Reisverhaal «Penang»

Een jaar van huis | Maleisië | 0 Reacties 23 Juni 2015 - Laatste Aanpassing 15 Augustus 2015

Maandag 23 juni

We beklommen Ban Po Thar, de pagode van de duizend Boeddha's, in het hart van de Kek Lok Si tempel. De skyline van een moderne grootstad omarmde het historische centrum. Onder ons zagen we een Hindoetempel, versierd met Ganesh, Parvati en hun vele andere goden. Vanop de minaret werd opgeroepen tot gebed en boven de wirwar van gebouwen stak een katholiek kruis uit. In Georgetown, genoemd naar King George IV, op het eiland Penang zagen we een ongeziene verscheidenheid aan culturen en godsdiensten samenleven. Penang ligt aan de westkust van Maleisië en werd vanaf 1700 door sultans bestuurd als een onafhankelijke staat. Later kwam het onder Brits gezag en groeide uit tot het centrum van de Brits Oost-Indische Company. Er werd intensief handel gedreven met de steden Madras en Bombay in India. Het was de draaischijf van de internationale Chinese opiumhandel en de haven naar het Midden Oosten en Europa. Deze hutsepot van culturen en godsdiensten maken Georgetown tot een boeiende en unieke Aziatische stad. De rondrit in Penang deden we met de scooter en liet vooral een druk eiland zien met bochtige bergwegen langs exotische fruitplantages om dan weer af te dalen naar vissersdorpen. We voelden ons weer 100 % in Azië en genoten van de chaos en het typische straatbeeld met ontelbare kraampjes. We stopten wanneer we zin hadden om te spelen op het strand, fruit te proeven, babbeltje te doen en veel rond te kijken. Vooral de stinkende maar lekkere doerian, de eivormige, stekelige vrucht van de doerianboom, werd in de vele stalletjes verkocht. Het vruchtvlees heeft een zachte pulpachtige textuur. De geur is gelukkig niet te vergelijken met de smaak maar de oprispingen die we ervan kregen, smaakten dan weer zoals de geur. We konden dus lang 'nagenieten' van die ene doerian.

Even buiten de stad ligt de grootste Chinees Boeddhistische tempel van het land. Eind 19de eeuw gaf een rijke Chinese immigrant de opdracht voor de bouw van Kek Lok Si, gelegen op een heuvel tussen de stad en de wouden. We herkenden zoveel van de voorbije tien maanden. De mooie onderhouden binnentuintjes en de vele kleuren waren dan toch weer nieuw.

In het beschermde historische stadscentrum staan de grote Brits-koloniale gebouwen rond een pandang of plein maar het zijn vooral de smalle steegjes met huisjes in de typische raj-architectuur, de grote chique Chinese handelspanden, Indische tempels, moskeeën en Chinese tempels die de binnenstad zo uniek maken. De Indische wijk vol met geuren en kleuren, opzwepende muziek en Chinatown, wat groezelig, met verkopers, riksja's en eetstalletjes waren een aanslag op onze zintuigen. De streetart, fotogeniek en verborgen in de steegjes, maakte het rondwandelen extra fijn voor de kindjes.

Ik ben blij dit alles te kunnen neerschrijven en niet het land te zijn uitgezet. Toen we een sanitaire stop aan een tankstation maakten, stapte ik verkeerdelijk de gebedsruimte binnen in plaats van de mannentoiletten. Ik vond het er nogal chique naar Aziatische normen. Gelukkig keek ik net op tijd naast mij en zag een man op zijn matje tot Allah bidden. Ik stond voor de waterkranen om ritueel de voeten te reinigen en dat leek toch wel een beetje op een proper urinoir. Met het schaamrood op de wangen droop ik af om daarna uitgebreid te lachen natuurlijk.

Na de uitbundige natuur van Borneo werden we weer volledig ondergedompeld in cultureel Azië, een continent dat nooit kan vervelen.

Herman

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «George Town - Penang»

George Town op het eiland Penang (28)

23 Juni 2015 | Een jaar van huis | Maleisië | Laatste Aanpassing 23 Juni 2015

  • Geen riksja-rit voor ons?
  • Het is doerian-seizoen.

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking