Reisverhaal «Rotorua - Taupo»

NIEUW-ZEELAND | Nieuw Zeeland | 0 Reacties 01 Maart 2017 - Laatste Aanpassing 11 Maart 2017

Een laatste gekke bekken groepsfoto in de tuin en dan is het tijd om elk onze eigen weg verder te zetten. Maar wie weet, want de komende dagen volgen WalvisOpReis en LOTR dezelfde route. We rijden het binnenland in naar het mekka van geo-thermische activiteiten, Rotorua, genaamd naar de alleszeggende geur van rotte eieren die hier altijd rondhangt. Net voor Lake Rotorua stoppen we aan Okere Falls, een adrenaline pompende afdaling voor rafters van de Kaituna rivier die zich hier een weg baant door een diepgroene kloof, met als hoogtepunt een 7-meter hoge waterval genaamd Tutea's Falls. Het is even wachten maar we krijgen de rafters te zien in volle actie. Eerst een fluitje, en dan verschijnt de boot bovenaan de waterval, om dan razendsnel voor even helemaal te verdwijnen in het kolkende water, en dan weer boven komt drijven met luid geroep "Yes, we did it, we survived". Even verder aan de noordkant van Lake Rotorua wandelen we naar Hamurana Springs. Dit is een korte loop, bijna een parkwandeling, langs een enorme mooie omgeving. Het begint bij de Hangarua bron, een groot helderblauw eindeloos diep gat, die een constante hoeveelheid van 4 miljoen liter/uur water naar boven stuwt. Het vervolg is een riviertje met water zo helder als glas, zodat alles wat onder en op het water leeft en groeit in alle kleuren schittert. Het lijkt niet echt! De oevers zijn bedekt met palmen, ferns en redwoods, zeer idyllisch! 

Dan naderen we Rotorua zelf. Wie heeft er een protje gelaten? Niemand, even het raampje opendraaien en de geur wordt alleen maar sterker. Het klopt dus wat ze zeggen: "Rotorua" nicknamed "Sulphur City". Maar laat ons ook niet overdrijven, die sulfur geur hangt niet overal. Verspreid over de stad heb je dampen die uit de grond opstijgen en de wind bepaalt de reikwijdte. Een mooi voorbeeld en eerste gratis kennismaking met de geo-thermische verschijnselen in dit gebied is te bewonderen in het Kuirau Park, vergelijkbaar met het stadspark van Antwerpen. Je wandelt van de ene verbazing naar de andere, van borrelende modderpoelen naar een desolaat stukje verschroeide aarde naar stomende meertjes. Je wandelt er zomaar langs en tussen alsof het de gewoonste zaak ter wereld is. De auto's razen voorbij op 20 meter afstand, de huizen staan gelijnd langs de rand van het park. Er is een speeltuin zoals het hoort in elk park. En je kan er lekker relaxen in voetbaden gevuld met heerlijk heet bronwater. Dit is het meest bizarre en extreme stadspark ter wereld, totally unique! Daarnaast heb je ook de Government Gardens waar tussen het majestueuze glorierijke badhuis en de moderne Polynesian Spa een paadje kronkelt langs Lake Rotorua met meer bubbelende en dampende schachten en kraters. Rotorua is vooral een toeristen/wellness mekka maar de grote drukte is voorbij. 

Op weg naar Taupo stoppen we eerst aan Kerosene Creek, een lieflijk riviertje met mini waterval en een uitnodigende pool om in te zwemmen. Deze keer niet te koud maar te warm om in te zwemmen. Ik en Paulina zitten wat op rotsen met onze benen in het helende water. Binnen de korste keren slaan we rood uit als een kreeft, dit is gewoon een natuurlijke open-air sauna. 

Ons volgende hoogtepunt is "Wai-O-Tapu", één van de betalende geo-thermische parken en volgens Mr. Frenzy de meest verscheidene. We zijn hier in de late namiddag, de parking staat nog goed vol, maar de aziatische tourbussen zijn gelukkig al weg. We betalen 58 NZD voor ons drietjes. We kronkelen ongeveer 3 kilometer van het ene wonder naar het andere, WoooW, de duivel heeft hier zijn kunsten tentoongesteld: Devil's Ink Pots, Champagne Pool, Artist's Palette, Devil's Bath, ... It is so UNREAL, mijn camera staat niet stil maar de intensiteit van de kleuren is moeilijk vast te leggen want die wijzigen constant door lichtinval van de zon en dreigende donderwolken. We overnachten op de campground bij "Waikite Valley Thermal Pools". Het staat zo goed als vol want in de prijs van de camping mag je ongelimiteerd in de warmwaterbaden gaan zitten. s'Avonds is er geen tijd meer maar s'morgens om 8u ga ik lekker zalig wakker worden in de hete baden. Elke avond laten ze alle baden volledig leeglopen en tegen de morgen zijn ze weer gevuld met vers water uit de bron. Ook hier is het te warm om te zwemmen, 1 bad is zelfs zo warm dat je er enkel met je dikke teen in kan. Voor we vertrekken gaan we kijken naar de bron zelf die constant kokend water van 98° aan 40 à 50 liter per seconde naar boven stuwt. Amazing! De volgende stop zijn kokende modderpoelen, ze klinken als een kakafonie van "blops en blups", en af en toe spatten ze uit elkaar in elegante formaties. Als afsluiter bezoeken we "Craters of the moon" voor 16 NZD. Dit is een vrij jong park op de geo-thermische tijdslijn, stel je voor een grote stomende kratervlakte begroeit met lage bruine grassen, en enkele grotere schachten waar de stoom met luid gebrul uitgeperst wordt. Amai, de aarde toont zich hier in deze vulkanisch actieve regio van zijn duisterste krachten. Absoluut de moeite en om nooit te vergeten! Net buiten Taupo nemen we een kijkje, net zoals vele andere toeristen, bij de helderblauwe "Huka Falls". De op zich rustige Waikato rivier wurmt zich hier voor enkele honderden meters door een smalle kloof aan een razend tempo. Hier kom je als kayaker of rafter niet levend doorheen denk ik dan. Alhoewel ik wel foto's gezien heb die het tegendeel bewijzen. 

Het is mooi weer vandaag en morgen voorspellen ze nog mooier weer. De "Tongariro Crossing" lonkt. En zoals we ondertussen al ondervonden hebben, "don't wait when the weather is fine because it changes quickly back to bad". Ik bel Frank en zij zijn net aangekomen in Turangi. Hij regelt het vervoer voor ons tweetjes en wij slaan nog wat voorraad in en reppen ons ook naar Turangi aan de andere kant van Lake Taupo. Tongariro, here we come!

 

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Turangi»

Tongariro Crossing (34)

02 Maart 2017 | NIEUW-ZEELAND | Nieuw Zeeland | Laatste Aanpassing 10 Maart 2017

  • Klim naar de Red Crater
  • Lake Rotoaira en daarachter Lake Taupo
  • Wolken zijn in aantocht
  • Frank @ Mt Doom

Rotorua - Taupo (28)

01 Maart 2017 | NIEUW-ZEELAND | Nieuw Zeeland | Laatste Aanpassing 05 Maart 2017

  • Weird terrace
  • Waikite thermal pools
  • One of the small craters
  • Okere Falls

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking