Reisverhaal «Dag 3 en 4 : Boottocht op de Mekongrivier»

Rondreis Thailand-Laos-Cambodja-Singapore | Laos | 0 Reacties 18 November 2014 - Laatste Aanpassing 20 November 2014

Dag drie en vier : Boottocht op de Mekongrivier

Vandaag wekker om zes uur gezet! Joepie, het is vakantie ;) !

Deze nacht , ondanks de nog voelbare jetleg, niet zo goed geslapen, diverse keren wakker.... Wat het opstaan om zes uur echt niet makkelijker op maakte ! Maar niet klagen, er zijn ergere dingen in het leven!

Om 06.30 u ontbijten want we wilden alvorens te vertrekken naar de grens nog een optocht van Monniken zien, die elk weekend net voor ons hotel, aan de oevers van de Mekong hun inzamelactie deden. Het is blijkbaar de gewoonte dat na hun ochtendgebed de monniken van een tempel een wandeling maken in het dorp om eten en drank in te zamelen voor zichzelf maar ook om uit te delen aan de armen.

Voor ons hotel stonden dus een twintigtal burgers die op diverse tafeltjes eten en drank hadden klaar gelegd.

Het duurde wat langer dan verwacht maar omstreeks 07.30 uur kwam een lange sliert monniken voorbij, allen met een metalen pot om de geschenken te ontvangen. Naast elkeen liep er een burger met een grote zak . Deze diende om de geschenken te verzamelen. Van zodra de metalen pot vol was, ledigde de monnik deze in de grote zak.

De burgers hadden vooraf ook een aantal van onze reisgenoten uitgenodigd om achter de tafel te staan en deel te nemen aan het uitdelen van de geschenken. Silvia was eveneens van de partij. Eerst wat foto's genomen met de Thaise mensen om daarna gezamelijk het eten en drinken uit te delen.

Deze ceremonie duurde ong 15 minuten . Tijd om de bus te nemen naar de grens van Thailand met Laos.

Deze overgang ging vrij gestructureerd. Het uitchecken aan de Thaise grens was infeite gewoon het bladje dat we hadden ingevuld bij landing in Thailand terug afgeven.

Daarna moesten Silvia en ikzelf nog vlug pasfoto's laten nemen om onze visum voor Laos in orde te brengen. Blijkbaar stond dit in onze reisbrochure maar dit hadden we blijkbaar over het hoofd gezien. Het was wel in ieder geval goedkoper om hier pasfoto's te nemen dan in België ( 2,5 eur voor 8 foto's ) . Dit gebeurde vrij primitief, nl tegen een witte muur staan, iemand kwam met een kleine zakcamera snel een foto nemen om nadien deze af te laten drukken via een eenvoudig huisfotoprinterke. Maar het lukte en het was goedkoop.

Terug even de bus op om een paar honderd meter verderop er terug uit te moeten om ons aan te melden aan de Laosiaanse grens.

De avond voordien hadden we van Monique de twee documenten die nodig waren voor een visum aanvraag gekregen en ingevuld. Dit spaarde ons gerust wat tijd uit. Eerst via een loket om deze documenten samen met de pasfoto af te geven om nadien na ong. een kwartier aan een ander loket aan te schuiven om de visum af te halen na betaling uiteraard. ( 35 dollar pp verhoogd met 1 dollar omdat het weekend was !) Je moet ermaar opkomen, pure geldklopperij voor een stempel en sticker . Maar Laos is niet de enige die deze praktijken toepast ....

Eindelijk in Laos en met twee kleine busjes naar de oevers van de Mekong waar onze persoonlijke boot ons stond op te wachten ( longtailboot of slow boat ) .

Deze boot zouden we gedurende twee dagen gebruiken om de Mekong af te varen , eerst naar het dorpje Pak Beng om te overnachten , om de tweede dag te eindigen in Luang Prabang.

De Mekong was al vrij breed maar wel ondiep ( 4 á 5 meter max ) , iets wat voor soms spannende momenten leidde gezien de kapitein serieus moest laveren tussen de diverse rotsformaties die gezien het lage water al dan niet uit het boven kwamen steken.

Het landschap was vrij mooi. Spijtig dat de eerste dag het vrij dik bewolkt was en we nauwelijks de zon gezien hebben, de dag erop kwam de zon er al snel uit en kwamen de diverse groene kleuren tot hun recht.

Heel veel kleine en primitieve dorpjes kwamen we tegen, allemaal diverse stammen die zich bedropen met landbouw. We hebben ook zo'n dorpje bezocht om kennis te maken met deze cultuur. Het spreekt voor zich dat deze mensen in onze ogen het zeer karig moeten stellen maar wie weet zijn ze op hun manier gelukkiger dan ons.

De landbouw was oa hop die ze cultiveerden voor het maken van bier vooral voor chinese markt.

Tegen valavond aangekomen in Pak Beng, het enige "deftige" dorpje met de nodige accomodatie voor de diverse toeristenboten. Ondanks hun monopolie waren de prijzen voor drank en eten opmerkelijk laag. Hoe lang zal dit nog zo zijn ?

Merkwaardig toch dat dit dorp infeite pas vanaf 2012 volledig werd voorzien van electriciteit. Deze stond nog niet volledig op punt want we hebben zelfs een tijdje zonder stroom gezeten , te wijten aan de plotse piek van afname bij het vallen van de avond .

Rond 06.45 de dag erna ontbijt genomen om verder de Mekong af te varen. Net zoals de dag voordien aten we onze middaglunch op de boot , een typische Laose kost en echt lekker... Veel groenten, vis en kip, soep als voorgerecht en fruit als dessert.

Voor aan te meren in Luang Prabang zijn we nog even gestopt bij twee grotten, de Pak Ou grotten. Deze zijn gevuld met diverse soorten Boeddha beelden uit allerlei materialen en groottes. Interressant maar ook niet meer dan dat, volgens mij.

Anderhalf uur na het bezoek van de grotten kwamen we aan bij de oude koninklijke hoofdstad Luang Prabang, een stad geklemd tussen twee rivieren ( Mekong en Nam Khan) . De omgeving is eveneens veel bergachtiger dan toen we vertrokken de dag voordien. Echt een stad ergens in de jungle. Maar volgens onze reisbeleidster een van de mooiste steden van Laos, zelfs Azië !!! Echt benieuwd. Gezien we hier ook twee volledige dagen zouden vertoeven, vermoed ik dat dit wel eens waar zou kunnen zijn.

Eerst naar ons hotel, verzorgd en niet ver van het stadscentrum. Eerst even opgefrist om nadien al een eerste indruk op te doen van deze stad, alsook om een restaurantje op te zoeken.

Het centrum is echt vol leven, honderden kraampjes met allerlei souveniers ( streek is vooral bekend voor het weven van allerlei textiel zoals sjaals, kledij, lakens, etc alsook voor het maken van gedecoreerd papier in allerlei vormen zoals boekjes, lampions, schilderijen ,etc) , maar uiteraard ook diverse eetkraampjes ( veel fruitmixen en crepes) . Aan restaurants was er ook geen gebrek, het was niet makkelijk kiezen maar toch slaagden we erin om ( nadien gezien) een goede keuze gemaakt te hebben. Het was tot op heden de beste maaltijd dat we deze vakantie gegeten hadden. Het restaurant was ook voorzien van een expressomachine ( wat in Laos geen evidentie is !) , een lait russe sloot dan ook onze maaltijd af.

Nadien terug gekuierd langs de diverse kraampjes om rond 22 u aan te komen aan ons hotel. Morgen om zeven uur opstaan, het belooft een drukke dag te worden! 

 

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking