Reisverhaal «Mandalay»

Een jaar van huis | Myanmar | 0 Reacties 18 Februari 2015 - Laatste Aanpassing 15 Augustus 2015

14 februari 2015

Boeddha himself zou twee keer op de heuvel rond Mandalay geweest zijn waarvan één keer in de incarnatie als kip. Hij deed daarbij de voorspelling dat op deze plaats bij het 2400ste jubileum van het Boeddhisme een stad zou gesticht worden. Koning Mindon liet de voorspelling uitkomen en stichtte in 1857 een nederzetting bij de heilige Mandalayberg. Ervoor staat zijn koninklijk paleis over een oppervlakte van 4 km². Heel indrukwekkend om langsheen de 8 km omwalling te rijden. Ons hotel ligt rustig, wat buiten het drukke centrum. We huurden een fiets om de stad te verkennen. De weg vinden was niet moeilijk, de straten zijn rond het ommuurde domein aangelegd in een roosterpatroon en eenvoudig genummerd. We zagen hoe bladgoud geklopt werd en het fijne handwerk tijdens het bekleden van de Boeddhabeelden. Wat verder weg liggen voormalige dorpen die door de grootstad zijn opgeslorpt. Daar was het fijn fietsen tussen kloosters en pagodes. Zeker de Inbin Kyaungtempel, heel mooi versierd met fijn houtsnijwerk, was een oase van rust tussen de drukke straatjes. Het boeddhisme leeft hier in Myanmar en Mandalay als nergens anders, overal zagen we pagodes of kloosters en het straatbeeld kleurde rood door de gewaden van de monniken. Zij zijn hier haast heilig, hun rol bij de strijd naar onafhankelijkheid en de weg naar democratie hielp hen nog verder deze status te verwerven. Ze betaalden een hoge tol, de militaire dictatuur liet kloosters 'opruimen' in de hoop de voortrekkers zo de mond te snoeren.

Een Aziatische markt heeft steeds overweldigende geuren en kleuren. Van heel lekker, onbekend en indringend zoals bij gedroogde vis tot rot en vies. Ingewandenvlees vol met vliegen in de blakende zon wordt nog verkocht en waarschijnlijk met smaak gegeten, slik. Dat we steeds moeten opletten met voedsel ondervonden Tineke en Jolente, ze lagen tussen toiletbezoeken een dag plat, waarschijnlijk zijn komkommers de schuldige, dat schrappen we van ons menu.

De U Bein, een oude, van teakhout gemaakte brug is heel fotogeniek gelegen over het Taungthaman meer. Tegen valavond loopt het hier over van de toeristen (we zijn het zelf ook natuurlijk) en ze hebben gelijk, het is een prachtig beeld met de ondergaande zon. De mooiste ervaring hadden we toch in de namiddag met de roeiboot. Lekker rustig langsheen vissers met op de achtergrond deze bijzondere brug.

Bijna niet te geloven maar zelfs tot hier in Myanmar is de platte commercie van Valentijn al doorgedrongen. Ook in Mandalay kan je voortaan hartjesbalonnetjes kopen en teveel betalen voor een 'lovelunch'. Wie wil meedoen, doet dat gerust maar voor mij heeft deze dag een andere betekenis. Het was de verjaardag van mijn nonkel Mark. Toen ik nog in Kuifjesstrips zat weg te dromen over avonturen in verre landen, maakte hij zijn droom waar. Hij werd kapitein lange omvaart, schreef me brieven en vertelde verhalen over exotische bestemmingen. Hij was een avonturier. Toen nonkel Mark 25 jaar geleden vermist raakte op volle zee, liet dat in de familie een wonde na die niet heelt, zijn lichaam is nooit terug gevonden. Ik heb al dikwijls aan hem moeten denken en over hem verteld nu we zelf zo lang en ver van huis zijn.

Herman

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Mandalay - Myanmar»

Mandalay (13)

18 Februari 2015 | Een jaar van huis | Myanmar | Laatste Aanpassing 18 Februari 2015

  • Geduldig en fijn werk : de Boeddhabeelden beplakke
  • Valiezen en kindjes worden aan de kamer afgezet.
  • Op het goud kloppen tot het bladgoud wordt.
  • Uit respect in de tempels de slippers en schoenen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking