Reisverhaal «Dag 13 : Gletsjer Perito Moreno»

Argentina-Chili.2013 | Argentinië | 0 Reacties 17 Januari 2013 - Laatste Aanpassing 20 Januari 2013

 Donderdag 17 januari

Om 6.30 uur al klaar wakker. Marlize bellen was dan ook onze eerste taak.
Gelukkig was ze al terug wat gekalmeerd en kon ze de situatie relativeren. Een goed gesprek met oma en tante Inge had al veel geholpen. 
Het had blijkbaar in België deftig gesneeuwd, echt een contrast met het weer waar we nu in vertoeven. We are so very lucky!
We waren na het telefoontje terug wat gerustgesteld en konden ons dus klaarmaken voor een zoveelste hoogtepunt, nl een uitstap naar de bekende gletjser Perito Moreno. Een van de weinige nog steeds groeiende gletsjers ter wereld. 
De bus op en richting Parque Los Glacieros. We kozen net zoals de meeste om eerst een optionele boottocht te doen van om en bij 1 uur . Net zoals gisteren vaarde de boot tot vlakbij de immense ijswand, met zichtbare pieken tot 60 meter hoog. De gletsjer had infeite een linker en rechter gedeelte. In het midden sloot de gletsjer het meer af met enkel een kleine doorgang in een boogvorm, net zoals een brug. Vorige ijsbrug stortte zelfs twee jaar geleden volledig in en zorgde ervoor dat het meer aan de linkerzijde met meer dan 30 meter steeg. Nu was er terug een doorgang om het overtollige ijswater uit de bergen weg te laten vloeien. 
Onze boot deed de linkerzijde aan en parkeerde zich op een 200 tal meter van de ijswand. We dachten dat we gisteren al iets wondermoois hadden gezien maar dit was wederom een verbetering. FENOMENAAL ! 
Niet te beschrijven! What a feeling!
Af en toe donderde er zelfs een ijsblok af van de immense muur. De ene wat groter dan de andere. Het geluid van het constant kraken, het gedonder als een ijsblok het water inplofte maakte het plaatje compleet. 
Er was vrij veel bewolking boven de gletsjer maar af en toe kwam de zon een deel in de schijnwerper zetten. Woorden tekort hoe je dit moet omschrijven. 
Ook hier vrees ik dat de foto's onmogelijk het juiste gevoel zullen kunnen weergeven. Maar we nemen ze toch , je weet maar nooit :) 
Na de boottocht konden we een wandeling ( we kregen 3 uur de tijd) maken aan de voorkant van de gletjser, deels een stukje van de linkerzijde maar vooral het midden met de brug en de rechterzijde .
Er was een volledig mooi aangelegd pad voorzien met diverse balkonnetjes op verschillende hoogtes om de gletsjer in al zijn glorie te aanschouwen. 
De Perito Moreno is 5 km breed en we konden 30 km diep kijken. Blijkbaar is dit in deze omgeving nog een kleine gletsjer, amai mijne frak!
We bleven maar foto's trekken maar keken vooral uit naar het fotograferen van een ijsblok die in het water zou vallen. Dit gebeurde wel regelmatig maar vanwege de grote oppervlakte alsook dat het geluid pas te horen was als het stuk al in het water lag, maakte het extra moeilijk om het goed in beeld te krijgen. Maar ons geduld werd beloond. Opeens zagen we een stuk vallen, niet overdreven groot maar blijkbaar was er onder het water een groter stuk losgekomen. Dit kwam met een immense sprong uit het water en dan zag je pas hoe groot dit stuk ijs was. Echt een paar ton aan ijs dat ronddobberde, echt een spectabel dat spontaan een applaus kreeg van de aanwezige menigte. Vooral de kleurschakkering van diverse lagen ijs bleven op het netvlies plakken. Wauw! 
We kregen er maar niet genoeg van en moesten ons nog reppen om onze bus om half drie te halen. Hier kan je echt uren vertoeven zonder enige vorm van verveling. Heerlijk!
Rond vier uur terug in Hostel Calafate, tijd om wat reisverslagen in te halen, gecombineerd met een pintje en een glaasje wijn. Nadien ophalen van de was in een locale wasserette, wat inkopen gedaan en lekker gegeten in La Cocina ( broccolisalade en risotto met asperges voor Sil en suprème van kip milanese voor mezelf ) . Terug een goede aanrader van onze reisbegeleidster Annemieke
Nog iets gedronken op het terrasje van het Hostel om tijdig naar bed te gaan. Morgen trekken we naar Chile en moeten we al op 4.45 uur op ! Leve de vakantie!
 

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking