Reisverhaal «We zijn terug!!!»

Wereldreis! | België | 0 Reacties 10 November 2014 - Laatste Aanpassing 10 November 2014

Hallo iedereen!


We zijn terug!!!

Na 24 landen te hebben doorkruist in exact 480 dagen staan we terug in ons Belgenlandje! Het is voor ons beiden een ongelooflijke ervaring geweest die ons wereldbeeld voorgoed heeft veranderd. Geweldige culturen, prachtige natuur, fantastische gastronomie. Misschien hetgeen ons nog het meeste zal bijblijven zijn de lokale mensen. In tegenstelling tot het beeld dat onze media ons maar al te vaak voorschotelt is de wereld geen echt gevaarlijke plaats waar terreur en misdaad om elke hoek loert. Overal vind je natuurlijk misdadigers van allerhande soort, maar mits je je gezond verstand gebruikt is de kans minimaal dat je hun pad kruist. Waar je ook komt, in welke uithoek van deze mooie planeet dan ook, overal zie je dat quasi iedereen eigenlijk dezelfde zaken nastreeft, ongeacht de soms zeer grote culturele en sociale verschillen. Iedereen probeert immers op zijn geheel eigen manier, met zijn eigen talenten en beperkingen elke dag opnieuw door te komen om wat brood op de plank te voorzien, om te kunnen terugkeren naar een gezin of familie en een vaak zeer hechte gemeenschap en om dat beetje geluk te vinden dat we allemaal zoeken, een zoektocht die vaak ingekleurd wordt door een persoonlijke religieuze beleving. De wereld is overduidelijk niet zwart-wit ingekleurd, maar bestaat uit een schier oneindige variatie van tinten grijs. India is niet enkel een vuil land vol vreemde ziektes, Rusland is niet enkel een land vol norse mensen die het liefst terug de oude communistische glorie van de Sovjetunie willen herstellen, Iran is geen land vol extremisten die om de haverklap "dood aan Amerika" scanderen en Zuid-Amerika wordt niet louter gewurgd door een dodelijke spiraal van drugs en geweld. Fascinerend om te horen is hoe veel mensen in die landen naar onze contreien opkijken. Velen geloven dat Europa of de VS het paradijs is waar je snel veel geld kan verdienen en een luxeleventje kan leiden zonder teveel te moeten doen. Over België hebben we dan weer enkele malen gehoord "is dat niet dat land vol pedofielen?" Om maar te zeggen dat de realiteit veel genuanceerder en complexer is dan het soms lijkt! We zijn blij en dankbaar dat we die realiteit eens met onze eigen ogen konden zien en we kunnen zo'n lange reis dan ook iedereen ten volle aanraden!!

Bedankt aan iedereen die onze avonturen via onze blog heeft gevolgd!!! Het laatste verslagje over Iran komt er nog aan!

Tot slot nog enkele weetjes:

- Drie landen waar we zeker nog eens terug willen gaan: (Uria) Japan, Peru, Iran; (Stijn) Peru, Japan, India
- Deze steden willen we zeker nog eens bezoeken: (Uria) Cusco, Istanbul, Esfahan; (Stijn) Kyoto, Cusco, Esfahan
- Aantal foto's genomen: >10.000 (na selectie!)
- Grootste cultuurschok: India
- Grootste tegencultuurschok: Australië (na drie maanden India en Zuidoost Azië), V.S. (na vier maanden Zuid-Amerika)
- Grootste verrassing: Iran
- Wat een prachtige natuur!: Fiordland (Nieuw-Zeeland), Argentijns Patagonië, Vilcabamba Massief (Peru)
- Wat een prachtige cultuur!: Angkor (Cambodja), Paaseiland (Chili), Cusco en de Heilige Vallei (Peru)
- Mooiste berglandschappen: (Uria) Nieuw-Zeeland; (Stijn) Parque Los Glaciares (Argentinië)
- Mooiste grot: Prometheusgrot (Georgië)
- Mooiste gletsjer: Perito Moreno (Argentinië)
- Mooiste waterval: Zontik waterval (Nagorno Karabakh)
- Mooiste zonsondergang: Koh Rong Samloem (Cambodja)
- Mooiste zonsopgang: Cappadocië vanuit de ballon (Turkije)
- Langste periode boven 25°C: 6 maanden
- Hoogste temperatuur: >40°C (de nauwe straatjes van Kyoto, Japan, tijdens de hittegolf van augustus 2013)
- Koudste temperatuur: 5°C (Punta Arenas, Chili)
- Wat zaten we hoog! Salar de Tara (Chili, 4900 m)
- Dit was toch even schrikken! Roekeloze kippenbus in Guatemala, Nevis bungeesprong (Nieuw-Zeeland), de aardbeving van Iquique (Chili) van 8,2 op de Richterschaal, de massahysterie bij de grensovergang van Turkije naar Georgië te Sarp, de 4400 m hoog gelegen zilvermijn van Potosi (Bolivia), Mauthausen concentratiekamp (Oostenrijk), Killing Fields (Cambodja)
- Meest surreële plaats/ervaring: Rattentempel van Deshnoke (India), Zoutvlakte van Uyuni (Bolivia), op zoek naar nieuw ontstane ijsgrotten op de Perito Moreno gletsjer (Argentinië), exhibitie van Noord-Koreaanse borduurkunst (Ulan Bator, Mongolië), Lenin's mausoleum (Moskou), overnachting bij Mongoolse nomaden
- Meest shockerende verkeerschaos (onze Belgische verkeersknoop stelt niet veel meer voor nu!!): Teheran (Iran), Ulan Bator (Mongolië), Phnom Penh (Cambodja), Jaipur (India)
- Wat een vreselijke luchtvervuiling!! Delhi (India), Ulan Bator (Mongolië)
- Mooiste marktjes met artisanale kunst: Imam Plein (Esfahan, Iran), El Bolson (Argentinië)
- Fantastische kruidengeuren! Kruidenbazaar (Istanbul, Turkije), Shirazi en Esfahani bazaars (Iran)
- Enkel briefjes, geen munten: Mongoolse tugrik, Cambodjaanse riel, Iraanse rial (slechts 1 rial muntje hebben we gezien gekregen!)
- Aantal verschillende plaatsen waar we overnacht hebben: 103
- Beste hostel: Hostel Independencia, een supergezellig familiehostel met knusse kamertjes en een heeeeerlijk ontbijt, klaargemaakt door heel gastvrije Chilenen op reusachtige, traditionele fornuizen (Punta Arenas, Chili)
- Slechtste hostel: Brados, het met kakkerlakken geinfesteerde fuifhostel in het midden van de prostitutiebuurt van Sydney gelegen. Supergoedkoop maar toch nooit meer!
- Heerlijke smaakexplosies!! (Uria) okonomiyaki (Japan), Taiwanese nachtmarkten, bibimbap (Mongolië); (Stijn) de biefstuk friet van El Bolson (Argentinië), traditionele biryani van Esfahan (Iran)
- Vreemd maar toch best lekker! aspergesap (Taiwan), allerhande rauwe vis (Japan), gestold kippenbloed met rijst op een stokje (Taiwan), khoresht mast, een gele crème van verpulverde schapennek met saffraan, yoghurt en suiker (Iran)
- Vreemd en te bizar voor onze smaakpapillen!! (Uria) rozenblaadjessoep (Argentinië), natto (gefermenteerde sojascheuten, Japan), airag (gefermenteerde merriemelk, Mongolië); (Stijn) vegemite (smeerbare pasta van een zoutig gistextract; Australië), gebakken kwal (Japan), tortellini met reepjes stinkende schapendarm (Mongolië)
- Wat een gastvrije mensen! Armenië, Iran, Turkije
- Aantal keer bestolen geweest: 1x (10 euro, metro van Delhi, India)
- Knapste mannen (volgens Uria): Zuid-Amerika
- Knapste vrouwen (volgens Stijn): Armenië, Rusland, Iran
- Wat een bijzondere persoonlijkheden! hout- en steenkunstenaar Harun (Turkije), getalenteerde schilder Byambaa (Mongolië), nederige natuursjamanen Wayra en Joel (Peru), getalenteerde tekenaars en schilders de gebroeders Vineet en Vishnu (India), nederige bedelaar van Christchurch (Nieuw-Zeeland), en zoveel anderen!
- Fascinerende etiquette: raak je per ongeluk iemands voeten aan, grijp onmiddellijk naar diens arm (Mongolië), absoluut verboden je neus te snuiten, maar je moet wel luid genoeg je noedels opslurpen! (Japan), het Iraanse ta'arof systeem van verfijnde beleefdheidsregels die enkel dienen om de gast op zijn gemak te doen voelen, bv. een taxichauffeur zal in een eerste reactie zeggen dat je niet moet betalen voor de rit om niet te opdringerig over te komen (maar je moet dus wel betalen!)
- Fascinerende religieuze beleving: dansende dervisj ceremonie in Konya (Turkije), hypnotische hindoe ceremonie ter ere van Durga (India), buddhistische mantra's temidden de wolkenkrabbers van Ulan Bator (Mongolië)

Vele groetjes en tot een volgende keer!!

Stijn en Uria

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Belgium»

Nog een laatste etentje alvorens vertrek! (1)

14 Juni 2013 | Wereldreis! | België | Laatste Aanpassing 15 Juni 2013

  • 14-06-2013 Viavia Leuven

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking