Reisverhaal «Sidemen»

INDONESIË - Bali | Indonesië | 0 Reacties 31 Augustus 2016 - Laatste Aanpassing 03 September 2016

Dag 11 zondag 28/08/2016 Sidemen

De warmte overvalt ons, en we nemen een volledige dag rust. We genieten van het prachtige uitzicht op de rijstvelden. La dolce far niente......

Miguel praat met de kok van de dag die graag ne keer krokante frietjes wil bakken. Miguel legt uit hoe ze het in België doen, in twee keer met minstens een half uur rust ertussen. De kok schrikt van het vele werk. Hij wil ook weten hoe je mayonaise maakt. Miguel stelt zich voor als proefkonijn, maar helaas geen frietjes gezien.

Dag 12 maandag 29/08/2016

Vroeg opstaan doet hier deugd, want dan is het koel en alles komt tot leven. Dat hoor je vooral aan al de dierengeluiden waar je mee ontwaakt. (gecko's, vogels, kikkers)

We moeten vandaag opnieuw naar Denpasar voor ons visum, dit keer om foto's te nemen en te betalen. Net na de middag zijn we terug en zoeken onze terugvlucht aan het zwembad.

Dag 13 dinsdag 30/08/2016 Sidemen

Dagje rust aan het zwembad. Paulina amuseert zich met wat ze vindt rond het zwembad. In dit geval zijn het afgevallen bloemen en blaadjes. We spelen er winkeltje mee, en vervoeren ze op de rand van onze pet. Echt grappig, en we doen het in Engels. Verloopt niet altijd even vlot, maar ze amuseert zich ermee.

Miguel praat ondertussen met een madametje van het hotel. Ze doet zowat vanalles, van de offers rondbrengen, schoonmaken, eten serveren, enzovoort.  Begin september (hoofddag 06/09) zijn er hier in Bali grote ceremonies, en daarvoor was ze gisteren al gele bloemen aan het plukken. Ze vertelde dat de prijzen tegen volgende week verdubbelen en daarom plukt ze ze nu zelf van de boom en bewaard ze in de diepvries. Dan kost het niets. Ze ging ze gebruiken om offers te brengen in haar familie tempel. Voor thuis maakte ze zelf iets en voor het hotel werd er grootschalig aangekocht.

Verder vertelt ze dat ze zelf niet veel reisd, ook niet in Bali.

In de late namiddag gaat Miguel wandelen in de rijstvelden. Hij krijgt een zelf getekend plannetje mee. Het plannetje volgen is niet makkelijk maar het maakt hem wel duidelijk dat hij zeker niet de rivier mag oversteken. Daar komt hij in botsing met een schoolmeisje op brommer op de hangbrug over de rivier. Gelukkig geen ernstige gevolgen.  Miguel dwaalt rond tussen de velden waar overal gewerkt wordt, prachtig!

Paulina en ik gaan wat verderop iets drinken en spelen uno. Niet zomaar uno, maar frozen uno met tover Elza.

De kleine altaartjes overal en offers:

Overal waar we komen struikel je bijna over een mandje gevuld met rijst, bloemen en wierookstokje op de stoep. Dit zijn kleine offermandjes met de naam 'Canang Sari' die de Balinezen minstens 1 keer per dag aan de goden offeren.

Het is ritueel om terug te geven wat er door de Goden aan jouw gegeven is en uit dankbaarheid voor de rijkdom van het leven. Het offeren voor de goden brengt welvaart en een goede gezondheid voor het gezin en familie. Het is een plicht en een voorrecht op hetzelfde moment.

Het Balinese Hindoeïsme is sterk beinvloed door animisme en naturalisme, waar de macht van de goden huist in alle objecten en elementen van het universum. Die elementen zijn uitingen van de opperste god Sanghyang Widi Wasa, vertegenwoordigd door de drie-eenheid Brahma, Shiva en Wishnu, zoals grond, water, vuur en ijzer, en dus ook in de vorm van auto's, motoren, koelkasten, bloemen en rijst. Zo vind je dus altijd 4 kleuren rijst in de bakjes of op een bananenblad ernaast, Rood, Geel, Wit en Zwart, de 4 heilige kleuren. Goede geesten wonen in de bergen, terwijl de zeeën van de demonen zijn. Dan zijn er nog de geesten van de overledenen. Balinezen geloven in reïncarnatie van de geest.

De grondbeginselen van het Balinese hindoeïsme draaien rond het verkrijgen van evenwicht en harmonie. De sleutel tot die balans in het leven wordt verkregen door een goede relatie tussen de goden, goede en kwade geesten en de natuur die ons omringt.Zo vind je dus de tempel van de oorsprong, de Pura Puseh altijd aan de kant van de bergen, de dorps tempel, de Pura Desa in het centrum (van het leven) en de Pura Dalem, gewijd aan de dood, aan de zeekant. De keuken altijd op het zuiden, de huis tempel noord-oost, het voeteneinde van het bed altijd naar het noorden en ceremonies altijd in het midden van het huis, dit volgens de Balinese versie van Feng Shui.

Dus als je volgende keer eens op een van die mandjes stapt, bedenk dan dat het maar een klein ding lijkt, maar in de ogen van de Balinezen het hele universum vertegenwoordigd.

Traditioneel maken vrouwen de canang sari met de hand op dagelijkse basis.  Maar het toerisme heeft reeds heel wat veranderd in Bali. Het dagelijkse leven is voor velen drukker geworden, er is geen tijd meer om dit dagelijks zelf te maken. Ongeveer tien jaar geleden kocht niemand een canang sari. Er was gewoon geen plek om ze te kopen. Maar nu zijn er veel vrouwen die de canang sari verkopen. Wandelend door de straten van Bali is het net zo gemakkelijk canang sari verkopers te vinden als het spotten van een Indomarket. In de afgelopen jaren heeft het eiland grote transformaties ondergaan.

Maar zelfs als Bali is geglo'bali'seerd, de offers zijn nog steeds routinematig verweven in het dag-tot-dag leven. De Canang Sari blijven de straten bedekken, maar het verhaal achter het product heeft een geheel nieuwe dimensie gekregen.

Dag 14 woensdag 31/08/2016 Sidemen wissel hotel

Omdat we het praktischer vinden om een nacht langer in Sidemen te blijven moeten we wel van hotel wisselen. We gaan naar het hotel "villa Karma Loka" een kilometer verderop van dezelfde eigenaar. Bij het inpakken kom ik een Nederlandstalig boek tegen, namelijk "de stille kracht" van Louis Couperus.

Over de oud kolonische Nederlandse tijd, maar tegelijkertijd heel hedendaags. Het speelt zich af in Java maar de toenmalige sfeer is, denk ik wel, gelijkend aan toenmalig Bali. De onderdrukking van de cultuur, de strengheid van de toenmalige regenten, alles voor het moederland. De conflicten die hierdoor ontstaan. Ik vind het brandend actueel. Want de kolonies mogen dan we afgeschaft zijn op papier. In de praktijk is het anders.

Paulina en ik spelen uno tot we vertrekken. En ze is reeds een pro op tactiek, veel geoefend bij de kleutertjes.

Het andere hotel heeft twee bedden en Paulina is blij met haar eigen bedje. In de late namiddag besluiten we nog een wandeling te maken langs de rijstvelden. Ertussen is voor Paulina nog te moeilijk. Het zijn smalle paadjes die afbrokkelen. Hier is het rustig,  hier en daar stoppen mensen met hun werk op het veld.  Ze rijden naar de rivier wat verderop,  geen preutsheid hier, maar zoek een plekje en kleren uit en wassen maar. We wandelen tot aan een brug die nog in wording is.

Op tijd naar bed want morgen is een lange dag met eindbestemming Amed. 

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sidemen»

Day Tour : Sidemen to Amed (32)

01 September 2016 | INDONESIË - Bali | Indonesië | Laatste Aanpassing 31 Augustus 2016

 • Kadek (veel voorkomende naam) is onze prive chauff
 • En smaken doet het!
 • Weer een of andere poze
 • Een groot complex waar we na enige moeite als enig

Sidemen (22)

31 Augustus 2016 | INDONESIË - Bali | Indonesië | Laatste Aanpassing 31 Augustus 2016

 • Babyveldje, super groen
 • Rice Terrace
 • 2de bezoek aan de immigratiedienst
 • Mount Agung in de achtergrond

Day Tour : Sanur to Sidemen (28)

27 Augustus 2016 | INDONESIË - Bali | Indonesië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2016

 • Tirtaganga, het waterpaleis, showtime
 • Oh zo mooi
 • Over het water lopen...
 • De vele vele offerings

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking