Reisverhaal «Swaziland 3»

Onze wereldreis | Swaziland | 2 Reacties 16 September 2013 - Laatste Aanpassing 17 September 2013

Na de sportieve dag van gisteren gaan we vandaag de culturele toer op. We hebben de gids van Bart zijn mountainbike-rit gevraagd om ons te begeleiden naar een dorpje bij het natuurpark. Het is een activiteit die ze hier aanbieden, en we weten begot niet wat we moeten verwachten. Een circus, een nep-dorp, een echt dorpje zoals we er al veel doorkruist hadden hier...geen idee. De kinderen waren echter heel enthousiast omdat ze toch wel heel graag die speciale kleren die de koning op alle posters draagt in het echt wilden zien.

Samen met de gids gingen we dus op pad.

Voor we het dorpje binnengingen moest ik een doek rond mijn lenden doen, om mijn broek te verstoppen, omdat vrouwen hier geen broeken dragen. Ook Stef kreeg een doek rond zich, maar dit zal vooral voor de parade geweest zijn. En toegegeven, hij stond er wel schattig mee.

Voor we vertrokken vroeg de gids of we toch zeker wel ons geld meehadden, want de bewoners hebben wel graag dat er dan ook iets gekocht wordt... We waren al wat op ons hoede...

We werden verwelkomt door de ‘chief’, de vrouwelijke burgemeester van dit dorp, een paar vrouwen en een achttal kleutertjes. Heel schattig natuurlijk. De gids vertaalde alles wat de chief vertelde, en het kwam er eigenlijk op neer dat we zouden gaan leren hoe de Swazi’s leefden.

En het viel wel mee. Het was duidelijk dat dit gewoon een mooie bijverdienste is voor deze vrouwen. Er waren geen mannen te zien, die waren wellicht gaan werken (en het zal wel niet gaan jagen zijn), maar de vrouwen en kinderen die anders toch gewoon thuis werken deden aan dit schouwspel mee, en konden zo hun graantje meepikken.

De toeristen content dat ze schattige kindjes gezien hebben, zij content met het extra inkomen.

Tijdens het wandelen naar het dorp had ik gevraagd of er ook een school in dit dorp was en of we het ook konden bezoeken. Dit was enkel mogelijk als je het vooraf bespreekt (wat we nu pas te weten komen...), maar toen ik vertelde dat we voor lange tijd reizen, en dat het voor de kinderen wel interessant is om klasjes in andere culturen te zien, zou hij toch zien wat hij kon doen.

En we hadden geluk, want we mochten toch eventjes, snel snel, in een klasje van de eerste graad gaan kijken.

Na de uiteenzetting door de chief, het aanbieden van ‘handmade’ souveniertjes en nog een laatste dansje van de kindjes (met fooi-potje ervoor...), konden we iets verder wandelen naar het ‘echte’ leven van de Swazi-kinderen.

Een hele dorre school, zoals je het eigenlijk een beetje verwacht in deze landen, met per graad een aparte klas. Allemaal heel rudimentair, maar ik denk dat deze school toch wel goed functioneert. Er wordt les gegeven in het engels om de kinderen zo al een bredere basis te geven, en dat is denk ik wel een goed idee. Al weet ik natuurlijk niets van dit alles. Het was voor ons eigenlijk gewoon heel leuk en mooi om te zien.

In het klasje zongen de kinderen heel enthousiast engelse liedjes voor ons, en werden onze kinderen aangemaand om mee te doen. Wat ze redelijk onwennig dan ook deden.

De plaatselijke kinderen waren heel fier dat we op bezoek geweest waren, en je zag vanuit de andere klassen ook veel kinderen zwaaien.

Het eerste deel van dit ‘culturele’ bezoek was wat dubbel, duidelijk gespeeld, helemaal niet het leven van de Swazi-mensen nu, en alleen maar uit op ons geld, maar er worden geen kinderen van school gehouden, of mensen of dieren mishandeld, en eigenlijk konden we hen maar gelijk geven. Een uurtje show geven, samen met ons dansen en zingen, en zeker zijn dat we dan nog iets kopen en een fooi geven. Ze hebben zo toch weer wat extra’s.

Het machtigste moment was toen de chief heel gewichtig aan het vertellen en het zingen was, en dat er opeens een heel hip deuntje klonk. Parmantig haalde ze een gsm uit haar buiktasje, en voerde ze een minutenlang gesprek. De andere vrouwen die erbij stonden moesten maar even overnemen. Haha, van uit je rol vallen gesproken...

Ook voor het eerst de klik-taal gehoord. Voor bepaalde woorden klikken ze midden het woord, terwijl ze andere letters uitspreken, met hun tong. Heel erg moeilijk en ik denk zelfs dat wij nu al zo gevormd zijn dat we het ook niet meer kunnen aanleren. Heel vreemd om te horen.

De rest van de dag hebben we niet veel meer gedaan. Zwemmen, les geven, kaarten (‘k heb Lotte leren manillen, zo van die historische momenten), dutjes doen, lezen, eten, douchen,...

Een ideale afsluiter van onze vier dagen hier.

Ik zou iedereen die een rondreis door Zuid-Afrika doet een verblijf hier aanraden. Hele vriendelijke ontvangst (we zullen nog lang SSJJJJTTTTIIIEEEEFFFFF!!! in ons hoofd hebben), hele mooie omgeving en propere rondavels. Het was misschien de meest primitieve plek tot nu toe, maar daarmee bedoel ik alleen dat er hier niet iedere dag gepoetst wordt in de kamers en dat de keuken en de badkamers gemeenschappelijk zijn. Al is dat laatste relatief, want vandaag bv waren we helemaal alleen hier, en dan is dat ‘gemeenschappelijk’ opeens niet meer zo erg. Het douchen met salamanders en motten die je aan het bekijken zijn is ook iets waar je je eventjes moet over zetten, maar echt, het was tot nu toe de beste plek voor ons. En we hadden al niet te klagen gehad!

De meesten blijven hier maar voor 2 nachten, maar wij hebben ons hier goed kunnen bezighouden voor 4 nachten. Toch is het goed dat we weer verdertrekken. We hebben gedaan wat we wilden doen, gezien wat we wilden zien, en we voelen alweer de nieuwsgierigheid naar de volgende plaats: St. Lucia.

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Mlilwane Wildlife Sanctuary»

Swaziland 3 (13)

16 September 2013 | Onze wereldreis | Swaziland | Laatste Aanpassing 17 September 2013

 • i. Wie kijkt nu het meest naar wie?
 • d. De mannen zitten apart, maar volgen alles toch
 • a. Vrouwen mogen geen broek dragen, dus verbergen
 • e.

Swaziland 2 (19)

15 September 2013 | Onze wereldreis | Swaziland | Laatste Aanpassing 16 September 2013

 • En daar gaan we...
 • Ellie op haar luipaard. Sorry, haar lui paard.
 • deze foto onder dwang van Bart, omdat ik er anders
 • Respect voor Ellie, want zonder ervaring een tocht

Swaziland (25)

14 September 2013 | Onze wereldreis | Swaziland | Laatste Aanpassing 15 September 2013

 • Genieten.
 • DSC 0106.jpg
 • Ellie zondert zich af om ongestoord te lezen.
 • We zijn bij een Swazi-kapper geweest met Lotte.

 

Plaats een Reactie

Sebe en Ferre Wow wat leuk om jullie te volgen en al die prachtige foto's te zien! Om natuurlijk nog maar van de fantastische verhalen te zwijgen! Volgens Sebe is het voor Ellie supercool om zo lang op vakantie te mogen gaan en moet ze ook nooit geen huiswerk maken. Nog superveel plezier daar. Geplaatst op 18 September 2013
katrien SUPER SUPER SUPER!!!! Je zal nog een echte ochtendmens worden... Geplaatst op 17 September 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking