Reisverhaal «Amman, Jerash en het noorden»

Vijf maanden van huis | Jordanië | 0 Reacties 24 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 25 Februari 2019

Zondag 24 februari 2019

Het was een lange nacht reizen naar het Midden Oosten. We installeerden ons opnieuw in een hoekje van de vertrekhal in Addis Abeba om te wachten op de vlucht vroeg in de morgen. Alles verliep wat in een slaapdronken waas. Toch werden we op slag klaarwakker toen we, net voor het landen in Caïro, ineens een mooi zicht hadden op de piramides van Sakkara en Gizeh. In de luchthaven van Amman was het even spannend toen één van onze valiezen werd meegenomen door de douane omdat er een ... verrekijker in zat. Na onderzoek van het kleine Aldi-exemplaar en invullen van enkele papieren kregen we ze terug mee met de waarschuwing de verrekijker niet te gebruiken bij grenzen en militaire posten. Met buurlanden als Irak, Syrië en Israël wordt er natuurlijk niet gelachen met veiligheid. 

We waren blij eens een deftig toilet te kunnen gebruiken en vonden alles zo proper. Nu we wat langer in Jordanië zijn, is die properheid toch relatief maar na zes weken Djibouti en Ethiopië waren we vlug tevreden.

Amman was gezellig, gastvrij en vriendelijk. De Jordaniërs zijn trots op hun koning en militaire macht. Zoals er bij ons een kunstwerk staat in het midden van sommige ronde punten, staan hier afgedankte gevechtsvliegtuigen opgesteld en op sommige auto’s staat de koning afgebeeld, mikkend door het vizier van een kalasjnikov. Langs levendige souqs en lekkere eethuisjes met humus en falafel wandelden we downtown door steile en smalle steegjes. We bewonderden het Romeins theater en keken er naar de ruïnes op Jebel al-Qala’a. Op de heuvel staan de overblijfselen van de tempel van Hercules en van een stad van de Omajjaden, wikipedia was nodig om dat stukje geschiedenis nog eens op te frissen. De avondzon kleurde de witte blokhuizen mooi en door de gezangen vanop de minaretten baadde de stad in een unieke sfeer. Darat al-Funun is een groep knap gerestaureerde huizen en ruïnes waar tijdelijke exposities lopen. Het was er heerlijk rondlopen en de uitzichten vanaf de mooie binnenplaatsen waren prachtig. We gaven lesjes en genoten van de rust en ruimte van ons appartement. Tineke en de kindjes waren content nog eens in een echt winkelcentrum te shoppen en na vier maanden iets anders dan de trekkingsbroek en fleece aan te trekken.

Twee weken hebben we een huurauto, het is een stoere Mazda 3 deze keer. Voor mij allemaal gelijk hoor, als onze bagage er maar in past. Zo rijden we richting Irak, de oostelijke woestijn in naar de woestijnkastelen. Het zijn de eerste voorbeelden van Islamitische architectuur en telkens indrukwekkende bouwwerken. Qasr Kharana staat al 1300 jaar machtig in de harra, de gravelwoestijn. Wat de precieze functie was, is nog onbekend, misschien was het een ontmoetingscentrum tussen bedoeïenen en de Islamitische leiders. In de bedoeïenentent naast het mysterieuze fort verzamelde de eigenaar fossielen uit de omgeving. Hij toonde ons afdrukken van dinosauriërs, vissen en zelfs een prachtig gefossileerd dinausaurusei, ik keek vanaf dan met andere ogen naar de immense steenwoestijn. Qusayr Amra was een jachthuis en badcomplex en de mooi bewaarde fresco’s met naakte vrouwen en triomfantelijke jachttaferelen lieten weinig aan de verbeelding over. Diep in de woestijn ontsnapten de Omajjaden aan de strenge Islamregels en genoten er van een liederlijk leven. Dat is bij ons wat minder nu, alcohol is nauwelijks te vinden en heel duur. Ik liet me verleiden om veel te veel te betalen voor een lokaal bier. Groot was de ontgoocheling toen ze met een Amstel voor de dag kwamen. Qasr Al Azraq was een imposante ruïne en vooral beroemd als toevluchtsoord van de Lawrence of Arabia in de strijd tegen de Turken. Bij het terugrijden passeerden we het vluchtelingenkamp (of eerder stad) van Azraq en dat confronteerde ons met de harde realiteit, enkele kilometers verder ligt Syrië.

Jerash, of Gerada zoals de Romeinse provinciestad noemde, ligt in het noorden van het land. Het is het Pompeii van het Midden Oosten. De stad is onwaarschijnlijk goed bewaard en we liepen uren tussen triomfbogen, theaters, tempels en goed bewaarde straten. We moesten niet eens veel verbeelding hebben om ons 2000 jaar terug in de tijd te katapulteren. Vooral het goed bewaarde ovalen forum was formidabel mooi. We bezochten ook Umm Qais, het voormalige Gadara, in het uiterste noordwesten. De stad is minder goed bewaard dan Gerada maar de sfeer die er hing was uniek. Het was vrijdag en na het gebed in de moskee gaan de families picknicken, zelfs de graskant naast de autostrade is goed om de waterpijp en theepot boven te halen. Ook Umm Qais is een geliefd uitje. Er was een prachtig uitzicht op het meer van Galilea, de Palestijnse gebieden, de Golanhoogten en Syrië. Het was een mooie en vredevolle plaats maar bijzonder vreemd om in die sfeer naar zoveel conflictgebieden te kijken, we moesten heel wat uitleg geven aan Lisse en Jolente. We stopten nog aan het imposante Islamitisch fort van Qala’at ar-Rabad, ooit opgetrokken als verdediging tegen de kruisvaarders en dwaalden er door de donkere kamers. Het maakte deel uit van de verdedigingsas tussen Cairo en Damascus. De stapschoenen gingen aan om de natuur in het Aljoun Nature Reserve te verkennen. Het was niet spectaculair maar mooi met de vele wilde veldbloemen en het wandelen deed deugd.

We zijn graag in Jordanië, de koelere temperatuur doet deugd na de bakoven van Afrika. Er zijn de gekende hoogtepunten waar we nog toeristen ontmoeten. Gelukkig hebben we de luxe van de tijd om ook van het toeristische pad af te wijken. De mensen zijn fier dat we hun land bezoeken. Ze beseffen centraal tussen zoveel conflicten te leven en zijn dankbaar dat het in vrijheid en vrede kan.

Herman

 

 

 

 

Fotoalbums van Jordanië

Petra, Wadi Rum en Aqaba (55)

07 Maart 2019 | Vijf maanden van huis | Jordanië | Laatste Aanpassing 07 Maart 2019

  • petra (70)

Madaba, Dode Zee en Karak (36)

07 Maart 2019 | Vijf maanden van huis | Jordanië | Laatste Aanpassing 07 Maart 2019

  • We zien regelmatig bedoeïenententen.
  • Zoutkristallen.

Amman, Jerash en het noorden (40)

26 Februari 2019 | Vijf maanden van huis | Jordanië | Laatste Aanpassing 26 Februari 2019

  • Een Islamitische burcht.
  • Stenen huizen in de stad.
  • En hier en daar tenten van bedoeïenen.

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking