Reisverhaal «Noord Ethiopie»

Ethiopië | 0 Reacties 03 Januari 2009 - Laatste Aanpassing 04 Maart 2009

Bij aankomst op Zaventem zie ik dat mijn vlucht 6u vertraging heeft en ik ook mijn aansluitende vlucht mis. Turkish A. stelt voor om met Ethiopian A. te vliegen waardoor ik 9u moet wachten. Ze hebben alleen nog plaats in business class, wat het leed een beetje verzacht. Bij het inchecken krijg ik een uitnodiging voor de Star Longe, saaie plaats ( geen muziek ) met sterke drank en zware bieren à volonte. Het laatste 1u30 wordt direct leuker. Op de vlieger direct bubbels vanaf je gaat zitten. Bij tussenstop terug bubbels. Voorgerecht van zalm en scampi's, bubbels, warme zalm, bubbels, citroen- mokka- en chocoladetaartjes, bubbels en als slaapmutsje... Na al die bubbels mag ik zelf niet meer vliegen dus probeer ik maar te pitten. Door later aan te komen in Addis mis ik ook mijn ochtendvlucht  en is het terug 6u wachten om door te vliegen naar BAHAR DAR in het Noorden.

Hier ligt het grootste meer van Ethiopie, het Tana meer en tevens ook de bron van de Blauwe Nijl (5223km). Op de vele eilandjes bevinden zich kloosters. In het kleine museum van de Kebran Gabriel zien we zeer oude manuscripten, kronen van priesters en handkruisen. In het beroemdste klooster Ura Kidane Meret zie je de prachtige muurschilderingen in Ethiopisch Orthodoxe stijl. De ronde kerk is, zoals vele huisjes, opgetrokken uit een houten structuur waarover een soort modder/klei mengsel aangebracht is. In de dakconstructie binnen zit bamboe verwerkt.
Bij het terugvaren gaan we nijlpaarden spotten. We zien er 1. Niet gemakkelijk voor een foto want hij is aan het zwemmen en komt maar een paar seconden boven om te ademen. Als we willen terugvaren roept een militair de bootsman naar de kant. Het zou verboden zijn om daar te komen alhoewel er niks militairs in de buurt te zien is. Of was dat nijlpaard een militair wapen? De man die iets verderop in zijn papyrusbootje aan het vissen is zal het worst wezen.

Op het Royal Enclosure domein in GONDAR zijn een paar kastelen, Turks bad, dinning halls te zien van keizer Fasilada's uit de 17de eeuw. Het iets verder gelegen Fasilada's bath staat in de steigers ( dunne, houten boomstammen ). Het is hier dat elk jaar op 19 januari ( W-tijd ) het Timkat festival plaatsvindt. Duizenden pelgrims zakken naar hier af om herdoopt te worden en zo hun zonden van het voorbije jaar in het water te zien verdwijnen.
Het hoogtepunt in Gondar is het plafond van de Debre Selassie kerk. 104 gezichten met vleugeltjes ( blijkbaar allemaal met een klein verschil ) kijken je aan. de muurschilderingen zijn ook niet slecht en het feit dat er een kerkdienst aan de gang is maakt het plaatje compleet. Weinigen gelovigen in de kerk, de meeste zitten buiten te bidden.

Vanuit Gondar maak ik een dagtrip naar het SIMIEN MOUNTAINS NATIONAL PARK. Leuke wandeling van zo'n 3u met adembenemende ( letterlijk als figuurlijk want op 3200m ) vist'a. Je ziet soms heel goed de laagjes gestolde lava ( van vulkaanerupties van 40 miljoen jaar geleden! ) die als pannekoeken op elkaar liggen. Ik had in het vliegtuig al met open mond zitten kijken naar het fantastische landschap. Plateau's die dan plots in een afgrond storten en machtige kloven vormen. Groen-bruine tinten en waar het mogelijk is gebruiken ze de grond voor landbouw. Dit allemaal tussen de1500 en 3500m. De top van de 2de hoogste berg (4200m) is vlak, wat saai is. Toppen moeten pieken hebben. Naast zo'n 40000 mensen die in dit immense park wonen kom je soms ook een groep Gelada Bavianen tegen. Schattig.
 

Dan een dagje local bussen van Gondar naar AKSUM, verder noordwaarts. Amai mijn achterste. Zeer weinig beenruimte, warm en stoffig. Het is constant grindweg met putten. Na zo'n 5u begin je aan een spectaculaire afdaling ter hoogte van het Simien Nat. park. Langs dit gedeelte zie je trouwens een paar alleenstaande rotsen staan zoals in het Grand Canyon in de USA ( zelf nog niet gezien ). In sommige haarspeldbochten moet de bus eerst afremmen= verder slippen richting afgrond zonder vangrail, dan in achteruit= terug doorslippen om dan weer vooruit de rest van de bocht te nemen. Spijtig genoeg wou de bus hier geen korte panne hebben ( wel 30 minuten na vertrek ) zodat ik een paar foto's kon nemen. Nog een paar uur later wordt het nog stoffiger en muller. Hier en daar zie je verroeste legervoertuigen staan uit de burgeroorlog. Ik kom op tijd aan in Shire voor de minibus naar Aksum. En ik die dacht dat ik slechte weg achter de rug had. Gelukkig was het dak hoog genoeg van de bus want bij elke put (om de 5 seconden ) ging je in de lucht. Na 15u bussen kom ik afgemat  in Aksum aan.
Volgens een paar professoren was dit vroegere koninkrijk het laatste van grote beschavingen uit de Oudheid. Veel is hier nog onontgonnen. De 3 grootste obelisken zijn de blikvangers. De 24m hoge King Ezama Stele staat zo scheef als de toren van Pisa maar heeft wel hulp nodig om het omvallen te vermijden. De obelisk die door Mussolini in 1937 meegenomen was naar Rome staat hier terug overeind. En de waarschijnlijk grootste (33m) obelisk uit 1 steen gehouwen, ligt al 1600 jaar op dezelfde plaats waar hij gevallen is in een paar brokken. Men vermoed dat dit grafstenen waren want meestal zitten er graftombes onder. In het museum zie je dat de manier waarop de mensen vroeger leefden niet veel verschilt van hoe ze nu op het platteland leven.  

Koning Lalibela besloot in de 12de eeuw om van Roha ( na zijn dood werd dit LALIBELA ) een nieuw pelgrimsoord te maken. De pelgrimstocht naar Jeruzalem werd te moeilijk door de opkomst van de Islam en de kruistochten. Vrijstaande kerken werden uit rotsen gehouwen en zijn via gangen met elkaar verbonden. Er zijn 11 kerken in 2 groepen verdeeld. De mooiste, en bekendste, Bet Giyorgis (15m hoog) ligt een beetje afgezonderd van al de andere. Zondag= misdag en deze begint om 5u (!) tot ongeveer 9u. Gedurende Leddet ( Ethiopisch Kerstmis, 7 januari ) komen vele duizenden pelgrims uit het hele land naar hier.
In de buurt nog een 3daagse (TESFA) trektocht gedaan langs kliffen en het platteland. De boeren waren volop het kaf van het koren aan het scheiden en kinderen ( blijkbaar vanaf ze kunnen lopen ) waren de schapen, geiten, ezels en/of runderen aan het hoeden. Ongelofelijkk hoe tussen de bruikbare grond vele lappen grond liggen die vol liggen met stenen. Stoffige afsluiter. En o ja: die sterrenhemel...WAUW.

Volgens de Ethiopische kalender is het vandaag trouwens 25/04/2001. Mijn 27ste verjaardag dus!

 

 

 

 

 

Fotoalbums van Ethiopië

Noord (45)

04 Maart 2009 | Ethiopië | Laatste Aanpassing 09 Januari 2009

  • Gelada baboon, Simien Mountains NP.
  • Toilet with a view.
  • Lalibela.
  • Hier is restauratie nodig.

Zuid (30)

09 Januari 2009 | Ethiopië | Laatste Aanpassing 09 Januari 2009

  • Dimeka market.
  • Dasanech village.
  • Awasa fishmarket.
  • In the jeep.

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking