Reisverhaal «Dag 6 : Piñar del Rio»

Cuba, daar waar de tijd plots eens stil stond ! | Cuba | 0 Reacties 11 November 2015 - Laatste Aanpassing 31 December 2015

Zo te zien terug een mooie zonnige dag vandaag. Vandaag vertrekken we terug al fietsend vanuit het hotel tot onze lunchplek om daar de bus richting Viñales te nemen.

Ondanks de degelijke accommodatie, blijkt het ontbijt terug een tegenvaller , te weinig zitplaatsen, quasi geen keuze, maar asi es ....

Rond 9 uur bagage in bus en klaar om te vertrekken. Ik had er weer zin in. Nu de korte steile helling naar beneden ( alle remmen dicht want kruising met een hoofdweg ) , verder naar beneden door het dorp , de straat waar we door moesten was afgespannen met een touw langs beide kanten , reden : school en spelende kinderen op straat , hier werd toch aan veiligheid gedacht... 

Het dorp uit en het glooiend landschap in, eerst een korte klim maar dat viel al bij al wel mee. Plus we waren nu ook wat meer getraind en van zere poepen nog niet echt sprake, bij ons althans...

Terug een landschap vol met landbouwpanorama's , groen, groen en groen .

We deden een stop aan een klein dorpje op een helling waar terug een klein winkeltje was waar de bevolking zich kon bevoorraden met hun bonnen, bonnen om te ruilen voor levensmiddelen. Alfredo gaf ons hier een korte uitleg over dit systeem van de overheid. 

Ook terug wat ballonnen en zeepjes uitgedeeld , Silvia kreeg zelfs het gezelschap van een klein madammeke die maar in het spaans tegen haar stond te ratelen, Silvia maar vriendelijk lachen ... Ook deze dame was uiterst tevreden met het krijgen van wat zeepjes. 

Terug de fiets op , doorkruisen en genieten van het groene landschap en al fietsend wat bijkletsen met enkele reisgenoten. Onze lunchplaats stelde niet zoveel voor ( soort van open opslagplaats waar wat balken aan elkaar geknoopt waren om banken voor te stellen ) . Het voornaamste was wel dat we beschut zaten van de scherpe en warme zon. Femke meldde dat het voor het ogenblik 36° graden was, zeer warm dus.

De lunch werd terug door Alfredo en co aan de bus geprepareerd en werd terug goed gesmaakt. 

Na iets meer dan een uurtje rusten, gingen we de bus op richting Piñar del Rio. Daar konden we terug wat geld wisselen en gingen we twee zaken bezoeken, nl een sigarenfabriek en een distileerderij .

De sigarenfabriek ( spijtig dat we geen foto's mochten maken )was best interessant maar door het luide geluid in de ruimte was het bezoek eerder beperkt door het bekijken hoe de talrijke cubanen ( mannen als vrouwen ) de fameuze kwalitatieve cubaanse sigaren aan het fabriceren waren. Diverse soorten werden daar gemaakt , we konden echt zien hoe ze met diverse soorten bladen en in een snel tempo deze waardevolle rookwaren rolden ( en niet op de dijen zoals men denkt, wel op een klein werktafeltje met een ventilator om wat koelte te brengen).

Na een klein half uurtje was het bezoek voorbij en gingen we wat verderop naar de distileerderij . Spijtig genoeg was deze niet in productie en bleef het beperkt met een korte uitleg van Alfredo.  We konden wel twee variëteiten van hun drankje proeven ( Guayabita del Piñar, guayabita is een klein vruchtje waar ze dus de alcoholdrank van brouwen ) , het ene was zeer zoet, het ander droog. Beiden smaakten lekker maar het zoete was een gevaarlijk drankje, volgens mij. Gevaarlijk in de zin van dat het zeer vlot binnen loopt maar dat je pas de alcohol verraderlijk later maar al te goed zult voelen... Dus ik kocht maar de droge versie, alsook enkele flessen Rum ( Santiago de Cuba ) voor het thuisfront. 

Je kon er ook sigaren kopen, deze waren zelfs goedkoper hier dan in de sigarenfabriek. Toch pasten we hiervoor, andere reisgenoten daarentegen zagen het als een uitgelezen kans om wat voorraad in te slaan.

Tijd om naar ons hotel te rijden, Hotel Aguas Claras. Terug een groot domein waar er huisjes rondom een zwembad gesitueerd lagen. Het zwembad lag in een put en rondom op de helling de diverse huisjes met balkon ( zicht op zwembad ). Onze kamer was niet zo groot maar het balkon met mooi zicht op het zwembad compenseerde veel. Hier bleven we twee nachten.

Snel omkleden om verfrissing te zoeken aan het zwembad . We kregen ook nog een verwelkomsdrankje, je raad het nooit, jawel, een cuba libre . 

Na de plons nog een drankje aan de bar genomen om erna te gaan douchen en wat aan mijn verslag te werken. We hadden met ons allen afgesproken rond half zes om naar het restaurant te rijden, gelegen aan het natuurpark Viñales, een uitgestrekte groene vallei met diverse schrillige rotsformaties middenin geploft als het ware ( vgl met Karstgebergte ) . Maar mijn vermoeden klopte wel degelijk , ik vond het namelijk raar dat we zo laat vertrokken om de zonsondergang daar te gaan bekijken, tegen zes uur is het nl al donker. En ja hoor, rond zes uur kwamen we aan in het restaurant en schoven we aan onze tafel met een mooi zwart panorama op de achtergrond. Het restaurant had diverse balkonnenkes op de rand van de heuvel , met dus normaal gezien een prachtig zicht op de Viñales vallei. Het zal dus voor morgen worden. 

Wel zeer lekker gegeten, terug kreeft en scampi schotel genomen, lekker en voldoende.

Erna terug naar hotel waar we direct naar onze kamer gingen, nog een rummeke drinken terwijl ik verder deed aan het verslag. Morgen een pittige fietstocht naar het uitzichtspunt van de Viñales vallei en bezoek van Viñales.

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking