Reisverhaal «Sophie wordt geboren!»

Zwitserland | 0 Reacties 06 Maart 2015 - Laatste Aanpassing 06 Maart 2015

Dag iedereen!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een berichtje postte maar ondertussen ben ik al een beetje ingewerkt op het verloskwartier en al heel wat ervaringen rijker !

Vorige week is mijn week nogal heftig geëindigd. Ik moest normaal gezien werken van 7-16u maar achteraf is dat een shift geworden van 7-22u.
Er was een vrouw die kwam bevallen van haar eerste kindje. Al van bij het begin gaf ze mij veel vertrouwen en vertelde ze mij haar hele levensverhaal. Aangezien haar partner de hele tijd ongeïnteresseerd in de sofa op zijn Iphone aan het spelen was, was ik blij dat ik degene kon zijn die de vrouw steunde doorheen de weeën. Ik kan jullie verzekeren dat het allesbehalve vlot ging bij deze vrouw. Kort samengevat is er twee maal een epidurale geprikt geweest omdat de ene plots losgerukt was (hoe? geen idee), ze is dus meerdere keren door een helse pijn van weeën gegaan. Later heeft ze 2,5 uur (!!!!) op 10 cm ontsluiting gestaan, het hoofdje van het kind wou maar niet tot op de bekkenbodem zakken waardoor we haar in verschillende posities hebben doen draaien en keren, en dat met slapende benen... De bevalling zelf was ook niet echt eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Met een gigantische knip én de zuignap was de verlossing eindelijk een feit, letterlijk én figuurlijk. We lieten de vrouw een beetje bekomen en achteraf heeft ze mij wel duizend keer bedankt. Niet alleen omdat ik was gebleven voor de geboorte maar ook voor de steun die ze had ervaren op de momenten waarop ze het echt moeilijk had. Dat deed wel écht deugd!

Deze week was het iets minder druk op het verloskwartier. Maandag was er helemaal niets te doen waardoor het mij en de andere studenten wel zinvol leek om het verloskwartier wat beter te leren kennen. We oefenden ons in het klaarzetten van een verloskwartier, in verschillende soorten medicaties en in het gebruik van verschillende infuuspompen. Zo werd onze dag toch nog goed gevuld en had ik toch een aantal dingen bijgeleerd! Het CTG bijvoorbeeld wordt hier in Zwitserland volledig anders geïnterpreteerd, wat het voor mij natuurlijk nog extra moeilijk maakt om het te interpreteren. Het CTG is een toestel waarmee je de curve bekomt waarop zowel de harttonen van de baby als de contracties kunnen geregistreerd worden. Gelukkig zijn de andere studenten supervriendelijke en behulpzaam en drukten ze algauw verschillende informatiebronnen af om mij te helpen!

Dinsdag was er opnieuw werk aan de winkel! Er had een vrouw gebeld naar het verloskwartier en aan de telefoon gezegd dat ze de hele dag al toenemende contracties had. Een niet zo onbelangrijk detail dat ze er nog aan toevoegde was dat ze van haar vorige 2 kinderen heel snel bevallen was. De vroedvrouw spoorde deze vrouw rustig aan dat ze toch wel beter heel snel naar het ziekenhuis zou komen! Ik bereidde ondertussen de verloskamer voor en mocht de vrouw ontvangen. Ik plaatste een infuus, legde het CTG aan en liet het badje vol lopen want deze vrouw wou zeker in bad bevallen! (joepie!). Bij mijn inwendig onderzoek had de vrouw al 6 cm! De contracties volgden elkaar op en werden alsmaar sterker. Toen ik na overleg met de vroedvrouw en de vrouw de vliezen brak zag het vruchtwater groen, dat betekent dat het kindje al eens stoelgang heeft gemaakt en dat het al eens stress ervaren heeft in de buik van de mama. Na het breken van de vliezen kwam 1 minuut later het hoofdje al tevoorschijn en deed ik samen met de vroedvrouw de bevalling onder water! Het kindje deed het tiptop, net zoals de mama die ondertussen welgeteld 1,5 uur in het ziekenhuis was! Dan toch niet te vroeg gekomen :-)! Nog een leuk detail: het kindje werd Sophie genoemd!

Gisteren heb ik opnieuw wat overuurtjes geklopt om bij de bevalling te zijn van een vrouw die ik mijn hele shift gevolgd had. Jammer genoeg werd het opnieuw een vacuümextractie (zuignap) waardoor ik deze bevalling niet zelf mocht doen :-(. Uiteindelijke heb ik wel het gevoel dat ik bij alles goed geholpen heb (epidurale, katheteriseren, CTG, inwendige onderzoeken,…), toch blijft het moeilijk om in dergelijke situaties met de vrouw te communiceren. De taalbarrière is nog zeker aanwezig en dat maakt dat ik me moeilijk kan verbeteren in de communicatie en gezondheidsvoorlichting naar de vrouw. Hopelijk kan ik me hier de volgende week nog wat in oefenen.

Ondertussen is hier in Zwitserland de lente ook volop begonnen, het is zalig vertoeven hier in de zon!

Nog welgeteld vier weekjes en ik ben terug in’t Belgenland!

Lieve groetjes

Sophie

 

 

 

 

Fotoalbums van Zwitserland

Poelie in Swiss (75)

11 Januari 2015 | Zwitserland | Laatste Aanpassing 11 Januari 2015

  • IMG 6653
  • IMG 7445
  • IMG 6727 2
  • IMG 7245

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking