Reisverhaal «Moskou - metropool van extremen»

Wereldreis! | Rusland | 6 Reacties 25 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 05 Juli 2013

Moskou is een stad van uitersten. Zoveel is zeker! Als we de expresstrein nemen van de luchthaven Domodedovo naar Pavelets vokzal, vallen vooral de vele verloederde appartementsblokken op die de horizon bepalen aan de zuidelijke rand van de stad. Terwijl de armere buurten waarschijnlijk het liefst weggecijferd zouden worden voor de toeristen, kent de extravaganza van het bruisende, elitaire Moskou quasi geen grenzen meer. Een tekenend voorbeeld zijn de vele exclusieve nachtclubs die de stad rijk is, waar een strenge, discriminerende selectie door "face controllers" het elitaire en extravagante karakter ervan in stand moet houden. Hier draait het zelden nog om de muziek. Het is enkel nog zien en gezien te worden. Dat werd ons nogmaals duidelijk gemaakt toen we een blinkende Lamborghini zagen scheuren doorheen een ietwat armere wijk van Moskou!

Onze jeugdherberg gedurende 4 nachten is de toepasselijke Transsiberian Hostel geworden. Alles is hier zeer basis, maar wat heb je meer nodig dan een bed, douche en kleine keuken? Voor slechts €12/p per nacht krijg je er bovendien nog gratis Wifi en was- en droogfaciliteiten bovenop. Het lijkt wel alsof er veel meer stafmensen aanwezig zijn dan toeristen. Het viel ons eerst niet goed op aangezien ze eveneens in de dorm sliepen! Ondanks hun macho uitstraling hebben hebben onze stoere Russische gastheren wel een voorliefde voor lieve schattige katjes. Een van hen hield de dorm zelfs bijna een halve nacht wakker door de hele tijd met een speeltje over de vloer van de dorm te rollen, zich klaarblijkelijk niet bewust dat er wel degelijk mensen probeerden te slapen.. De dag nadien waren de Russen dan weer gefascineerd door onze universele afvoerstop. Met zijn vijven stonden ze met volle bewondering toe te zien hoe we er in slaagden waar zij waarschijnlijk al maanden faalden: hoe het water in de pompbak te houden als je geen stop hebt. Na druk onderling gediscussieer kwam dan ook de onvermijdelijke vraag of we hen deze magische technologie niet wilden doorverkopen. We hebben hen echter moeten teleurstellen, want die afvoerstop bleek superhandig te zijn overal waar nodig!

Het beeld dat vele Russen nog hunkeren naar de oude Sovjettijden werd ons bevestigd, niet zozeer door de rode kleur waarin de binnenmuren van de hostel geschilderd werden, als wel door de grote foto van Lenin in de badkamer en zelfs deze van Kim Jong-Il die in de keuken hing. Al wandelend van het Kurskaya metrostation naar het Rode Plein valt het bovendien op hoezeer het kapitalisme en zijn vele tentakels zich momenteel hebben vastgenesteld op de oude communistische structuren van weleer. Waar je vroeger lange rijen wachtende mensen vond voor quasi lege winkeltjes, zie je nu de sjiekste zaken opduiken in het straatbeeld, met zelfs hier en daar een MacDonalds en Subway. Het toppunt was de eerste aanblik van het statige Rode Plein en het Kremlin, toch wel het symbool van de oude glorie. Niet Lenin's mausoleum doemde op in ons gezichtsveld, maar wel een of ander popnimfje dat op een reusachtig podium het publiek in beweging trachtte te krijgen met veel geplayback en dreunende beats (tevergeefs overigens). Het contrast met de omgeving kon niet groter zijn..

Later die dag hebben we een uitgebreid bezoek gebracht aan de machtige Basiliuskathedraal. Wat een uniek bouwwerk! Een kaleidoscoop van kleuren, vormen en patronen maken dit meesterwerk tot een absoluut hoogtepunt van de Russische architectuur. Eigenlijk is dit niet 1 kathedraal maar een verzameling van 9 kapellen die onderling verbonden zijn door een wirwar van gangen en trappen. Binnen werden we bovendien nog getrakteerd op een staaltje authentieke Russische kerkmuziek, gebracht door het mannenkoor Doros. Het geroezemoes van de toeristen ebde zowaar even weg tijdens hun indrukwekkend optreden!

Minstens even indrukwekkend is het Kremlin zelf. Je hebt hier niet enkel de presidentiele vertrekken en de Senaat, maar ook, en vooral, een magnifieke groep kathedralen met gouden koepels, waarvan enkelen reeds 600 jaar oud zijn. Reeds vele eeuwen geldt deze plek als het politieke en spirituele hart van Rusland, een plek waar tsaren gekroond en begraven werden. Hier bevindt zich ook de grootste kerkklok ter wereld, een monster van meer dan 200 ton. Ze heeft echter nooit gehangen. Tijdens de afkoelingsfase na het gieten van deze Tsarenklok kwam ze per ongeuk in contact met water, waardoor er zo'n 11 ton van de klok afbrak.

Een andere noemenswaardigheid op het Rode Plein is het mausoleum van Lenin. Sinds zijn dood in 1924 ligt zijn gemummificeerd lichaam opgebaard in deze tombe. De exacte wijze waarop men zijn lichaam vrijwaart van rotting blijft echter een goedbewaard geheim. Aan de aanpalende Kremlinmuur liggen ook de laatste rustplaatsen van o.a. Stalin, Brezhnev en Dzerzhinsky. Om meer oude Sovjetglorie te zien zijn we naar het Art Muzeon Sculptuur park gegaan. Hier bevindt zich een aanzienlijke collectie beelden van Sovjethelden die tijdens de anti-Sovjet dagen na 1991 van hun oorspronkelijke sokkels werden gegooid.

Een heel ander beeld kregen we dan weer in plaatsen als de GUM (een gigantisch shoppingcentrum met zo'n 1000 zeer dure merkwinkels) en Gorky Park (een 3 km lang stadspark dat meer weg heeft van een attractiepark). Kortom, Moskou heeft ons toch wel verrast, in de zin dat het een verrassend moderne en hippe stad is met een rijke cultuur, waarbij echter de restanten van het oude communistische regime alsook de enorme kloof tussen rijk en arm nooit heel ver weg zijn.

Tot zover Moskou. Nu wacht Rusland, gezien door de raampjes van de Transmongolie Express. Daar zullen we ook wel vanalles over kunnen schrijven. Groetjes en tot een volgend verslag!

 

 

 

 

Fotoalbums van Rusland

Dwars door Rusland met de trein! (59)

26 Juni 2013 | Wereldreis! | Rusland | Laatste Aanpassing 07 Juli 2013

  • Richting Ulaanbaatar!
  • Sansar, een legerofficier, samen met zijn moeder
  • Bijna bij Ulan-Ude(5)
  • Een blik in de gang

Moskou - metropool van extremen (31)

24 Juni 2013 | Wereldreis! | Rusland | Laatste Aanpassing 02 Juli 2013

  • Kremlin Kathedralen
  • Tsarenklok (Kremlin)
  • De weg oversteken - Russische stijl
  • Lenin's mausoleum

 

Plaats een Reactie

Tom & Sarah Blij te lezen dat jullie reis een vlotte start heeft genomen! geniet van het treinritje! ;-) Geplaatst op 03 Juli 2013
Carmen Una linda manera de viajar junto con ustedes ....Gracias por compartirlo Geplaatst op 02 Juli 2013
Kato Leuk om te lezen! Ik kijk erg uit naar jullie volgende verhalen. Geplaatst op 02 Juli 2013
Ellen en bjorn Zo, nu is het avontuur echt begonnen!! geniet ervan met volle teugen :-) Geplaatst op 28 Juni 2013
Annelies Zeer mooi geschreven = zeer leuk om te lezen! :-) Meer van dat ;-) Geplaatst op 26 Juni 2013
An Vanbeckevoort Goede reis verder! Dankjewel voor het reisverhaal over Moskou. Groetjes An Vanbeckevoort Geplaatst op 26 Juni 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking