Reisverhaal «Beroofd aan de ATM»

Qatar | 0 Reacties 11 November 2009 - Laatste Aanpassing 21 November 2009

Moslimlanden zijn veilig, totaal geen criminaliteit, had men mij voor mijn vertrek naar Qatar verteld. Je kan daar gerust je laptop op de achterbank van je auto laten liggen met het raampje open, geen mens die hem durft te pakken. Een moslim zal dat zeker niet aandurven. De sharia (islamitisch recht volgens de Koran, nvdr) is hier nog altijd van kracht. In Qatar geldt een mengeling van sharia en civiel recht. Dieven hakt men volgens de sharia de hand af, weet je. Te beginnen met de rechterhand, je bent dan zowel om te eten als om je poep af te kuisen op je linkerhand aangewezen. Aziaten eten meestal met hun vingers waarmee ze zeer handig van de rijst die op hun bord ligt bolletjes weten te draaien. Toiletpapier kennen ze niet, ze wassen hun poep met de hand en een beetje water uit de kruik die zich op elk toilet bevindt, of dat op de meer moderne toiletten uit het sproeiertje stroomt. Dat vergt een bijzondere handigheid. Ik heb dat sproeiertje ook eens geprobeerd, maar ben niet verder geraakt dan het toilet in een zwembadruimte om te toveren. Het water liep van de muren en van de deur en de toiletbril was ook al helemaal nat gespoten. Ik heb het bij die ene poging gelaten. Dat laatste komt echter ook bij de meest geoefende Aziaten voor, te oordelen aan de toestand waarin ik het toilet op het werk meestal aantref. Zij komen daarenboven ook nog altijd eerst hun voeten aan de wastafels wassen vooraleer naar de “prayer room” te gaan voor hun gebed. De toiletvloer ligt er dan meestal nogal nat bij. Onlangs stond ik naast onze Administration Manager, een blanke Zuid-Afrikaan, mijn handen te wassen. Bij het verlaten van de ruimte gleed die uit op de natte vloer. “Islam can be dangerous” zei hij mij. ’s Anderendaags hing er een bordje “Cautious, Wet Floor” op de toegangsdeur van het toilet.

De traditie wil dat je met je rechterhand eet en met je linkerhand je poep afkuist. Ook wanneer je iemand een hand of een geschenk geeft, doe je dat uit beleefdheid met je rechterhand. Wie dus maar één hand meer heeft, bevindt zich echt in geen benijdenswaardige positie. Hij is verplicht om te eten met de hand waarmee hij ook zijn poep afkuist. Ik weet echt niet hoe vaak de sharia de laatste jaren nog daadwerkelijk in Qatar toegepast is, maar ook bij de toepassing van het gewone civiel recht zullen de meesten het hier niet riskeren om een misdrijf te plegen. Wie betrapt wordt, wordt onherroepelijk gedeporteerd. Hamid de chauffeur die mij destijds geholpen heeft (nou ja!) bij de Boerka’s van Traffic Department heeft het aan den lijve ondervonden. Hij is verwikkeld geraakt in een onderzoek van C.I.D., het Criminal Investigation Department (soort gerechtelijke politie, nvdr), niet omdat hijzelf iets mispeuterd had, alleen omdat hij mensen kende die iets op hun kerfstok hadden. Gedurende de hele periode van het onderzoek heeft hij vastgezeten. Nadat zij hun vergissing ingezien hadden, hebben ze hem vrijgelaten maar werd hij toch onmiddellijk het land uitgezet. Geen enkele Arabier geeft toe dat hij verkeerd zit. Hij is nu terug in Sri-Lanka en mag gedurende twee jaar Qatar of één van de andere Golfstaten niet meer binnen. Indien hij werkelijk iets serieus mispeuterd zou hebben, was zijn verbanning ongetwijfeld definitief geweest. Zijn plotse onderkruipend gedrag van toen, na ons bezoek bij Tri-Star Captain, heeft hem in deze blijkbaar niet kunnen helpen. Het kan verkeren zij Bredero.

Niemand riskeert hier iets uit te halen wat tot deportatie kan leiden, er staat teveel op het spel. Niemand wil het risico lopen om de kip met de gouden eieren te laten slachten. Het schamel loon waarvoor zij hier werken (sommigen zelfs nog geen 200€ per maand bovenop kost en inwoon in het werkkamp waar ze verblijven, naar ik mij heb laten vertellen) is nog altijd meer dan wat zij in hun thuisland krijgen. Er staan voor de wisselkantoren van Western Union dan ook altijd zeer lange files van bontgekleurde gezelschappen die hun met veel zweet en tranen verdiende Riyals komen omzetten in Roepies om naar hun gezin thuis op te sturen. Jammer voor de Arabieren, er verdwijnt op die manier veel geld uit de economie die zij hier proberen op te bouwen. Ook deze jongen zijn loon komt uiteindelijk op een bankrekening in België terecht.

Het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt het in haar reisadvies voor Qatar op haar website als volgt: “Tot voor kort kwamen diefstallen en inbraken niet voor in Qatar, maar als gevolg van pijlsnel stijgende prijzen worden volgens de politie geleidelijk aan meer diefstallen gepleegd. Men doet er dan ook nog steeds goed aan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen (voorzichtig met portefeuilles, kredietkaarten, handtassen, etc.)”.

Dat is toch gewoon common sense, dat doe je gewoon overal. Nee, het echte gevaar voor diefstal komt hier vanuit een heel andere hoek. Het wordt door de banken zelf op subtiele wijze georganiseerd. Je weet dat de Koran verbiedt om interest te vragen op een verstrekte lening. (Dus ook niet op spaarboekjes. Als echte kampioenen in hypocrisie geven ze dat hier wel een andere naam, nvdr). De banken hebben hier in feite dus geen bestaansrecht en moeten hun geld op een andere manier zien te verdienen.

Zo stond ik bij mijn aankomst in September aan een ATM (biljettenverdeler, nvdr) van Commercial Bank die aan de ingang van de supermarkt opgesteld staat, om er geld af te halen. Er staan daar twee dergelijke toestellen naast elkaar. De opstelling van de automaten op die plaats is natuurlijk zeer strategisch en handig voor wie op de parking dringend “Car Service” nodig heeft. Ik weet dat die automaten niet altijd functioneren zoals het hoort. Zo lukte het mij na mijn aankomst in Doha vorig jaar nooit om met mijn Belgische Maestro-kaart geld uit de linkerautomaat te krijgen en was ik noodgedwongen altijd op de rechterautomaat aangewezen. Een tijdje later was het net omgekeerd. Daarom dat ik deze keer eerst de linkerautomaat uitprobeerde om 1.000 QAR (ongeveer 200 € aan de huidige koers, nvdr) uit de muur te halen. De automaat gaf de melding “Your bank declines the transaction. See your bank for more information.” Het was zoals gezegd niet de eerste keer dat ik die melding kreeg. Geen nood, er was nog altijd de rechterautomaat. Die gaf deze keer echter dezelfde boodschap. Hop, naar een andere bank dan maar. Een beetje verder in de straat bevindt zich een automaat van de Ahli Bank. Daar heb ik zonder problemen 1.000 QAR uit de muur kunnen halen.

Voor alle zekerheid heb ik enkele dagen later via internet banking toch de stand van mijn rekening even gecontroleerd. Je kan je mijn verbazing voorstellen toen ik merkte dat het bedrag drie keer van mijn bankrekening genomen was, hoewel ik maar één keer geld gekregen had. Dat was mij nog nooit overkomen, ook niet bij eerdere gelijkaardige meldingen op de automaat. Mijn bankrekening was dus zomaar met 400 € teveel gedebiteerd. Ik weet dat de banken het kwaad hebben sinds de financiële crisis, toch zo te zien aan de transacties door inside traders gepubliceerd op de website van CBFA, maar moeten ze nu echt op die manier de geleden verliezen recupereren?

Uiteraard heb ik direct bij Dexia, mijn bank in België, een klacht neergelegd, nu zo een twee maanden geleden. Dexia heeft onmiddellijk een dossier geopend om de klacht bij Atos Worldline, een fusie van het vroegere Banksys en Bank Card Company, te laten onderzoeken. Aangezien er een derde partij bij betrokken is zal het onderzoek enige tijd vergen, werd mij meegedeeld. Ik wens Atos Worldline alle succes. Hun onderzoek zal zich ongetwijfeld tot Qatar moeten uitbreiden. Als de Arabieren al antwoorden zullen ze zeker nooit toegeven dat ze verkeerd zitten of dat hun systemen niet behoorlijk werken, dat ligt niet in de aard van het beestje. Een Turkse collega vertelde mij dat hij met zijn Turkse bankkaart twee maanden geleden, in dezelfde periode dus, hetzelfde voorgehad heeft. Hij heeft toen ook een klacht ingediend via zijn bank in Istanboel. Hij vertelde mij dat hij op het hoofdkantoor van HSBC in Doha een rij van wel tien expats gezien heeft die over hetzelfde hun beklag kwamen maken. Ik ben dus zeker geen alleenstaand geval. Wat ook de oorzaak geweest moge zijn, ze zullen toch moeten kunnen aantonen dat hun programma’s foutloos werken als zij deel willen blijven uitmaken van een wereldwijd betalingssysteem. Anders zou het best wel eens kunnen dat zij op termijn verplicht worden het Maestro logo van hun ATMs te verwijderen.

Door het euvel heb ik even in het rood gestaan en daar toch al onverwijld interest op moeten betalen. De inning daarvan nam klaarblijkelijk minder tijd in beslag dan het onderzoek. Ik moet inderdaad gaan geloven dat de grootste diefstal die is die door de banken zelf georganiseerd wordt. Het geld is van mijn rekening, doch niet uit de automaat gekomen. Het moet dus toch ergens zitten, indien niet bij een Belgische dan toch bij een Qatari Bank.

Omdat het nu in mijn ogen toch al wat te lang duurt, heb ik deze week Dexia opnieuw gepolst. De klacht is toegekomen in het buitenland, heet het nu. Volgens internationale bankovereenkomsten heeft de buitenlandse bank drie maanden tijd om te antwoorden, sic. Mijn Turkse collega heeft ook te horen gekregen dat het onderzoek naar zijn klacht drie maanden ging duren. Met de moderne informatica kan het toch niet zo moeilijk zijn om de kasbalansen van al die instellingen na te gaan, te beginnen bij het saldo van die twee automaten die mij die dag geld geweigerd hebben. Ik vrees echter dat de computerprogramma’s hier geprogrammeerd zijn door één of andere informaticus met een diploma afgeleverd door de universiteit van Mumbay of Dehli. Of anders wacht men gewoon totdat al die records gewist zijn om dan te stellen dat er geen bewijs meer is dat ik het geld niet gekregen heb? Dat zou pas de omgekeerde wereld zijn. Zover wil ik het zeker niet laten komen. Als er tegen mijn kerstverlof nog geen klare wijn geschonken is, ben ik van plan mijn bank via een advocaat in België een officiële ingebrekestelling te laten geworden. Ik zou het van goed fatsoen vinden getuigen moest Dexia mij die fondsen nu terugstorten en de recuperatie ervan voor haar eigen risico nemen.

Enkele weken verder :

Dexia heeft mij gisteren kort de stand van zaken gebriefd. De Qatari hebben nog altijd niet geantwoord op de klacht, ze hebben tijd gekregen tot 14 december, dikke drie weken nog. Ik heb ze bij Dexia alle succes gewenst en uitgelegd dat een Arabier niet gauw zijn ongelijk zal toegeven of toegeven dat zijn systeem niet deugt. Ze zullen toch alleszins moeten bewijzen dat de betrokken automaat geverifiëerd is, aldus Dexia. Het goede nieuws is dat als de buitenlandse bank niet antwoordt, de bank in België wettelijk verplicht is het in de klacht aangevochten bedrag integraal terug te storten. Ik krijg mijn geld dus zeker en vast terug.

Wordt vervolgd ….

 

 

 

 

Fotoalbums van Qatar

Terug thuis in Qatar (13)

09 Oktober 2010 | Qatar | Laatste Aanpassing 09 Oktober 2010

 • Uitzicht op de jachthaven
 • Het zwembad
 • De logeerkamer

Naar de Inland Sea (6)

05 December 2009 | Qatar | Laatste Aanpassing 05 December 2009

 • De 4x4 komt handig van pas.
 • Door de duinen.
 • De "highway"

Vrijdagnamiddag in Doha (9)

07 Augustus 2009 | Qatar | Laatste Aanpassing 07 Augustus 2009

 • Of nieuw clienteel sinds de financiële crisis?
 • ... om na hun vrije dag ...
 • ... naar de werkkampen.
 • Nee hoor! Op vrijdagnamiddag troept de kleurrijke

Zeebodemonderzoek (18)

07 Augustus 2009 | Qatar | Laatste Aanpassing 13 Juni 2009

 • Kapitein Majeed
 • Ligplaats in de haven naast de sleepboot en barge

Venice is now in Qatar (7)

14 December 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 14 December 2008

 • Nee, geen reclame voor een operavoorstelling, wel

Op het werk (5)

13 December 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2008

 • Boorproeven op Messaied Port
 • Mijn Bureau
 • Mr. Navjot, de Indische baas
 • Mijn Bureau

Thuis in Qatar (15)

13 December 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2008

 • De Living
 • Douche voor de logées
 • Mijn Slaapkamer
 • De Keuken

Met alle Chinezen .... (2)

13 December 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 13 December 2008

 • Richard wou persé naast mij staan, Emily die een b
 • Vlnr: Uw dienaar, Kobus (ZA), Jeremy (ZA), Thato (

Bezoek aan de Soukhs (10)

24 Oktober 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 24 Oktober 2008

Doha City (2)

16 Oktober 2008 | Qatar | Laatste Aanpassing 16 Oktober 2008

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking