heb ik twee keer een vrouw gevolgd/begeleid die binnenkwam voor een keizersnede. Er zijn hier heel veel vrouwen die gewoon een keizersnede naar wens laten doen. Ofwel duurt de zwangerschap hen te lang ofwel willen ze niet spontaan bevallen... Omdat het de eerste keer was dat ik een vrouw hier voor een keizersnede begeleidde mocht ik de eerste dag bij mijn mentor vooral observeren en goed luisteren. Ik vind het altijd spannend om bij een keizersnede te zijn. De vroedvrouw vroeg me opeens 'Sophie, jij vangt de baby dan op he?!' , 'euh ookeeeee'. Ik werd volledig steriel aangekleed en nadien stond ik met de steriele opvangdoek in de aanslag! Het kindje werd na 10 minuutjes geboren, ik toonde het eventjes aan de ouders en daarna nam ik het mee om het samen met de anesthesist en vroedvrouw te onderzoeken! De volgende dag speelde dit zelfde scenario zich af met het verschil dat ik nu alles mocht doen. Infuus plaatsen, CTG, antibiotica geven, kindje opvangen en alle zorgen na de bevalling! Ook dit zijn leerrijke dagen!
Verder maakte ik vorige week ook kennis met moxa (wordt gebruikt om het kindje te doen draaien als het in stuitligging ligt), meer accupunctuur, homeopathie en aromatherapie! Echt tof om allemaal eens te zien en (soms) te geloven! :-)

Vorig weekend betekende opnieuw een hoogtepunt in mijn 3 maandig verblijf hier in Thun! Er was hoog bezoek op komst! Anouck Poelman was de naam en we maakten er een topweekendje van! Vrijdagavond gingen we lekker gaan eten in het stadje. Zaterdag maakten we Bern onveilig waarna we nog een terraske deden! Bij onze thuiskomst in mijn chalet bereidden we ons een aperitiefke inclusief hapjes. Nadien was het slaapjestijd en moest biebie op het veldbed slapen :-(. Zondag toonde ik haar het stadje hier en bezochten we eens het ziekenhuis en het verloskwartier. Zo was het weekendje goed gevuld! Thanks sis!

De stagebegeleider van de school in België kwam ook eens langs vorige week! Na de nodige pep-talk was ik klaar voor mijn eerste nachten hier in het Zwitserse. In mijn eerste nacht was het al direct van da! Ik was nog niet zo lang begonnen of ik deed hier mijn vijfde bevalling volledig zelf! En dat mag je redelijk letterlijk nemen! Ik was de enige die steriele handschoenen droeg. Het is onwaarschijnlijk wat een verschil dat betekent met een vroedvrouw of gynaecoloog die in je rug staat met handschoenen en zo nodig kan helpen/inspringen/overnemen.. Dit kindje was trouwens een sterrenkijkertje! Het verdere verloop van de nacht was redelijk rustig, ik verzorgde moeder/kind en verlegde ze drie uren later naar de materniteit. De twee nachten die hierop volgden was er echt niets te doen... Heel jammer! Ik hielp dan maar wat mee op de materniteit waar ze mij blijkbaar toch een beetje missen... Ze zeiden 'kannst du nicht bleiben sophie, du bist so gut!'. Zoals jullie zich kunnen inbeelden reed ik ondanks de vermoeidheid toch met pretoogjes naar huis! :D
Mijn laatste nacht was eentje die ik niet snel zal vergeten... Ik volgde de hele nacht een vrouw die zou bevallen van haar eerste kindje. Ze had een epidurale omdat ze al meer 12 uur contracties had en het had haar echt uitgeput. Goed te begrijpen uiteraard! Bij de overdracht werd de nadruk gelegd op een placenta praevia marginalis. Dat betekent dat de placenta niet bovenaan maar onderaan, aan de rand van de baarmoederhals gelegen is. De vroedvrouw waarschuwde mij dat het na de bevalling wel eens zou kunnen bloeden.... Toen de bevalling naderde, stond ik paraat met mijn steriele handschoenen. Het was één van de mooiste bevallingen die ik ooit zag én deed! De vrouw beviel in zijlig! Toen de placenta echter geboren werd ging het van kwaad naar erger... De vrouw begon te bloeden en ze bleef maar bloeden, het was net een kraantje water dat aan het stromen was... ik waarschuwde vlug de gynaecoloog en de assistent en bereidde ondertussen de nodige medicatie voor. Ik hielp de gynaecoloog met de curettage en hield ondertussen de baarmoeder uitwendig in mijn handen. De tijd kroop voorbij, de vrouw bleef maar bloeden en uiteindelijk werd beslist om haar naar het operatiekwartier te brengen. Een halfuurtje later was alles stabiel en kon de vrouw eindelijk knuffelen met haar knappe dochter! Vol adrenaline kroop ik verdiend in mijn bedje :-)!

Nog welgeteld twee weekjes en ons poelie is weer in Velzekecity! Ik kijk er stiekem toch wel een beetje heel hard naar uit!

See you later alligator!

 

 

 

 

Fotoalbums van Zwitserland

Poelie in Swiss (75)

11 Januari 2015 | Zwitserland | Laatste Aanpassing 11 Januari 2015

  • IMG 7260
  • IMG 6768 2
  • IMG 7074
  • IMG 7282

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking