Reisverhaal «Day Tour : Sidemen to Amed»
INDONESIË - Bali
|
Indonesië
|
0 Reacties
01 September 2016
-
Laatste Aanpassing 08 September 2016
DAG Sidemen naar Amed
Vertrekken vandaag voor een lange rondrit met prive chauffeur Kadek: tempel Besakih - Tempel Kehen - Eten -Denpasar - Luwa koffie - Taman Ujung waterpaleis - Amed
- Tempel Besakih
De grootste tempel op Bali, de moedertempel noemen ze het hier. Het is te vergelijken met Lourdes. Een lange weg naar boven omzoomd met winkeltjes. Bij het aankomen stopte de chauffeur aan een hoek om tickets te kopen. Als we het eerste controle punt arriveren, moeten we al een vrijwillige extra bijdrage voor de tempel geven. We willen dit niet, maar mogen niet verder zonder te betalen. Uiteindelijk geven we 10000 roepies. Als we helemaal boven zijn, wordt een zak gevuld met offermandjes bijna letterlijk door mijn strot geramd. De verkoopster blijft herhalen dat ik het moet aannemen en houdt het vlak voor mijn gezicht. Ik blijf weigeren en uiteindelijk geeft ze op. Helemaal boven moeten we opnieuw onze inkomtickets tonen. Hier krijgen we te horen dat we enkel buiten de tempel mogen wandelen en niet erin. We mogen enkel links, weg van de tempel. Miguel blijft wat ronddraaien en opnieuw worden we benaderd dit keer door een lokale gids. We moeten hem betalen om verder te mogen. Ze beweerden dat je een lokaal persoon nodig hebt om naar boven te gaan. En als je dat niet had, mocht je niet door en kon je enkel rond de tempel (lees er buiten rond). In onze reisgids en onze chauffeur zeiden dat het wel mocht, dus na wat ronddraaien gingen we toch de trap naar boven tussen de tempels. Want het is een tempel complex. We liepen op de trappen en niemand die ons er nog over aangesproken heeft. We merkten wel dat we de enige toeristen waren zonder gids/ lokale persoon. We zijn niet in een tempel geweest maar enkel het pad ertussen, vandaar kon je voldoende zien. De zogeheten gidsen zeiden ook niet veel, dus de meeste toeristen liepen ook maar gewoon wat rond te kijken. Ondanks de startperikelen was de tempel op zich wel de moeite.
- Tempel Kehen
Twee versierde olifanten verwelkomen ons aan de majestueuze trap. Binnen is dit weer een andere tempel, hier heb je vele kleine altaartjes. De ene al mooier versierd dan de andere. Het is hier heel rustig, geen volk. Er staat ook een enorme Banyan tree, doet denken aan de "tree of life" uit Avatar.
- Eten
We hadden nog tijd alvorens naar Denpasar te rijden en ik was mottig van de auto. Dus we besloten om te gaan eten. De chauffeur vroeg Miguel of hij al Babi Gulik gegeten had. Miguel had het er al over gehad, maar het stond tot nu toe nergens op de kaart. De chauffeur stopte aan een lokale warung waar het de specialiteit was. Het gerecht is een varken aan het spit en wordt geserveerd met stukjes huid met vet aan. En heel pikante saus. Zelf had ik iets vegetarisch, jackfruit die ook super pikant was.
- Denpasar
Onze laatste keer, want onze verlenging is goedgekeurd, en onze paspoorten krijgen we eindelijk terug.
- Luwa koffie
In de auto werd er gebabbeld met de chauffeur en kwamen we op het onderwerp Luwa koffie. Dit is koffie waarbij de koffie bonen (waar Balinese koffie mee wordt gezet) zijn opgegeten door de Luwa en terug uitgepoept, gewassen en dan geroosterd en vermalen. Het zou zachte koffie zijn, uniek van smaak. De Luwa leeft enkel in Bali dus ook een lokaal product. De Luwa is een beestje dat lijkt op een vos en een kat en is een nachtdier. Blijkbaar een venijnig beestje. We stopten aan een soort luwa-farm, waar we onmiddellijk werden ontvangen door een jongen die ons onmiddellijk een rondleiding gaf in de tuin. Hier zag ik voor het eerst in het echt, kende het van foto's, kaneel en vanille. Verder zagen we ook ananas, koffie planten (gewone koffie en Balinese = super bitter en serieus straf), drakenfruit, gember, mangoboom en nog meer. Daarna werd getoond hoe ze alles drogen en roosteren (in grote wok boven kampvuur). Dan was het proeftijd, er werden een 15-tal tasjes klaargemaakt, met thee en koffie. Van alles wat ze groeiden maakten ze thee of koffie. We wilden eigenlijk enkel de Luwa koffie proeven, maar die moesten we betalen. Deze koffie werd niet als oploskoffie geserveerd maar op een authentieke wijze gezet. Ik hoor jullie nu denken, "en? Was die nu lekker?" en ja, deze was zeer zacht van smaak en ook lekker. Alleen blijf ik mij afvragen, was het nu door de Luwa of door de koffie machine dat het zo zacht smaakte...?
- Taman Ujung waterpaleis
In vergelijking was deze tempel duur, het entreegeld was 70000 roepies. Dit is vooral een grote vijver met in het midden een groot huis en aan de rand ook. Op de heuvel errond staan bogen met een kleine waterpartij. Het andere waterpaleis op de vorige tour was net iets magischer dan dit.
- Amed
Dan was het richting laatste stop, Amed. Hier verblijven we enkele nachten en nemen van hier de boot naar Gilli Air. Amed is een stuk kust met zwart strand. Miguel gaat snorkelen en ziet o.a. papegaai vissen. Paulina probeert het ook, maar drinkt nogal gretig van de zee, bah!
VISA proces
Indien je maximum 30 dagen in Bali verblijft heb je als Belg geen visa nodig en krijg je gewoon gratis een stempel in je paspoort bij aankomst op de luchthaven. Maar wij zijn hier 6 weken dus moeten we een extensie voor een extra 30 dagen aanvragen. Nu dacht ik dat je dit kon regelen bij aankomst op de luchthaven maar dat was dus verkeerd gedacht, volgende keer toch maar beter informeren vooraf. Je moet de Balinese bureaucratie ondergaan en dit gaat niet snel. Maar het is ons gelukt zonder dat we onze planning hebben moeten wijzigen.
Het proces :
Bij aankomst op de luchthaven moet je in de hal voor de paspoortcontrole een 30 dagen visa kopen die "extendable" is, dit kost 35 dollar per paspoort . Het gratis visum bij aankomst is niet verlengbaar.
Voor het verstrijken van je eerste 30 dagen moet je volgende 3 stappen doorlopen hebben.
1) Je gaat eerste keer naar immigratiekantoor in Denpasar (vanuit Sanur goed te bereiken) of Jimbaran (in de buurt van luchthaven). Je gaat nu je aanvraag voor extensie indienen. Je moet per persoon een dossier indienen bestaande uit enkele formulieren die je moet invullen en daarbij een kopie van je paspoort/visa en een kopie van je vlucht (E-ticket waaruit duidelijk is dat je Indonesia voor het einde van de aangevraagde extensie verlaat). Ik sprak andere toeristen die speciaal vliegtickets moesten gaan kopen om hun dossier te kunnen indienen. Alle formulieren krijg je ter plaatse.
2) Na 2 a 3 dagen ga je voor een 2de keer terug voor betalen en nemen van foto's en vingerafdrukken. Eerst betalen van ongeveer 25 euro per paspoort, dan bewijs van betaling afgeven aan andere counter, dan wachten met nummertje voor de foto's. Bij ons duurde dit ongeveer een uurtje. Let op dat elke persoon voor wie een aanvraag werd ingediend aanwezig moet zijn.
3) Na 3 dagen ga je voor de 3de keer om je paspoort met extensie op te halen. Dit gaat snel maar kan enkel tussen 14u en 16u, terwijl de eerste 2 keren je in de voormiddag moet komen. Yoepie, we hebben nu eindelijk ons paspoort terug.
TIPS
- Ga best zo vroeg mogelijk dan is het waarschijnlijk nog niet te druk.
- Je kan iemand inhuren om het proces voor jouw te doorlopen zodat je zelf dan enkel de 2de keer hoeft mee te komen, kost wel centjes natuurlijk.
- Je kan blijkbaar de extensie reeds vooraf in België aanvragen maar weet niet hoe dit verloopt.
- Voorzie 1 week doorlooptijd om het proces te doorlopen.
- Check openingsuren en feestdagen
- DON'T LET TIME BE YOUR ENEMY, ENJ