Reisverhaal «De vliegtuigtickets»

De lange, boeiende voorbereiding van een wereldreis... | België | 0 Reacties 22 Januari 2013 - Laatste Aanpassing 22 Januari 2013

 

Vanaf het moment dat je iets als dit plant is het sterker dan jezelf...

Je weet dat je geen 4 jaar op voorhand kan boeken maar toch begin je het volledige internet uit te pluizen. Er staat zoveel over geschreven dat het zowel geruststellend als verontrustend is. Ok, ergens zal er wel een formule bestaan die ons op het lijf geschreven is, maar -help!- hoe vind ik die?

 

Het werd ook al snel duidelijk dat we 1 vervelend stukje in onze droomreis gestoken hadden: Zuid-Afrika. Zuid-Amerika hadden we met redelijk gemak laten varen, Midden-Amerika lukte ook nog net, maar Zuid-Afrika??? Neen, dat kon niet. 

Ik had al aan Lotte beloofd dat we, als Stef in het 3de kleuter zat, zeker naar Zuid-Afrika zouden gaan. En belofte maakt schuld natuurlijk...

En om Zuid-Afrika echt te proeven lijkt me een doorsnee vakantie van 2à3 weken niet genoeg. We willen er toch graag wat meer tijd voor nemen.

Soit. Zuid-Afrika moest dus ook opgenomen worden.

 

Wat ook een serieuze dobber was was de volgorde.

We wisten welke landen we ongeveer wilden aandoen: Zuid-Afrika, Thailand, Laos, Cambodja, evt. Vietnam, evt. Indonesië, evt. Maleisië, Australië (Perth-Darwin-Uluru) & Nieuw-Zeeland.

Voor elk land (&het specifieke deel ervan) moesten we dus uitdokteren welk moment een absolute NOGO was & hier rond de puzzel maken.

Vooral Australië was hierin bepalend. Doordat we naar het noorden en the Kimberley gaan, moeten we absoluut ‘The Wet’ vermijden. Dit is het regenseizoen en dan zijn vele wegen totaal niet berijdbaar. En als de wegen niet toegankelijk zijn is er niet veel reden om naar ginder te gaan. Dit deel moest dus gepland worden tussen april (liefst mei) en oktober.

 

Zuid-Afrika moest door zijn ligging ofwel eerst ofwel laatst gedaan worden. Qua klimaat heeft elk seizoen daar wel zijn voordeel, dus dit speelde in mindere mate mee.

 

Nieuw-Zeeland wilden we niet in hun winter aandoen, maar liefst toch net buiten het hoogseizoen, zodat alles wat betaalbaar (en rustiger) blijft.

 

Voor Zuid-Oost Azië wilden we het cycloonseizoen vermijden...

 

Uiteindelijk is het ons gelukt de puzzel te leggen en was dit de reisroute die we in gedachten hadden:

Zuid-Afrika, Zuid-Oost Azië (de volgorde van de landen daar was dan een volgende puzzel), Nieuw-Zeeland en als laatste Australië.

Niet alleen Afrika was een moeilijkheid voor de vliegtuigtickets, ook het feit dat we eerst Nieuw-Zeeland deden en dan pas Australië. Dit ligt buiten de logische route, maar was voor ons dus toch wel belangrijk. Uiteindelijk bleek maar weer eens dat alles kan (maar dat het dan alleen maar weer meer geld kost...).

 

Je kan jezelf heel wat uitpluiswerk besparen door gewoon een standaardbrief met al je wensen door te sturen naar enkele reisbureaus die in zo’n dingen gespecialiseerd zijn. Het is hun job, en zij doen dit denkwerk gratis en voor niets, in de hoop natuurlijk om dan uiteindelijk de tickets aan je te kunnen verkopen.

De reisbureaus waar ik al heel veel goeds over gehoord heb zijn:

-AussieTours: hebben blijkbaar hele goeie familiedeals, zijn ook heel goed op de hoogte van de verschillende mogelijkheden. Maar werken blijkbaar vooral met 1 maatschappij (Qantas) en daardoor waren zij niet in de mogelijkheid om ons een pasklaar pakket aan te bieden. De communicatie verliep ook niet zo vlot als met de andere bureau’s (en geloof me, als je zoiets plant wil je liefst binnen de 5 minuten antwoord).

 

-Joker Harelbeke: hier sturen ze je direct door naar hun Maura. Een echte parel in het vak: snel antwoord, zeer persoonlijk en het lijkt haar persoonlijke queeste om je reisplannen zo comfortabel en zo goedkoop mogelijk te organiseren. Zo mailde ze soms zelfs spontaan als ze dacht een betere combinatie gevonden te hebben.

Uiteindelijk zijn we toch niet met Joker in zee gegaan, omdat hun tickets niet meer konden aangepast worden. Ze waren iets goedkoper, maar gaven dus geen gratis datum-aanpassingen. Later bleek dat ze hier misschien wel iets kon aan gedaan hebben, open communiceren is echt wel belangrijk!

 

-Travelnation: in verschillende verslagen op wegwijzer hadden we al gelezen dat het zeker kan lonen om eens over het kanaal te gaan zoeken. En het is een kleine moeite om je standaardbrief met je wensen in het engels te vertalen en ook eens naar hen door te sturen. Ik heb verschillende engelse bureaus aangeschreven, maar bleef blijkbaar alleen met Travelnation over. Je krijgt echt snel een persoonlijk mailtje terug, en ze zoeken ook goed met je mee tot je de ideale formule in handen hebt. Uiteindelijk hebben we bij hen een round-the-world-ticket geboekt. Ze leken me echte kraks in hun vak, heel eerlijk, en de prijs is inderdaad beter dan hier (voor dezelfde formule dan toch).

 

De route die het dan uiteindelijk is geworden:

Londen-Johannesburg/Kaapstad-Singapore-Christchurch/Auckland-Perth/Darwin-Rarotonga(Cookeilanden)-Los Angeles-Londen. (de - zijn vliegtuigroutes, de / zijn routes overland)

 

Het was geen meerkost om een stop te maken in de Pacific (we konden kiezen tussen Fiji, Tahiti, Tonga en de Cooks) en in Los Angeles. Dus maar een beetje gesleuteld aan het programma, en deze ook maar opgenomen.

 

Het feit dat het reisbureau in Engeland ligt heeft voorlopig nog maar 1 nadeel opgeleverd: je moet betalen in Britse pond, en blijkbaar hangen er hier wel wat kosten aan. Het beste is om de bank de betaling te laten doen, want ik had het bedrag in pond gewoon omgezet in euros en dit dan betaald, maar ginder was dan toch een te klein bedrag toegekomen. Het saldo heb ik dan laten betalen door de bank (die er ook zelfs een beetje moeite mee had), maar zo is het toch in orde gekomen. De kosten hieraan zijn belange niet van die aard om niet met hen te werken hoor. 

Je hoeft ook helemaal niet naar Londen te gaan achter tickets ofzo. Alles wordt via mail geregeld. En het feit dat mijn geschreven engels niet helemaal op punt staat heeft ook geen problemen meegebracht. Ze zullen alleen maar af en toe eens hun wenkbrauwen gefronst hebben...

Oja, en je moet natuurlijk wel vanuit Londen vertrekken, maar wij staan in een half uurtje in Rijsel, en vanuit daar is Londen heel gemakkelijk en goedkoop te bereiken.

 

 

 

 

 

 

Fotoalbums van België

Vertrek (19)

01 September 2013 | Onze wereldreis | België | Laatste Aanpassing 02 September 2013

  • Met dank aan de helpende handen!!!
  • Alles moet in die zwarte valies. En het lukt!
  • Alles nog eens hersorteren.
  • papa is content dat hij op het gemak de krant kan

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking