Reisverhaal «Addis Ababa»

Vijf maanden van huis | Ethiopië | 1 Reacties 05 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 06 Februari 2019

Dinsdag 5 februari 2019

Het intiemste en rustigste guesthouse tot nu toe lag in de grootste en drukste stad van het land, Addis Ababa. In de diplomatieke wijk houden twee welgestelde Ethiopiërs het Biruk B&B open. Een wat aftands maar kraaknet kamertje en 's morgens verzorgde oma het ontbijt in de living. In het binnentuintje staat zelfs een ouderwets schommeltje. We kwamen er niets tekort, behalve elektriciteit. Onvoorspelbaar viel die de elektriciteit uit en steeg vanuit de stad een geronk op van noodgeneratoren. We voelden ons 's avonds veilig in de donkere steegjes en soms deed deze grootstad door de 'moderne' aanblik ons heel even vergeten dat we in een ontwikkelingsland waren. Hoewel, de vrouwen wilden eens winkelen en vroegen advies aan een paar hip geklede meisjes. Het winkelcentrum waar zij hen naar toe brachten was toch niet meer als wat inderhaast bij elkaar gebrachte winkeltjes. Dan was het ondertussen voor mij gemakkelijker of misschien heb ik er een neus voor. Twee minuten zoeken bracht me naar een Duitse biergarten. De brouwerij, houten tafels, literpotten, alles leek met vrachtvliegtuig overgebracht. Het half kipje met frietjes en weizenbier voor een prikje smaakte overheerlijk. Onderweg herkenden we plots onze nationale vlag en het Atomium op de muur, ook Addis heeft sinds kort een Belgisch café. Haar man runt er een in Brugge, zij is Ethiopische en probeert het sinds een half jaar hier. Trots toont ze ons een foto van haar bar, afgeladen vol tijdens de Worldcup, met de Belgische ambassadeur centraal. Het is niet gemakkelijk, vertrouwt ze ons toe. Ik begrijp het wel. Publiek vinden om acht euro voor een Duvel te betalen zal hier niet zo gemakkelijk zijn. Zeker omdat een Bedele Special, een halve liter lekker Ethiopisch bier, amper 60 cent kost in het plaatselijk café. Aan lekker eten in Ethiopië geen gebrek. Tineke en ik houden van het nationale gerecht injera, een zure pannenkoek, met de lekkerste groentenbereiding, de kindjes vinden rijst, pasta of pizza op het menu. 

Ze zijn zo trots dat hun land, buiten even het Italiaans intermezzo, niet werd gekoloniseerd. Ze promoten terecht Ethiopië als authentiek en 'where it all began'. Mijn Zuid-Afrikaans Barberton-petje met daarop geschreven 'The Genesis of Life' blijft van toepassing. Dus gingen we natuurlijk naar het National Museum om Lucy te bewonderen. Hoewel een uitgestorven tak van een mensachtige, onze bekendste voorvader. Lucy ligt centraal en gaf ons kippenvel maar werd links en rechts geflankeerd door nog mooier volk, Selam en vooral Ardi. Hij is recent ontdekt en een miljoen (!) jaar ouder dan Lucy en daarmee het oudste, zo goed bewaarde skelet van een hominide. Wat zijn we zo fier en blij dat we dit met eigen ogen zagen. De troon van keizer Haile Selassie, Menelik I en II kwamen in de schaduw van onze Lucy-beleving maar waren natuurlijk ook de moeite.

Ethiopië kende een turbulente geschiedenis met het Derg-regime als pikzwarte bladzijde. Onder de communustische militaire dictatuur van Mengistu vielen naar schatting een half miljoen doden door vervolging, foltering en moord. Onrechtstreeks eiste de daarop volgende hongersnood nog eens anderhalf miljoen doden. We bekeken en gruwden van de totale waanzin in het Red Terror Museum. Het was geen aangenaam bezoek maar geschiedenis die nooit mag en kan vergeten worden. Het Etnologisch Museum was bijzonder interessant, een student wou ons rondleiden voor wat geld en deed dat bijzonder goed. Hij sprak langzaam en heel duidelijk Engels, perfect verstaanbaar voor Lisse en Jolente. Hij leerde ons over het leven en de gebruiken van de stammen in het zuiden, die we volgende week gaan bezoeken. Het museum ligt in het voormalige paleis van de laatste keizer Haile Selassie. We bezochten zijn slaapkamer, badkamer en zagen een heel heel heel klein stukje van zijn schatkamer. Er wordt met bijzonder veel respect gesproken over 'zijne majesteit'. De eigenaar van ons guesthouse vertelde hoe hij zich herinnerde als klein manneke met vlagjes te zwaaien tijdens een staatsbezoek van onze Koning Boudewijn aan het land, de koning was een goede vriend van de keizer. Dat hij een waanzinnig kantje had en een land naliet met wortels waaruit een vernietigend derg-regime kon groeien, lijkt hem vergeven. We gaan nog wat verder mee in de verheerlijking van de keizer en bezoeken zijn graf in de Holy Trinity Church. Na de kerk in Axum waar de oorspronkelijke stenen tafel van Mozes zou worden bewaard, het tweede belangrijkste bedevaartsoord van het land. We zijn gewoon zulke belangrijke relieken op afstand te mogen aanschouwen, ik denk bijvoorbeeld aan het graf van Napoleon in Parijs. In Ethiopië gaat het anders. Iemand doet een deurtje open en dan staan we alleen in een kapel, tussen de twee gigantische sarcofagen. Het doet wat onwenLachaiseicht en ongecontroleerd bij volksheld nummer één te staan. Rond de indrukwekkende kerk ligt het Père Lachaise van Addis (om de vergelijking met de lichtstad verder te zetten). Studenten verdienen wat bij door rondleidingen aan te bieden. Hij deed het prima en zo hielpen we toch een beetje aan zijn toekomst. Hij leidde ons naar de graven van legendarische marathonlopers, coaches, de ethiopische dokter die stierf bij 9/11, de corrupte eerste minister Zenawi, ... . 's Avonds sloten we samen de dag af met een heerlijke maaltijd bij Savour, de Biergarten of met een culturele avond in Habesha2000. Daar was heel sfeervol en het buffet overheerlijk, en waar gedanst wordt daar kan Tineke niet stil zitten ! 

We spraken in Addis af met Tuti, samen bespreken we hoe we de Omovallei in het uiterste zuiden van het land gaan bezoeken. Hij is van daar, heeft ondertussen een behoorlijke reputatie opgebouwd als gids en organisator en we bespreken een vijfdaagse binnen ons budget. Zo planden we ook verder ons avontuur (en dat is het echt). We regelden de nodige vluchten naar Jordanië, terug naar België en beslisten om Israël niet te bezoeken. Buitenlandse zaken waarschuwt voor potentiële gevaren nu de VS Jeruzalem als hoofdstad erkent en risico's opzoeken is geenszins de bedoeling van onze trip. Het alternatief wordt misschien zelfs boeiender, we kiezen om af te sluiten in Athene en een rondrit door Peloponessos, het geeft nog een extra boost aan onze reis !

Herman

 

 

 

 

Fotoalbums van Ethiopië

Omovalley (90)

14 Februari 2019 | Vijf maanden van huis | Ethiopië | Laatste Aanpassing 14 Februari 2019

Hawassa en Arba Minch (60)

06 Februari 2019 | Vijf maanden van huis | Ethiopië | Laatste Aanpassing 06 Februari 2019

Addis Abeba (34)

01 Februari 2019 | Vijf maanden van huis | Ethiopië | Laatste Aanpassing 01 Februari 2019

  • Een Ethiopisch-Belgisch restaurant.
  • Een vriendelijke gastheer die ons ophaalt aan het

Lalibela (56)

30 Januari 2019 | Vijf maanden van huis | Ethiopië | Laatste Aanpassing 30 Januari 2019

  • Uitzicht bij Ben Abeba.

Gondar en Simien Mountains (130)

24 Januari 2019 | Vijf maanden van huis | Ethiopië | Laatste Aanpassing 24 Januari 2019

 

Plaats een Reactie

Frederik Meert 'K mag hier toch allemaal niet te veel naar kijken!!!! Zo komen er te veel landen op de 'daar willen we ook nog wel eens naartoe-lijst' bij. Ferme reis, geniet er nog van. Geplaatst op 11 Februari 2019

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking