Reisverhaal «De inentingen.»

De lange, boeiende voorbereiding van een wereldreis... | België | 1 Reacties 14 April 2013 - Laatste Aanpassing 08 Mei 2013

Voor de inentingen gingen we naar het ITG in Antwerpen. 

Op de reismarkt 2012 hadden we een lezing bijgewoond van Dr. Van Gompel. 

Door hem zijn we naar Antwerpen getrokken. Het mekka van de tropische geneeskunde. 

Maar in feite hadden we even goed naar de tropische afdeling van het ziekenhuis in Ieper kunnen gaan. Het zou enkele kilometers en uren gescheeld hebben.

Maar we waren wel tevreden over het ITG. 

Natuurlijk kunnen ze geen dwingend advies geven. 

Zelf zou je het liefst willen dat ze zeggen: ‘Je gaat naar daar en naar daar, dus neem je die en die voorbereidingen. Klaar.’ Maar neen, je moet zelf beslissen of je gaat voor Japanese encephalitis of voor Rabiës. Je moet zelf beslissen hoe ver je gaat in de bescherming van malaria.

De eerste keer, in september, zijn Bart en ik alleen geweest. We hadden het geluk een hele leuke, geïnteresseerde dokteres te krijgen die heel begaan was met onze plannen. We hadden ons al wel wat ingelezen, maar toch was het heel erg nuttig om iedere ziekte en ieder land toch nog eens grondiger te bespreken. 

We kregen heel wat foldertjes mee (die je eigenlijk ook vanuit de website kunt downloaden) en er werd al direct geprikt.

Ikzelf kreeg Havrix voor (of tegen?) Hepatitis A en Revaxis (Tetanus-Difterie-Polio).

Bart kreeg enkel de Havrix omdat hij wellicht zijn nodige inentingen gekregen heeft bij zijn auto-ongeval 6 jaar terug.

We krijgen de raad om na 6 maanden terug te keren om dan de vervolgspuit voor de Hepatitis A te laten zetten. En om dan ook de kinderen mee te nemen.

Met de paasvakantie zijn we dus teruggeweest.

Deze keer kregen we een mannelijke dokter toegewezen, veel norser en korter, maar eigenlijk ook wel een goeie vent. Hij overliep ook nog eens de grootste gevaren en gaf hier en daar toch andere raadgevingen mee dan zijn collega. Het hangt hier dus heel erg af wie je voor je krijgt, en wat deze persoon dan belangrijk vindt of niet...

Bart en ik kregen elk onze vervolgspuit Havrix en Bart kreeg ook Imovax-Polio, omdat ze bij een verkeersongeval wel zullen vaccineren voor tetanus, maar niet voor polio. Wij kunnen maar volgen wat die dokters zeggen natuurlijk...zelfs al spreken ze elkaar blijkbaar  toch wat tegen.

Ik had me voorgenomen om toch de vaccinatie voor Rabiës te nemen, omdat ik eigenlijk wel bang ben voor honden, apen, en bij uitbreiding alles die uit zelfverdediging of gewone curiositeit kan bijten, pikken of slaan. Ik veronderstelde dat ik dan juist het ideale slachtoffer voor al deze wrede wezens zou zijn, daar ze blijkbaar een zesde zintuig hebben en mijn goed verborgen angst gewoon kunnen rieken!

Maar de dokter stelde het anders: daar ik bang ben ga ik zeker niet naderen bij dieren, en gaan zij mij dan ook wel gerust laten. En moest mijn theorie toch meer kloppen dan de zijne, dan nog moeten we sowieso naar het ziekenhuis achter extra vaccinaties. We krijgen alleen wat meer tijd en minder prikken moesten we vooraf al iets gekregen hebben. Hij vertelde ook dat het ivm die tijd ook wel nog meevalt. Het is de afstand tot je hersenen die telt. Zo kun je gerust nog enkele weken (of waren het maanden? Ik neem toch maar het zekere voor het onzekere...) rondlopen moest je gebeten zijn in je teen. Maar ben je gebeten in je neus, dan ben je er beter sneller bij. 

Dus geen rabiës-vaccinatie.

Ook geen Japanse Encefalitis. Dat zou maar nodig zijn moesten we langer dan 3 weken in eenzelfde plattelandsdorpje verblijven. Waar ze varkenskwekerijen hebben. 

Voor malaria krijgen we de raad (en we gaan die maar volgen, wie zijn wij om die dokters tegen te spreken?) om voor ons verblijf in het Krügerpark preventief Malarone te nemen. Week ervoor dus starten met een dagelijks pilletje, tot een dag na de malaria-zone.

Gedurende de rest van onze reis is het genoeg om een noodbehandeling mee te nemen. We passen dus alle preventiemaatregelen tegen muggen toe, en moesten we toch koorts krijgen, dan slikken we malarone. 

Ook voor dengue is die preventie heel erg belangrijk. Maar met dat ambetantigheidje, dat de malariamug vooral vanaf de valavond tot zonsopgang actief is, en de denguemug vooral de rest van de dag. 

Heel de dag smeren dus. Met Deet. Ook al is dat hier in België intussen niet meer verkrijgbaar omdat het toxisch zou zijn. 

Bedekkende kleding helpt ook, maar we zijn natuurlijk wel vaak in tropisch gebied...


De kinderen krijgen allemaal de eerste spuit voor Hepatitis A. Met het kleine probleempje dat de vervolgspuit maar kan gezet worden tussen de 6 en de 12 maanden na de eerste. Vanaf 3 oktober dus. Als we in Zuid-Afrika zitten. Jammer, moesten we dat geweten hebben, hadden we toch kunnen kijken om al vroeger te komen naar Antwerpen. Dan waren we helemaal in orde met de inentingen.

De dokter ziet er echter geen graten in om wat langer dan 12 maanden te wachten en de vervolgspuit dan te laten zetten als we weer terug thuis zijn (idd, nutteloos voor onze reis, maar ze zijn dan wel voor 25jaar beschermd.). Hij verzekert ons dat ze geen gevaar lopen, en dat ze zeker langer dan 1 jaar beschermd zijn tegen hepatitis A. Wederom, we zullen dokters maar geloven. 


We hebben ook alle vijf een vaccinatie voor buiktyfus nodig, maar deze blijkt op dat ogenblik niet voorradig. We krijgen een voorschrift hiervoor mee en kunnen deze later laten zetten door de huisarts.

De gastjes waren echt superflink, Lotte gaf geen kik, Ellie trok een beetje een smoeltje, en Stef die startte heel stoer, maar toen het toch begon te duwen, zag je zijn gezichtje toch wat veranderen... Benieuwd wat dat geeft als we dus nog een spuitje bij de huisarts gaan halen...

Op het voorschrift staat ook antibiotica tegen eventuele reizigersdiarree (azithromycine, in tabletvorm voor ons en in siroop voor de kinderen) en de malarone.

Verder krijgen we nog lijstjes mee voor de reisapotheek (een werkje die ik een beetje voor me uitschuif, 1 van de zovele) en nog wat extra foldertjes rond diarree en hoogteziekte en wondverzorging.


Muggen, bacteriën, wormpjes, schimmeltjes, ... Kom maar op! Wij zijn voorbereid!

 

 

 

 

Fotoalbums van België

Vertrek (19)

01 September 2013 | Onze wereldreis | België | Laatste Aanpassing 02 September 2013

  • station Rijsel
  • Met dank aan de helpende handen!!!
  • Dit is wellicht de grootste verandering: een leeg
  • Grote kuis.

 

Plaats een Reactie

Anne Hoi, We hebben jullie reisblog gevonden. Leuk om jullie voorbereiding te volgen. Ik dacht dat je malarone zeker 3 dagen moest doornemen nadat je uit malariagebied bent. Dat hebben ze mij toch gezegd toen ik naar Suriname ging (2010). Nog een tip : vaak hebben mensen overschot van een doosje malarone. Informeer eens bij of je die niet kan overkopen (vaak aan een lagere prijs) of met wat geluk zelfs zo krijgen. Win-win situatie voor iedereen. Groetjes, Anne (van op groenweekend) Geplaatst op 21 Mei 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking