Reisverhaal «Taiwanese tyfonen (deel 1)»

Wereldreis! | Taiwan | 0 Reacties 21 Augustus 2013 - Laatste Aanpassing 20 September 2013

Na de broeierige hitte van Japan hoopten we wat verkoeling te vinden in Taiwan. En of we deze vonden! De dag na onze aankomst op de luchthaven van Taoyuan kregen we zowaar tyfoon Trami op ons dak, dat ons beloonde met enkele dagen van continue, zeer zware regenval en windstoten tot 120 km/u en meer. We waren dus maar al te blij dat er een makkelijke busverbinding bleek te zijn van de luchthaven naar Taipei en dat onze jeugdherberg niet ver lag van een metrostation! We hebben die eerste dagen dan ook niet erg veel kunnen doen. Gelukkig was er altijd wel leven in de brouwerij in de herberg (JV's Hostel), waar een bonte groep Westerse toeristen en studenten Chinees verbleef. Onder de gietende regen zijn we uiteindelijk het National Palace Museum gaan bezoeken, waar de trappen letterlijk veranderd waren in watervallen. Dit museum herbergt de grootste collectie aan Chinese kunst ter wereld, met meer dan 600000 authentieke stukken. Naast wereldberoemde Ming en Qing vazen vind je er ook een zeer indrukwekkende collectie aan jade-, hout-, ivoor-, en porseleinkunst. Door de omvang van het museum hebben we echter maar een fractie ervan grondig kunnen bezien. Net als in het Louvre zou je hier gerust een hele week in kunnen doorbrengen om alles in detail te bezichtigen!

Andere trekpleisters die we in Taipei bezocht hebben zijn het Sun Yat-sen Memorial, dat volledig gewijd is aan leven en werk van de Vader des Vaderlands, en de nachtmarkt van Shilin, waar het vooral kwestie is om zoveel mogelijk te proeven van lokale specialiteiten zoals gestoomde vleesknoedels, uienomelet en stinkende tofu. Waar we ook kwamen, overal hadden we bekijks: Stijn omdat hij 20 cm groter is dan iedereen (werkelijk iedereen... buiten dan een Duitser van 194 cm!) en Uria omdat ze blond is.

We hadden afgesproken met de familie van de Taiwanese vriendin van Uria's broer om bij hen een tijdje te verblijven. Ze wonen in de historische stad Tainan, in het zuiden van het land. Om daar te geraken vanuit Taipei nemen de meeste mensen de hogesnelheidstrein, maar omdat dit te makkelijk leek (en ook wat te duur, na onze avonturen in Japan), hebben we gekozen voor de boemeltrein. Zeer goedkoop, want in hun ogen is er waarschijnlijk geen enkele zot die de rit Taipei-Tainan hiermee zou afleggen. Totdat wij op het perron verschenen. Het ongeloof was duidelijk af te lezen van de blikken van menig conducteur bij het lezen van onze ticketjes. Ongeloof dat al snel veranderde in een nee-knikkend "ach, die dwaze Westerlingen..."! Maar we lieten het niet aan onze hartjes komen en uiteindelijk stonden we vier treinen en meer dan zes uur later toch maar lekker in Tainan!

Diezelfde dag kregen we te horen dat er opnieuw een tropische storm Taiwan zou belagen. Het beestje kreeg ditmaal de naam Kong-rey mee. Ze hadden het ding beter King Kong genoemd want in Tainan alleen al viel meer dan 500 liter neerslag op 24 uur tijd, met soms zelfs 100 liter in 1 uur. Op 1 dag tijd viel hier evenveel neerslag als wat normaal gedurende 7-8 maanden in ons Belgenlandje valt! Ik denk niet dat we na die dag nog veel over ons Belgisch weertje zullen klagen...

Tijdens de twee weken dat we bij onze gastfamilie hebben doorgebracht, werden we overigens getrakteerd op nog een tyfoon, namelijk de wervelende kleuren, geuren en smaken van de Taiwanese keuken. Wat een heerlijke smaken hebben ze hier toch! De hot pot is een echte aanrader! Je krijgt een kokende soep voorgeschoteld, waar je dan allerhande extra groenten en vlees aan kan toevoegen om te garen. Een soort fondue op waterige basis dus. Een van de culinaire hoogtepunten tijdens ons verblijf was overigens een hot pot met pompoensoep terwijl we, gezeten in een authentiek houten restaurantje op een heuvelrug nabij Tainan, konden genieten van het stralende weer en de geweldige vergezichten! In een bouwvallig barakje, half verborgen naast een expressweg, hebben we een keer een gekookte haan, klaargemaakt in grote aarden kruiken, moeten dissecteren door hem m.b.v. 2 lagen handschoenen (heet... zo heet!) snel te ontleden alvorens te verorberen. Definitief een van de betere haantjes die we al gegeten hebben! Nabij de oesterkwekerijen en zoutbergen van Qigu kregen we dan weer overheerlijke, dagverse vis en schaaldieren voorgeschoteld. Op verschillende momenten hebben we trouwens varken op een heel andere manier leren eten: van de poten en de huid tot de darmen en het bloed. Andere aanraders in het rijtje van "ogenschijnlijke walgelijkheden, maar o zo lekker eens je het geproefd hebt!" zijn stinkende, gefermenteerde tofu, gestold kippenbloed met rijst, hot pot met gekookt eendenbloed, aspergesap, duizendjarige eendeneieren en waspompoenthee. De gefrituurde eendenkoppen (met snavel en al) hebben we helaas links moeten laten liggen wegens reeds te volle magen...

Een andere aanrader is het Taiwanese fruit. Koop ze vers op de markt en de lychees, mango's, kumquats, zoete pompoenen, drakenvruchten en zoetzakken zijn niet te versmaden! De zoetzak, of suikerappel, wordt soms ook wel Sakyamuni genoemd omdat de verzamelvrucht op het hoofd van de Boeddha gelijkt. Als je zou moeten kiezen uit al deze vruchten, ga dan zeker voor de mango's, en dan liefst verwerkt als een grote coupe mango-ijs! Eet deze wel in de kleinere zaakjes i.p.v. de grotere eetgelegenheden. Deze laatsten mikken vaak op toeristen als klanten waardoor hun producten duurder zijn en de kwaliteit van de mango's wat minder. En dat terwijl net om de hoek kleine zaakjes te vinden zijn, waar de lokale bevolking zich tegoed komt doen aan grote ijscoupes met dagverse mango's. Hmmm!

En de culinaire prikkelingen stopten maar niet! Tijdens een bezoek aan het Meinong Hakka Folk Village hebben we Hakka thee gemaakt op de traditionele manier. Allereerst worden zwarte en witte sesam, groene thee blaadjes en gierst samengebracht in een aarden mortier en gedurende 40 minuten met een grote ruw-houten vijzel geplet en verpulverd. Tijdens dit proces worden vervolgens pindanoten, rode bonen en gemalen groene bonen stapsgewijs toegevoegd. Wanneer alles fijn verpulverd is, wordt aan het geheel hete geroosterde gerstthee toegevoegd en kan het mengsel opgedronken worden. Vaak wordt echter na enkele slokken een resem ijsblokjes toegevoegd om het geheel als een "iced tea" te drinken. Een zeer volle thee, zeer rijk en erg gezond!

In het Hakka dorp was ook een oude muzikant aan het werk. Opmerkelijk: hij gebruikte de meest ongewone objecten om muziek te maken! Van een waterspuit, een zaagblad, een doucheslang met -knop tot een geldbiljet, overal kreeg hij vrolijke deuntjes uit! En als hij dan eens een "normaal" instrument gebruikte, zoals een dwarsfluit, dan bespeelde hij het met... zijn neus! We waren toch wel best onder de indruk van zijn kunnen.

Het lijkt misschien alsof we vooral aan onze magen hebben gedacht in Taiwan! De Taiwanese keuken is inderdaad een openbaring geworden, maar we hebben natuurlijk meer gedaan dan enkel gegeten. Daarover binnenkort meer in deel 2 van "Taiwanese tyfonen"!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Taiwan»

Taiwanese tyfonen (105)

05 September 2013 | Wereldreis! | Taiwan | Laatste Aanpassing 08 September 2013

  • Green Island - vulkanische rotsformaties (4)
  • Taroko - de Shakadang trekking (4)
  • Green Island - Zhaori zoutwater hotspring (2)
  • Taoistische tempels (2)

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking