Reisverhaal «Past een jaar in een rugzak»
TROPENTRIP
|
België
|
0 Reacties
14 November 2013
-
Laatste Aanpassing 24 November 2013
Op reis gaan betekent onvermijdelijk ook inpakken van alles wat je denkt nodig te hebben. Met heel wat Chirokampen en - weekends in het achterhoofd kunnen we ons toch al een beeld vormen van wat handig is om mee te nemen. Ook onze reizen van één maand geven ons een idee hoe onze rugzak zo ideaal mogelijk te vullen. Toch blijken we nu voor een iets grotere uitdaging te staan.
Gedurende één jaar zullen we leven uit onze rugzak, zoals dat dan heet. Concreet moeten we dus meer meenemen dan enkel wat aangepaste kledij. In feite vormt onze bagage letterlijk en figuurlijk de ruggensteun voor onze reis. Het vraagt heel wat denk- en opzoekwerk om te bepalen wat we zullen meenemen. Of om te weten wat we ter plaatse kunnen kopen. Ook de uitdaging van gewicht en verpakking zorgt ervoor dat we echt wel keuzes moeten maken.
Een bagagelijst moet ons helpen om een duidelijk beeld te krijgen op wat we nodig hebben voor één jaar. Aan de uiteindelijke bagagelijst is nog wat werk. Maar per onderdeel is al heel wat opzoekwerk verricht. Voor wie ook een reis in het vooruitzicht heeft, kan dit handige info zijn.
KLEDIJ
In feite hebben we kledij nodig voor alle temperaturen. Uiteraard verwachten we in de tropen geen vriestemperaturen en zullen moonboots overbodig zijn. Toch kan het 's nachts of in de bergen serieus afkoelen. We nemen dus de nodige lagen mee om ons te kunnen beschermen.
Anderzijds blijkt kledij voor de tropen zoeken niet zo ideaal als gedacht. In AS Adventure kregen we een hele uitleg over het evenwicht vinden tussen voldoende ademend en waterdichtheid. Doordat het in de tropen gemiddeld een pak warmer is dan hier, zal er serieus wat gezweet worden. Algemeen is de regel: geen katoen, want dat houdt de warmte vast. Synthetische stoffen ademen beter.
Probleem bij waterdichte stoffen en schoenen is echter dat ze bijna niet ademen. Ze houden het water van buiten (en meestal ook van binnen) tegen. Geen eenvoudige zoektocht dus.
Specifieke kledij zoals een tropenbroek of trekkingschoenen kopen we hier aan, zodat we zeker zijn van de kwaliteit. Een fleecepull en T-shirt in merynewol zitten ook al in onze bagage.
REISAPOTHEEK:
Ons lichaam werd in de laatste maanden reeds volgespoten met een arsenaal aan vaccins. Toch blijkt een EHBO-tas met standaard medicatie geen overbodige luxe. In sommige landen is niet alles even standaard of betaalbaar beschikbaar als hier. Via onze huisarts en de dienst tropische ziekten van AZ St-Jan konden we heel wat informatie bundelen, zodat we een geschikte reisapotheek konden samenstellen.
Leen besteedde meer dan een volle dag aan het uitpluizen en samenstellen van onze ziekentas. We hebben zowel pillen tegen diaree, misselijkheid als antibiotica voor ernstige gevallen mee. Aangezien wonden in warme en vochtige gebieden sneller kunnen ontsteken, hebben we ook ontsmetting en toebehoren in ons tasje gestoken. Ook bescherming tegen de malariamug en dengue zal niet ontbreken. Aangezien we veel buiten de grote steden zullen vertoeven, zullen we ons continu hiertegen moeten beschermen. Op aanraden van de dokter kozen we dan ook voor Lariam, wat betaalbaarder zal zijn. Wel eerst nog even uittesten of dit ons geen nare bijwerkingen bezorgt.
Nu maar hopen dat we het niet (of zo weinig mogelijk) nodig hebben.
SLAPEN:
We ruilen ons vertrouwde bed gedurende een jaar in voor minder vertrouwde slaapplekken. We kunnen dus maar beter op de meest uiteenlopende situaties voorbereid zijn.
Dankzij onze nieuwe ultralichte luchtmatrassen kunnen we overal slapen. Midden in de matras bevindt zich een synthetische dons (primaloft) die ervoor zorgt dat de warmte van het lichaam en de koude van de ondergrond van elkaar gescheiden blijven.
Onze compacte slaapzak hebben we aangevuld met een liner (of lakenzak). Met deze liner kunnen we de weerstandtemperatuur van onze slaapzak met enkele graden verhogen. Ook in een hostel met minder propere bedden kan de liner goed van pas kopen. We zijn nu al overtuigd van deze aankoop.
Rest dan natuurlijk nog de vraag of we ook nog een minihuisje meenemen. Een tent geeft je de mogelijkheid om overal te slapen waar je plaats vindt, maar neemt natuurlijk ook wat plaats en budget in. Aanvankelijk kregen we de raad om voor Azië zeker geen tent te kopen, omdat er genoeg betaalbare alternatieven zijn om binnen te slapen. In Afrika zouden we onze tent wel kunnen gebruiken. Er heerst nog wat twijfel over de mogelijke aankoop van een compacte trekkerstent. Tips steeds welkom.
MULTIMEDIA:
Ook al trekken we naar de andere kant van de wereld, toch we willen het contact met thuisfront toch niet helemaal verliezen. Daarom nemen we ook wat multimedia mee voor onderweg. Uiteraard beperken we onze luxeproducten tot het minimum. Enerzijds willen we de kans op diefstal zoveel als mogelijk beperken. Anderzijds tellen alle kilo's.
Met onze smartphones kunnen we niet enkel snel iets opzoeken als er wifi is. Ook snel even een leuke foto maken kan handig zijn.
Om onze blog verder te onderhouden nemen we onze tablet mee. Zo hoeven we niet steeds naar een internetcafé te hollen als we wat van ons willen laten horen.
Tenslotte willen we ook graag ons fototoestel meenemen. Bij vorige reizen waren we steeds enorm tevreden met de resultaten van deze foto's. Gedurende één jaar zullen we zoveel indrukken tegenkomen dat een extern (foto)geheugen wel handig zal zijn.
EN VERDER:
Lang of ver reizen brengt ook een aantal specifieke gadgets met zich mee. We ontdekten dat er ondertussen een serieus aanbod aan handige tools voor onderweg beschikbaar is. Toch proberen we ons te beperken toch de zaken die we echt nodig hebben.
Een zakmes en een wereldstekker zijn zaken waarvan we het nut zeker en vast inzien. Ook een muskietennet zal in onze bagage niet ontbreken.
Een alarm voor je bagage leek ons eerder een gadget. Ook de boekenhandel puilen over de interessante 'must have' boeken. Helaas is daar noch plaats noch budget voor. Google, onze beste vriend, zal ons ook wel een eind op weg helpen.
Aangezien we ook geen woordenboek met alle talen van de wereld kunnen aankopen, leek een boekje met internationale symbolen ons wel een handig hebbeding. Hopelijk komt het goed van pas.
De volgende dagen en weken maken we werk van een volledige bagagelijst en het concreter uitstippelen van onze reisroute. Wie nog handige tips heeft voor ons, kan reageren op dit artikel of ons een mailtje sturen.